Tilbake til Forsiden Siste nytt Tildelinger
Prøysenprisene er delt ut
Pressemelding:
De fikk prisene for sin fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i Alf Prøysens sjangerunivers.
Alf Prøysens Hederspriser er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen og gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. Det er NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere og Libris som står for utdelingen av prisene.
Prøysenprisen gikk til Josefine Visescene. Etter 21 år på samme adresse i hovedstaden kan man trygt si at at Josefine er hovedscenen for viser i Norge. Nå godt etablerte artister som Kaja Huuse, Tønes og Tonje Unstad fikk tidlig i karrieren sjansen til å stå på en scene hos Josefine.
Haddy Njie og Lisa Asaito har lenge snakket om at de ville lage barnebok sammen og når de nå gjorde alvor av planene, så ble resultatet så bra at det ikke var tvil om hvem som skulle få Teskjekjerringprisen.
Alf Prøysens ærespris ble tildelt Jørn Simen Øverli, en mann som har hatt Prøysen med seg hele livet. Første gang han opptrådte med Prøysenviser var som sjuåring. Som Alf Prøysen har han alltid tatt klart parti med de små i samfunnet.
Hver av prisene består av en innfelt minnemedalje i sølv og kr 25.000,-.
Juryen har i 2016 bestått av juryleder Hogne Moe, Lars Bremnes og Tonje Unstad.
I tillegg vant 16 år gamle Simon Røttingen den nyopprettede Prøysenstjerneskuddprisen, en ny pris opprettet for å inspirere unge utøvere til å strekke seg for å realisere sine drømmer om å finne sitt kunstneriske uttrykk
JURYENS BEGRUNNELSER
PRØYSENPRISEN 2016
Det er en stor glede å kunne dele ut årets Prøysenpris til Josefine visescene.
Styret har greid å etablere en scene hvor sangtekstene har gode kår, og de når et publikum som viser respekt for så vel tradisjon som nyskrevne verk. Mange etablerte artister som f. eks Kaja Huuse, Tønes og Tonje Unstad har fått sjansen tidlig på Josefine. I tillegg har mer etablerte artister kunnet komme for å prøve ut nytt, uinnspilt stoff og sjekke ut samarbeid med folk fra andre sjangre.
Gjennom 21 år på samme adresse i hovedstaden kan man i dag trygt si at Josefine er hovedscenen for viser i Norge. Siden år 2000 har scenen årlig bestilt nye verk fra så vel unge som eldre komponister og tekstforfattere, og er således med og utvikler sjangeren for nye tider.
Klubben er drevet av artister som brenner for sitt fag og som selv vet hva det vil si å nå et publikum. De greier å kombinere kjærlighet til tradisjon med et nysgjerrig blikk på samtiden, helt i Prøysens ånd.
Gratulerer Kari Svendsen, Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli med Josefine Visescene.
Måtte den lenge leve!
JURYENS BEGRUNNELSE FOR TESKJEKJERRINGPRISEN 2016
Årets prisvinnere gikk lenge og snakket om at de ville lage en barnebok sammen. Så lot de ord bli til handling, den ene skrev teksten og den andre laget illustrasjonene og resultatet ble så enestående bra at juryen ikke var i tvil om hvem som skulle får årets Teskjekjerringpris. Alf Prøysen skrev selv en samling vers i 1952 som han kalte Året rundt, et vers til hver måned. Boka til prisvinnerene følger også årshjulet og her finnes tekster og tegninger som skal hjelpe alle barn med å sovne året rundt. Det er så vakkert gjort og med så stor kjærlighet til alle de små som får glede av å høre og se denne boka.
Prisvinnerne har gjort mye flott hver for seg. Den ene er norsk sanger, låtskriver og artist, har gitt ut fire plater med egen musikk og vært programleder for en rekke TV-programmer.Den andre har forfattet og illustrert fem barnebøker som er utgitt i flere land, samt illustrert andre bøker. I 2015 kåret Morgenbladet henne til en av de ti beste forfatterne under 35 år.
De er dessuten søstre og vi er glade for å gi årets Teskjekjerringpris til Haddy Njie og Lisa Asaito.
PRØYSENS ÆRESPRIS 2016
Årets ærespris tildeles en person som har hatt Prøysen med seg hele livet. Han opptrådte med Prøysenviser første gang som sjuåring. Gjennom sin far som var en av medlemmene i Visens venner fikk han godt kjennskap til Prøysen og den sterke posisjonen han hadde i dette miljøet. Han har selv viet sitt liv til visekunsten og har jobbet mye med østeuropeiske artister som Vladimir Vysotskij. Han lagde i 1992 radioprogrammer om Alf Prøysen sammen med Magne Lindholm og samme år kom hans første plate med Prøysentolkninger. Han har hele tiden jobbet for at folk flestskal oppdage dybden i Alf Prøysens forfatterskap og han har vært en pådriver for at unge kunstnere skal oppdage alle tekstene som ligger litt skjult i skyggen av de mer kjente Prøysentekster. Dette engasjementet har vært en stor inspirasjon for kunstnere som Heidi Gjermundsen Broch, Frida Ånnevik og kveldens pianist Helge Lien og på denne måten er prisvinneren med på å aktualisere forfatterskapet til Alf Prøysen, en viktig forutsetning for at det skal bli en kilde til refleksjon og glede for framtida. Prisvinneren har som Alf Prøysen, tatt klar stilling til å støtte de små i samfunnet.
Prøysens Ærespris 2016 går til Jørn Simen Øverli
Se alle de tidligere vinnerne her
JURYENS BEGRUNNELSE FOR DEN FØRSTE PRØYSENSTJERNESKUDDPRISEN
Det er en stor glede å stå her på vegne av Prøysenhuset og Ringsaker kommune for å dele ut Prøysenstjerneskuddprisen for aller første gang. Prispengene kommer fra innsamlingsaksjonen Folkegaven Prøysenstjerna i jubileumsåret 2014. Pengene ble gitt som gave til Ringsaker kommune av innsamlingsleder Hans Christian Medlien med det formål å opprette Prøysenstjerneskuddprisen.
Stjerneskuddprisen skal inspirere unge utøvere til å strekke seg for å realisere sine drømmer om å finne sitt kunstneriske uttrykk. Vinneren av årets pris er godt i gang med dette. Han skaper sine egne samtids-prosjekt, skriver både musikk og tekst og er drivkraften i store konserter. Han skriver også noveller og vant en novelle konkurranse i 2013. Han er nysgjerrig, vil finne nye veier i sitt uttrykk, han har et stort talent og vi er glade for å gi Prøysenstjernskuddprisen til Simon Røttingen.
Simon om sin kunstneriske virksomhet:
Jeg heter Simon Røttingen er 16 år, og lærer komposisjon ved “Talentutviklingsprogram” på musikkhøyskolen, og piano på Barrat Due´s “Unge Talenter”. Tidligere har jeg utviklet konsert i Bærum Kulturhus både i 2014 (https://vimeo.com/112363944) og 2016 (http://bilyd.com/overmennesker-video-dokumentasjon/). Konserten i 2016 har jeg skrevet musikken til selv, og kommet med konsept til. Jeg har også skrevet noveller og vant en novelle-konkuranse i 2013 (http://www.teatretvart.no/bunnmeny/nyhetsarkiv/ungt-blikk-pa-verda). Jeg har planer om å fortsette å skape disse samtids-prosjektene med nyskreven tekst og musikk,
Om prisene
Alf Prøysens Hederspriser er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris.
Prøysenprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. Prisen kan gis til én person eller til flere som har samarbeidet om en oppgave.
Teskjekjerringprisen tildeles etter de samme kriterier som nevnt ovenfor, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisene kan også tildeles grupper eller institusjoner.
Juryen kan i tillegg beslutte å utdele Alf Prøysens Ærespris for langt og fortjenstfullt virke innenfor de samme områdene som dekkes av de to andre prisene.
Hver av prisene består av en sølvplakett med innfelt minnemedalje, samt kr 25.000,-.
De første Prøysenprisene ble delt ut av Alf Prøysens Minnefond, som var et samarbeid mellom Hedmark og Oppland Sparebankforening og NRK. Grunnlaget for økonomien var salg av en portrettmedalje, som var en kopi av plaketten prisvinnerne mottar. I 1993 var imidlertid avkastningen av fondet så liten, at noen gikk inn for avvikling. Flere engasjerte seg mot dette og i 1995 inngikk NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) og bokhandlerkjeden Libris AS et samarbeid om å overta prisene. Siden gjenopptagingen i 1996 har NOPA og Libris stått for utdelingen hvert år.