Vinnerne av NOPA-prisene - NOPA
  • EN
  • Kalender 26

Vinnerne av NOPA-prisene

Daniela Reyes Holmsen, Stian Carstensen og Sondre Lerche, musikkfestivalen Målrock ble tildelt NOPAs egne priser under årets høstfest.
_BR55434 Foto – Helge Brekke
Foto: Helge Brekke

NOPA-prisene går til årets verk innen musikk og tekst, og i tillegg deles det ut en pris i åpen klasse. Prisene, som består av 40.000 kroner hver, ble i år delt ut under NOPAs høstfest i Oslo 9. november.

Blant tidligere vinnere finner vi komponister og tekstforfattere som Marja Mortensson, Bendik Giske og Sinikka Langeland.

Har du skrevet årets musikkverk eller årets tekst? Da kan du sende det inn til vurdering for neste års priser. 

Management, kollegaer, venner og familie har også mulighet til å sende inn verk på medlemmers vegne.

NOPAs tekstpris 2021 – Daniela Reyes Holmsen for Engangsdager

Årets mottaker av NOPAs tekstpris tar samtiden på kornet. Hun er ikke den første dikteren i historien som gjør seg betraktninger om at vi lever for fort og at vi bruker og kaster både tid, ting og penger, men måten hun gjør det på er fløyelsmyk, unik og spennende. Det er vanskelig å ikke også ta i betraktning at tekstforfatterens alder gir teksten en egen dimensjon, som også gjør den til en slags selvransakelse av egen generasjon. Det er her og nå, i stedet for en pekefinger fra en person som har levd før og som synes alt var bedre før. Juryen føler seg truffet, ikke dømt.

Foto: Helge Brekke

NOPAs musikkpris 2021 – Stian Carstensen for hippocampus serenade  

NOPAs musikkpris går til en gjennommusikalsk skapersjel som gjennom flere tiår har gitt et stort publikum humoristiske, ettertenksomme og halsbrekkende opplevelser. Kunstnerskapet rommer kosmopolitiske toner fra kjente og ukjente breddegrader av vår klode.  

Vinnerverket åpner med en twangy fanfare som starter en reise innover i en fantasirik drømmeverden, som i dette tilfellet kanskje er nærmere virkeligheten enn først antatt. Her dukker skiftende farger og underfundige bilder opp i vårt indre, uavhengig om vi hører musikken eller ser videoen som første inntrykk. Den sterke komposisjonen bæres frem av kompleks og variert instrumentering. 

Foto: Helge Brekke

 

NOPAs pris i åpen klasse – Sondre Lerche for Dead Of The Night

Årets vinner i åpen klasse er et maraton av en komposisjon. Etter at flyten er etablert, kommer første vannstasjon i form av en fløyelsmyk nylongitar som totalforandrer det enkle melodispråket og gir påfyll til et nytt strekke. At hver setning starter med ordet “every” skaper en ro og en stødig puls gjennom hele etappen. Små pianotriller fungerer som jublende heiarop fra de ellers så folketomme gatene. Når vi klokker inn på 10:07 vil man både gråte og le. Dette er formidling, skaperglede og låtskriverhåndverk av den sjeldne sorten. Takk for turen!

Kardemommestipendet gis til Eirik Myhr

Eirik Myhr er en av våre fremste komponister av musikk for barn og unge. Som musiker, komponist, lyddesigner og produsent har han stått bak musikken til tv-serier, teaterstykker, filmer og digitale apper gjennom flere år. Eirik komponerer innenfor et bredt spekter av musikalske sjangre og format. Han har stor musikalsk forståelse og teft, og dessuten innsikt i musikkens funksjon i en dramatisk sammenheng.

Framover skal han blant annet utvikle musikk til flere teaterprosjekter. Vi gratulerer Eirik med Kardemommestipendet, og håper det inspirerer til videre arbeid med musikk for barn og unge.

Kardemommestipendet er på kr 50.000.

Foto: Helge Brekke

 

NOPAs formidlingspris – tildeles musikkfestivalen Målrock

Årets vinnar av NOPAs formidlingspris har stått stødig i ei årrekke i sine verdiar om å formidle musikk av norske opphavarar. I 20 år har dei gjeve publikum kvalitetsopplevingar av norsk musikk. Gjennom fellesskap, samhald og dugnadsand har dei etablert eit møtepunkt, men også eit springbrett; ved å samle både nasjonale og lokale artistar og band på same scene. Såleis har dei også vore utviklande for musikkmiljøet, og dei har synt både publikum og kultur-Noreg at det er mogleg å få til store ting frå ein liten stad.

I 20 år har årets vinnar vist publikum ei bredde og eit mangfald av sjangre innan norsk musikk – få festivalar kan syne til. Country, jazz, metal, folkemusikk, samisk tradisjonsmusikk, ska, rock, danseband, hip hop, viser, pop og punk med meir. Og mange fleire kryssande sjangre.

NOPAs formidlingspris skal tildelast ein person eller ein institusjon, som har gjort ein heilt spesiell innsats for formidling av norske opphavarar sin tekst og musikk.

Årets pris tildelast musikkfestivalen Målrock.

Foto: Helge Brekke

NOPAs hederspris 

NOPAs hederspris gis til en person som har betydd mye for norske komponister og tekstforfattere. Prisen kan deles ut etter innstilling fra NOPA-medlemmer, NOPAs styre eller andre. Prisen har blitt delt ut to ganger før, i 2013 til Jan Erik Kongshaug og i 2017 til Karin Krogh. Årets hederspris går til Cato Strøm som nylig har gått av med pensjon etter 33 i opphavernes tjeneste som administrerende direktør i TONO.

Foto: Helge Brekke