Ane Bjerkan er NOPAs utvalgte i Tsjekkia april 2024 - NOPA
  • EN
  • Kalender 26

Ane Bjerkan er NOPAs utvalgte i Tsjekkia april 2024

Ane Bjerkan og David Pomahač er årets norsk-tsjekkiske komponistduo i EØS-prosjektet Hortus Musicalis Broumov.
435574990_969756388490091_3856695020698909125_n
Ane Bjerkan er NOPAs utvalgte til Tsjekkia våren 2024. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard.

NOPA har i flere år vært norsk partner i EØS-prosjektet Hortus Musicalis Broumov i Tsjekkia, som tilrettelegger for kunstneriske samarbeid mellom tsjekkiske og norske komponister og tekstforfattere. I april startet den norske komponisten Ane Bjerkan sitt arbeidsopphold i det gamle klosteret. I én måned skal Bjerkan ha et kunstnerisk samarbeid med den tsjekkiske musikeren David Pomahač, og jobbe med med lokale musikere og elever ved kunstskolen i Broumov.

– I løpet av den kommende sesongen skal jeg spille en konsert i České Budějovice sammen med South Bohemian Philharmonic, forteller Bjerkan i en pressemelding utstedt av Hortus Musicalis Broumov. – Dette residensoppholdet vil blant annet brukes til å lage en demo med musikk til denne konserten, sammen med koret til den lokale kulturskolen.

Fruktbare samarbeid

Flere norske artister, tekstforfattere og komponister har tatt del i residensopphold i Broumov de siste årene. Therese Aune og Tuva Hellum Marschhäuser (Tuvaband) har begge hatt residens i Tsjekkia, og samarbeidet mellom komponisten Ann-Mari Pettersen Magga og tsjekkiske Jan Matásek resulterte i verket «Rekviem før forsoning», som i februar vant prisen for årets komponist ved Sami Music Awards i Alta.

Prosjektet er finansiert av EU, National Recovery Plan, Kulturdepartementet i Tsjekkia og Hradec Králové-regionen.

Vårens norsk-tsjekkiske duo: Ane Bjerkan og David Pomahač

Ane Bjerkan (*1988) er en norsk komponist og sanger fra Inderøy, nord for Trondheim. Et dimensjonert lydbilde er gjennomgående i Bjerkans musikk, som skaper et dypt univers av alternativ popmusikk. Hun har tidligere samarbeidet med gruppen Østfrost og den norsk-tsjekkiske trioen Deshane. I 2023 tok Bjerkan og den eksperimentelle trioen MÅNIN del i UiO-prosjektet “Upcycled Music”, samme år skrev hun også tekster til Camilla Holes “Streets in the Sky”-prosjekt, på bestilling fra OJKOS.

David Pomahač (*1974) er en tsjekkisk sanger, komponist og multi-instrumentalist. Han er grunnlegger av den urbane folkeduoen Kieslowski, og har satt sitt preg på bandene Bez peří og Houpací koně. I senere år har han også akkompagnert singer-songwriteren Ima Teva. I 2020 ga han ut sitt første soloalbum med tittelen Do tmy je daleko [Mørket er langt unna], og i 2022 kom oppfølgeren Neviditelný [Usynlig]. Pomahac er også programleder i Radio 1-podcasten “Coffee with David Pomahač”, hvor han intervjuer tsjekkiske og internasjonale kulturpersonligheter.

Les mer om prosjektet i Broumov og se videoer fra tidligere residensopphold her.