Vinnerne av NOPA-prisene - NOPA
  • EN
  • Kalender 04

Vinnerne av NOPA-prisene

Malin Pettersen, Tuva Syvertsen, Harpreet Bansal og Christer Falck ble tildelt NOPAs egne priser under årets høstfest.
NOPA-prisene 2020
Foto: Malin Pettersen / Jonathan Vivaas Kise – Harpreet Bansal / Andreas Ulvo – Tuva Syvertsen / Knut Utler

NOPA-prisene går til årets verk innen musikk og tekst, og i tillegg deles det ut en pris i åpen klasse. Prisene, som består av 40.000 kroner hver, ble i år delt ut under NOPAs høstfest i Oslo 9. november.

Blant tidligere vinnere finner vi komponister og tekstforfattere som Marja Mortensson, Bendik Giske og Sinikka Langeland.

Har du skrevet årets musikkverk eller årets tekst? Da kan du sende det inn til vurdering for neste års priser. 

Management, kollegaer, venner og familie har også mulighet til å sende inn verk på medlemmers vegne.

 

NOPAs tekstpris 2020 – Tuva Syvertsen for «slutte og byne»

Årets vinner av NOPAs tekstpris har lenge vært i toppsjiktet i sin sjanger, og en viktig del av suksessen handler om høy kvalitet på tekstmaterialet. Utgivelsen slutte og byne er den foreløpig siste i rekken, og tittellåten er en heseblesende, sjølgranskende, ironisk og bittersøt beskrivelse av livet i alle sine fasetter. Humor og selvironi er en krevende kunst, men teksten «slutte og byne» innfrir og vel så det. NOPAs Tekstpris går til Tuva Syvertsen for «slutte og byne».

Foto: NOPA

NOPAs musikkpris 2020 – Malin Pettersen for «Wildhorse Dream»

Denne låta er akkurat så ekte som en god drøm kan føles, en du ikke vil våkne opp fra. Malin er på sitt mest komfortable og trekker oss uanstrengt inn i sin verden, både med tekst og melodi, og motbeviser på den måten at gullet alltid finnes utenfor komfortsonen. Dette er hennes element som hun behersker til perfeksjon, samtidig som hun dytter sjangeren og miljøet videre med en komposisjon som er på besøk hos popsjangeren, men beholder bootsa på. Arrangementet har én fot i fortiden, én fot i fremtiden og gjør akkurat de riktige grepene for å gjøre dette verket til en nyklassiker i sin sjanger. Gratulerer til Malin Pettersen som får NOPAs musikkpris for «Wildhorse Dream»

Foto: Jonathan Vivaas Kise

NOPAs pris i åpen klasse 2020 – Harpreet Bansal for verket «Movements»

Vinneren av kategorien Åpen klasse har laget et storslått verk med røtter solid plantet i tradisjonsmusikk, med grener som vokser friskt inn i samtiden, og peker videre fremover. Verket oser av overskudd og vitalitet, både i komposisjon og utførelse. Lytteren inviteres inn i en klanglig og melodisk verden som på samme tid er umiddelbar og kompleks. Årets pris i Åpen klasse går til Harpreet Bansal for verket Movements.

Foto: NOPA

Les om tidligere prismottakere her. 

 

NOPAs formidlingspris ble opprettet i 2014 og tildeles en person eller institusjon som har gjort en spesiell innsats for formidling av tekst og musikk skrevet av norske opphavere. NOPAs styre avgjør hvem som skal få prisen. 

 

NOPAs formidlingspris 2021 – Christer Falck

Helt siden nittitallet har vinneren av NOPAS formidlingspris 2021 utvist et stort og hjertelig engasjement for norsk musikk. Norske låtskrivere og artister har blitt sett av ham, i tillegg har publikum nytt godt av hans mangfoldige initiativer.

Vinneren har en imponerende evne til å starte prosjekter som det står respekt av, og som inspirerer andre. Han har et «grundertrøkk» og en «idealist-nerve» av de sjeldne. Der andre ser usikkerhet, tap og fiasko, ser han muligheter, musikkglede og suksess. Vinneren lever og ånder for kvalitet uavhengig av sjanger, og ser bredden i Norsk musikkflora. Det er vanskelig å stille seg likegyldig til hans aktiviteter.

Det startet med pasjonert platepushing fra egen butikk på Aker Brygge, videre til ekstrajobb som programleder i store TV-produksjoner, og derifra har det gått i folkefinansiering av et utall norske plateutgivelser, bokforleggeri (nå senest serien «Norske albumklassikere») og produksjoner (som «Kongshaug»-festivalen som hedret en av Norges største produsenter gjennom tidene). I tillegg var vinneren viktig for mange artister gjennom pandemien med strømme-prosjektet «Corone-rulling». Musikknorge hadde utvilsomt vært fattigere uten årets vinner. NOPAs formidlingspris 2021 går til Christer Falck!

Foto: NOPA