2017 – kristin asbjørnsen og hilde marie munroe kjersem

KRISTIN ASBJØRNSEN

Årets første mottaker av Kardemommestipendet er sanger og komponist med røtter i ”singer-songwriter” tradisjonen, og som lar elementer fra afrikansk verdensmusikk, spirituals og jazz flyte inn i musikken.

Mottakeren har improvisasjon som et tyngdepunkt i sin musikk og en særegen stemme med et uvanlig bredt klangspektrum. Hun fremfører sin musikk med særlig stor dynamikk, kontrast og kraft, og det skapes et personlig uttrykk i enhver musikalsk setting.

Hun har vært sentral i ensemblene Krøyt, Dadafon og Kvitretten, og har mottatt Spellemannspriser, Alarmpris, Edvardpris, Kanonpris (Beste Filmmusikk), NOPAs Musikkpris, og den Franske Mondomix- Babel Med Award.

Juryen vektlegger at hennes uttrykk både er meget personlig og ”kortreist” samtidig som det favner uttrykk og elementer fra mange verdenshjørner med stor selvfølgelighet. Vi gleder oss til å høre hvor hun vil gå videre med sin musikk.

Stipendet skal brukes til å komponere norskspråklige sanger til nytt soloalbum, og i tillegg videreutvikle trioen med gambiske griot Suntou Susso og gitarist Olav Torget. Vi gratulerer Kristin Asbjørnsen med Kardemommestipendet!

HILDE MARIE MUNROE KJERSEM

Årets andre mottaker av Kardemommestipendet er soloartist, låtskriver og tekstforfatter som kommer fra jazztradisjonen og som har beveget seg mer mot popmusikken.

Mottakeren fikk mye kritikerros for solodebuten med albumet Let’s Let Go i 2011, et album med genresprengende, intelligent popmusikk med nerve og sjel, der den formidable stemmen og de gode melodiene er i sentrum. Hun har totalt utgitt fem soloalbum, samt tre album i Jon Eberson Group.

Siden våren 2014 har hun i sine pop-prosjekter brukt artistnavnet Marie Munroe, og i 2018 ga hun ut et duo-album med musiker og vokalist Christer Knutsen under navnet Munroe/Knutsen.

Juryen framhever at hun både i sin karriere som jazzsanger og som pop-artist har utviklet et særegent og karakteristisk preg, om hun har gått i retning svevende elektronikapop eller i helt nedstrippet akustisk tapning.

Stipendet skal brukes til et nytt konseptalbum i 2019, som bygger videre på komposisjonsteknikk som i stor grad er basert på bruk av sangstemmer. Vi gratulerer Hilde Marie Munroe Kjersem med Kardemommestipendet!

2016
Silje Halstensen
Jan Eggum

2015

Sinikka Langeland
Ingvar Hovland

2014

Kjetil Bjerkestrand
Magnus Grønneberg.

2013
Don Martin (Martin Ahzami Raknerud)
Kristin Skaare

2012
Tonje Unstad
Lars Bremnes

2011
William Kristoffersen
Malika Makouf Rasmussen

2010
Mathias Eick
Halvdan Sivertsen

2009
Jon Larsen
Torgeir Rebolledo Pedersen

2008
Terje Jensen (Jonas Fjeld)
Atle Bystrøm

2007
Henning Kvitnes
Øyvind Staveland

2006
Ulf Risnes
Ola Bremnes

2005
Åge Aleksandersen

2004
Geir Bøhren/Bent Åserud
Kari Bremnes

2003
Finn Kalvik
Ingrid Bjørnov

2002
Arne Bendiksen
Ole Paus

2001
Øystein Sunde
Sverre Indris Joner

2000
Ove Røsbak
Eldbjørg Raknes

1999
Arild Nyquist
Lars Martin Myhre

1998
Trond Brænne
Sigurd Jansen

1997
Henning Sommerro

1996
Geirr Lystrup
Bendik Hofseth

1995
Erik Bye
Frode Thingnæs

1994
Lars Lillo-Stenberg
Sigmund Groven

1993
Alf Cranner
Ragnar Bjerkreim

1992
Anne Grete Preus
Terje Formoe

1991
Harald Gundhus
Erik Hillestad

1990
Geir Holmsen
Bjørn Rønningen

1989
Sidsel Mørck
Gustav Lorentzen/Øystein Dolmen

1988
Lillebjørn Nilsen
Eyvind Skeie/Sigvald Tveit

Tilbake til toppen