Tone Hulbækmo og Hilde Trætteberg Serkland fikk Kardemommestipend - NOPA
  • EN
  • Kalender 06

Tone Hulbækmo og Hilde Trætteberg Serkland fikk Kardemommestipend

Kardemommestipendet er en gave fra Egner-familien som har blitt delt ut siden 1998.
Tone Hulbækmo og Hilde Trætteberg Serkland fikk Kardemommestipend. Foto: Frank Michaelsen / Cecilie Hatløy
Tone Hulbækmo og Hilde Trætteberg Serkland fikk Kardemommestipend. Foto: Frank Michaelsen / Cecilie Hatløy

Stipendet gis som en påskjønnelse for arbeid som er gjort, i tillegg til at det skal stimulere til videre produksjon. Nytt for i år er at stipendet går til NOPA-medlemmer som skriver musikk og sangtekster til barn og unge.

Skriver du musikk for barn og unge? Da kan du søke om Kardemommestipendet her! Neste frist er 1. mars 2021.

En av årets to mottagere er Hilde Trætteberg Serkland. Hun mottar kr 50.000 fra Kardemommestipendet for å utvikle en samling sanger for barn i alderen 2-7 år.

– Jeg ble veldig overrasket da Karoline Krüger [låtskriver/artist og styremedlem i NOPA] kom på døra med det innrammede diplomet. Hun holdt en fin tale og alt, forteller Hilde Trætteberg Serkland om overrekkelsen.

Tretteberg Serkland ble overrrasket hjemme med Kardemommestipendet.

Inspirasjon fra sønnen

Stipendet skal brukes til et prosjekt som foreløpig har tittelen «Lille Bert og Lille Ben og sanger om merkelige dyr». Ideen bak det hele har oppstått i samtaler med sønnen:

– Sønnen min synes det er gøy med fakta om dyr. Interessen er også ganske stor for å dikte opp fantasidyr. Gjerne med utgangspunkt i dyr som hammerhai eller pansernesehorn. Da kan man ende opp med noen rare skapninger! Mange av disse dyrene blir utgangspunkt for sangene i prosjektet, forteller hun

Jobber mye med teksten

Hilde er både komponist, tekstforfatter og utøver. Med det første soloalbumet «Puste i Firkant» (2019) fikk hun virkelig vist frem teften for tekst.

– Tekstarbeid er veldig viktig for meg så jeg er veldig glad for å bli sett som tekstforfatter gjennom dette stipendet, sier Serkland.

I ånden etter Egner

Den andre mottageren av Kardemommestipend i 2020 er Tone Hulbækmo. Vi overrasket henne med stipendet da hun var på vei til et radiointervju med NRK.

«Dette setter jeg så ulidelig pris på! Det er ærefullt. Og så i ånden etter Thorbjørn da …», reflekterer hun. Hulbækmo forteller oss at hun i mange år har ønsket å samarbeide med Gro Dahle og lage musikk til noen av hennes tekster, og er beæret over å motta Kardemommestipendet for dette prosjektet.

Tone Hulbækmo er stolt mottager av Kardemommestipendet. Her sammen med Bjørn Egner og Turi Egner Olderheim. Foto: Frank Michaelsen.

Stipendet skal brukes til å skape en musikkforestilling for barn, der det tekstlige materialet bygger på diktsamlingen «Håpe sa gåsa» av Gro Dahle. Musikken skal gjenspeile det som tekstene inneholder av alvor, humor, fantasi og underfundighet, og ha med seg elementer fra folkemusikk, verdensmusikk, visepop og kabaret. Hun ønsker å presentere sjeldnere tradisjonelle instrumenter brukt på nye måter, og er opptatt av at musikken ikke skal være enkel bare fordi det er barnemusikk: «De har åpnere ører enn mange voksne».

Les juryens begrunnelser for begge mottagere her:

 

Hilde Trætteberg Serkland

Hilde Trætteberg Serkland er skuespiller, låtskriver og sanger. Hennes virke favner bredt, hun er både skapende og utøvende, komponist og tekstforfatter, og det er som tekstforfatter hun mottar Kardemommestipendet for 2020. Hennes tekster fungerer godt som lyrikk og finner naturlig sin plass i rim og rytme. Tekstene problematiserer gjerne kjærlighetsforhold, men observerer også familieforhold, medmenneskelighet og ikke minst barn. Hun har en åpenbar litterær teft og svært god formidlingsevne. Hun skriver også med hell tekster for teater/ musikkteater. Tekstene er på sett og vis både enkle og komplekse, og har en inderlighet og åpenhet ved seg som også står godt til hennes egen musikk. I 2019 utkom hennes første soloplate PUSTE I FIRKANT. Anmelder Tor Hammerø sitert fritt: Aldri hørt om Hilde Trætteberg Serkland? Da foreslår jeg virkelig at dere gjør noe med det! Hun vil bruke stipendet til å utvikle prosjektet «Lille Bert og Lille Ben og sanger om merkelige dyr» som vil bli en samling sanger for barn i alderen 2-7 år.

Tone Hulbækmo

En av årets stipendmottakere for Kardemommestipendet, er en musiker med et stort musikalsk spekter, som spenner fra europeisk middelalder-og renessansemusikk via norsk folkemusikk, til melodier og viser med mer moderne referanser, inkludert barnesanger. Mottakeren er kjent for å gå sine egne veier med folkemusikken og gir den et personlig preg uten å være bundet av tradisjon; elementer fra andre musikkstiler som jazz, klassisk og etnisk musikk blandes inn, men musikken karakteriseres likevel oftest som folkemusikk. Hun har utgitt åtte musikkalbum, har mottatt to Spellemannspriser og laget mye musikk og forestillinger for barn. Stipendet skal brukes til å skape en musikkforestilling for barn, der det tekstlige materialet bygger på diktsamlingen «Håpe sa gåsa» av Gro Dahle. Musikken skal gjenspeile det som tekstene inneholder av alvor, humor, fantasi og underfundighet, og ha med seg elementer fra folkemusikk, verdensmusikk, visepop og kabaret. Hun ønsker å presentere sjeldnere tradisjonelle instrumenter brukt på nye måter, og er opptatt av at musikken ikke skal være enkel fordi det er barnemusikk: «De har åpnere ører enn mange voksne».

Juryen for Kardemommestipendet 2020 var Torgeir Rebolledo Pedersen, Martin Hagfors og Tove Kragseth.

Liste over tidligere mottagere av Kardemommestipendet her.