Vinnerne av NOPA-prisene - NOPA
  • EN
  • Kalender 24

Vinnerne av NOPA-prisene

Fredrik Høyer, Maria Kannegaard og Sinikka Langeland vant NOPAs egne priser.
Fredrik Høyer, Maria Kannegaard og Sinikka Langeland vant NOPAs egne priser.

NOPA-prisene deles ut av Sakkyndig råd, NOPAs faglige utvalg. Prisene består av NOPAs musikkpris og NOPAs tekstpris, og i tillegg har Sakkyndig råd har mulighet til å gi en pris i Åpen klasse.

Prisene består av et diplom og kr 40 000.

Har du skrevet årets musikkverk eller årets tekst? Da kan du sende det inn til vurdering for neste års priser.

Management, kollegaer, venner og familie har også mulighet til å sende inn verk på medlemmer vegne.

NOPAs tekstpris 2019

Vinneren av NOPAs tekstpris har gjort en lynrask karriere både som tekstforfatter og utøver, og har vakt oppsikt med sin versjon av spoken word og elektronika. Han har stått på store nasjonale scener med en type materiale som aldri har vært der tidligere. Verket er en type stream-of-conciousness som går over i en halsbrekkende og humoristisk fortelling om en ung manns inntreden i livet. Forfatteren maner fram en antihelt som gjør det meste feil, og den surrealistiske storyen kaller på latteren og medfølelsen.

NOPAs tekstpris gis til Fredrik Høyer for verket «Fortellinga».

Sanger, låtskriver og tillitsvalgt i NOPA Sandra Kolstad sammen med Fredrik Høyer som hun delte ut prisen til. Foto: Frank Michaelsen

Det var en småfuktig desembermorgen da vi overrakte prisen til en takknemlig Høyer:

Det betyr mye for meg å få en anerkjennelse som dette. Dette er jo en fortelling fra byen, så det er egentlig ganske mange jeg burde takke for “Fortellinga”.

NOPAs musikkpris 2019

Prisvinneren har i mange år markert seg som en kompromissløs og modig kunstner, komponist og utøver. I vinnerverket drar komponisten oss inn i et suggererende sonisk landskap hvor ulike stemmer, instrumentale og vokale, hvisker og taler til lytteren i en harmonikk og tonalitet som treffer både nerve, hode og kropp. Her eksisterer lys og mørke, harmoni og dissonans side om side og danner et sted det er både smertefullt og oppløftende å være.

NOPAs musikkpris gis til Maria Kannegaard for verket “Nådeslås”.

Foto: Arne Haugen

Kannegård syntes det både var gledelig og uventet da beskjeden kom:

Akkurat dette verket er fra en periode hvor jeg jobbet for å komme meg opp etter en svært vanskelig periode i livet mitt. Så det betyr veldig mye for meg at andre liker og får en opplevelse ut av det jeg har laget.

NOPAs pris i åpen klasse 2019

I vinnerverket viser komponisten seg nok en gang som en mester av kreativitet og lekenhet, sammen med en egen evne til å beholde integritet og sine helt særegne røtter. Prismottakeren blander sjangre med letthet og humor, mens hovedtemaet i verket er så vakkert og suggererende at det kan ta pusten fra deg. Du blir nødt til å ta saunagudinnens dyrkelse på ramme alvor, mens fantastiske musikere tar deg med til den høyeste topp i verket, der mer frihet og improvisasjon i harpen og andre instrumenter får oppstå.

NOPAs pris i Åpen Klasse gis til Sinikka Langeland for verket «Sauna Cathedral».

Foto: Trine Mjølhus Jakobsen
Det er så moro at et verk spunnet rundt skogfinsk mytologi har fått slik ærefull oppmerksomhet. Tusen takk til NOPA og til alle de flotte musikerne som er med på å fremføre verket. Takk også til Republikken Finnskogen som bestilte verket i forbindelse med sitt 50-års-jubileum.

Juryen for NOPA-prisene 2019 var: Sandra Kolstad, Dagfinn Nordbø, Margaret Berger og Åshild Watne.

Les om tidligere prismottakere her.