"Fordi det er barna som skal redde verden!" - NOPA
  • EN
  • Kalender 06

“Fordi det er barna som skal redde verden!”

Tone Hulbækmo mottok Kardemommestipendet i 2020 og nå oppfordrer hun alle som lager musikk rettet mot barn og unge til å søke! Fristen er 15. april.
Hulbækmo lyre
Foto: Ingrid Eide

Thorbjørn Egners kardemommestipend er en gave fra Egner-familien og deles årlig ut til NOPA-medlemmer som skriver musikk og sangtekster til barn og unge.

Stipendet på 50.000 kroner gis som en påskjønnelse for arbeid som er gjort, i tillegg til at det skal stimulere til videre produksjon.

I 2020 gikk stipendene til Hilde Trætteberg Serkland og Tone Hulbækmo. Vi tok en prat med sistnevnte for å høre litt om engasjementet rundt musikk for barn.

Skriver du musikk for barn og unge? Søk Kardemommestipendet innen 15. april!

 

Hei Tone! Det var hyggelig å kunne dele ut stipendet til deg i fjor. Hva har det betydd for deg å motta Kardemommestipendet i 2020?

Det var bare så stort og gledelig og inspirerende! For meg har Kardemommestipendet alltid hengt spesielt høyt av alle prisene som NOPA er involvert i, og mange fantastiske komponister og tekstforfattere har fått det. Det å skulle få stipendet som er knyttet til Torbjørn Egners liv og virke er også ekstra stas, særlig nå da utlysningen for første gang var rettet mot å skape noe spesielt for nettopp barn og unge.

Tone Hulbøkmo mottok Kardemommestipendet i 2020. Den andre mottageren var Hilde Trætteberg Serkland. Foto: Frank Michaelsen

Hva er ditt tips til låtskrivere og tekstforfattere som opererer innenfor barn/ungdomsmusikk-sjangeren?

Å ikke banalisere og skrive enkelt, barnslig eller i en bestemt stil som liksom skal passe for barn. Jeg syns at barnemusikk er et elendig ord. Barn, men også ungdom er altetende med store, åpne ører og sinn, mye mer enn voksne som har bestemt seg hvilken sjanger som de er interessert i, ferdig snakka. Barn er med på notene og kan gi seg skikkelig hen i øyeblikket. Det er vel om å gjøre å ta dem på alvor og finne en kommunikasjonsform, åpning inn.

Hvorfor oppfordrer du andre til å søke Kardemommestipendet?

Fordi det er så viktig at komponister, låtskrivere og tekstforfattere bruker sin kreativitet nettopp innen dette feltet og ser det som en spennende, krevende og likeverdig utfordring som å skrive for et voksent publikum.

Fordi det er så viktig at det skrives ny musikk og nye tekster for barn og unge, de er det viktigste publikummet som fins. Husk det er de som skal redde verden!

Se liste over tidligere mottagere av Kardemommestipendet her.