Låtskrivermagi på Bornholm - NOPA
  • EN
  • Kalender 05

Låtskrivermagi på Bornholm

Én uke, 21 låtskrivere, fem nordiske språk og utallige sjangere. Låtskrivercampen på Bornholm går mot slutten, og vi har tatt en prat med to av deltakerne, Terje Nordgarden og Aggie Peterson.
Aggie Peterson på den nordiske låtskrivercampen i Bornholm. Foto: Rikke Kolding
Aggie Peterson på den nordiske låtskrivercampen i Bornholm. Foto: Rikke Kolding

Tekst: Marthe Vee. Foto: Rikke Kolding

Låtskrivercampen på Bornholm arrangeres annenhvert år av den danske søsterorganisasjonen til NOPA, DPA. Her møtes låtskrivere fra hele Norden. Målet er å samarbeide på tvers av språkene, utveksle erfaringer og finne inspirasjon.

NOPA støtter medlemmer som ønsker å reise, og i år var det Terje Nordgarden, Aggie Peterson og Amund Enger som deltok.

Motivasjonsboost

Dager med intensiv låtskriving har ført til syv låter for Terje Nordgarden. Han skriver vanligvis på engelsk, men har nå fått utfordret seg på den nordiske låtskrivercampen på Bornholm – hvor fokuset er å skrive på de nordiske språkene.

– Man får en skikkelig motivasjonsboost, og kommer inn i en type rytme som gjør at det er lett å fokusere, sier han.

Nordgarden har tidligere deltatt på tre andre låtskrivercamper, og mener det er noe flere i Norge bør utnytte seg av.

– Jeg har alltid skrevet alene, så nå har jeg forstått konseptet med å skrive sammen, syns jeg at det er utrolig effektivt og berikende. Man skriver ting man kanskje ikke hadde skrevet alene, og man blir mer produktiv.

Han forteller at han har utbytte av oppholdet også i tiden etter, og råder alle som har tenkt på å reise til å dra.

– Det er ikke noe å tenke på. Det trener deg som låtskriver, utvider horisonten og åpner deg opp.

Terje Nordgard på den nordiske låtskrivercampen i Bornholm. Foto: Rikke Kolding

Sjangermiks

Aggie Peterson, kjent fra det elektroniske popbandet Frost, har også deltatt på låtskrivercampen på Bornholm. Hun har erfaring fra flere lignende prosjekter, og holder også egne låtskriverworkshops i Tromsø. Hver gang sitter hun igjen med samme følelse.

– Nesten hver gang er man litt stressa over at det vil fungere, og hver gang man begynner, så går det fint. Man må stole på at det kommer noe, for det gjør det alltid. Det er bare å sette seg ned og begynne å skrive noe, sier hun.

Aggie Peterson på den nordiske låtskrivercampen i Bornholm. Foto: Rikke Kolding
Aggie Peterson på den nordiske låtskrivercampen på Bornholm. Foto: Rikke Kolding

Hun forteller at oppholdet på Bornholm har ført til sanger i flere ulike sjangre. Blant annet har hun laget en låt med den danske låtskriveren Peter Smith, som hun håper å gi ut selv – på nordnorsk.

– Som regel lager jeg jo låter til den sjangeren jeg fokuserer på. Her driver alle med musikk, og har for så vidt samme mål, men låtene kan jo gå i alle retninger. Man frigjører seg mye mer.

Alle medlemmer i NOPA kan søke om å være med på låtskrivercampen på Bornholm. Neste opphold blir i 2019. NOPA støtter også andre låtskrivercamper rundt om i Norge og i utlandet. Vi har blant annet beviglet støtte til by:songs, Indigo goes to Spain, Raus, Songfarm og Trondheim Song:Expo.

Du kan også søke om prosjektmidler til å holde egne låtskriverworkshops her. Søknadsfrist er 15. august.

 

Nordisk sangskriveruke på Bornholm med låtskrivere fra hele Norden. Foto: Rikke Kolding