Meld deg på NOPA-seminaret 2022 - NOPA
  • EN
  • Kalender 23

Meld deg på NOPA-seminaret 2022

Nytt av året: NOPA-seminaret slås sammen med generalforsamlingen. Vi gleder oss til å se dere dagene 30. mai til 1. juni.
Nopa Seminaret Kvadrat

Meld deg på NOPA-seminaret 2022 her.

NOPA er svært stolte av å presentere vårt årlige fagseminar. Møteplassen der du vil møte dyktige og likesinnede kollegaer. Tre dager fullstappet med gode historier, nye erfaringer og ikke minst verktøy du skal ta med deg videre. Målet for NOPA-seminaret er at du skal bruse over av entusiasme, klar for å skape ny musikk. Gammel som ung, ny eller etablert – det spiller ingen rolle! NOPA-seminaret er for DEG som er låtskriver, komponist, tekstforfatter eller produsent. Bli med på årets feteste møteplass for deg som lager musikk!

Dato: Mandag 30. mai kl. 18.00 – onsdag 1. juni kl. 13.00

NOPAs generalforsamling avholdes 30. mai kl. 13.00-18.00, samme sted.

Sted: Scandic Fornebu


Foredragsholdere

Foto: Jan Tore Eriksen

Bendik Baksaas – Min metode: «Elektronisk improvisasjon»

Bendik Baksaas elsker mekanisk repetisjon og menneskelig rytme. Hans produksjoner unnfanges improvisert i studio på modulærsynth og trommemaskiner, før de videreforedles i den digitale sfæren. Baksaas form for techno er minimalistisk og funksjonell, med en røffhet som hører til det kroppslige i musikken.

Hvilke kvaliteter ser man etter i en synth eller trommemaskin for å kunne uttrykke seg i improvisasjon? Hvordan lage et komplett oppsett som kan dekke et helt lydbilde, og samtidig være kompakt nok til at det er mulig å reise med? Hvordan kommunisere til publikum at musikken lages her og nå? Bendik Baksaas vil fortelle om hvordan han framfører elektronisk musikk live i denne metodepraten.

En rekke anerkjente utgivelser inkluderer dobbeltalbumet Duets, med trompetist Kristoffer Eikrem, som fikk Natt&Dags pris for årets album i 2018. Bandet Baksaas + Høyer er en hjørnestein i hans musikalske virke, der han sammen med Fredrik Høyer pløyer ny mark innen rap-poesi i samspill med techno. Deres storverk Til alt ute ble utgitt i 2019. Med sine 26 låter utforsker albumet ytterpunktene for poesi som perkussivt element i klubbmusikk.

Mer info om Bendik Baksaas finner du her.

Foto: Dag Alveng

Sinikka Langeland – «Å skrive for kantele»

Sinikka Langeland skal fortelle om kantelen og hvordan hun bruker den i sitt arbeide som arrangør og komponist. Gjennom å spille ulike komposisjoner og sanger vil hun vise de ulike teknikkene og mulighetene. Det er stor sannsynlighet for runesanger fra Finnskogen og tonsetting av Jon Fosse-dikt!

Sinikka Langeland er en av vår tids mest særegne musikere. Gjennom research, gjenfortelling og fremføring har hun gitt kulturen på Finnskogen en helt ny profil. Hun spiller det finske nasjonalinstrumentet Kantele, men er også kjent for sin bruk av folkesangtradisjoner som runesang og kveding. Som komponist utforsker Langeland tradisjonell folkemusikk til egne melodier og tekster. Langeland har de siste årene jobbet med forholdet mellom religiøse folkesanger og kormusikken til Bach, en unik kombinasjon som har resultert i fem CD-innspillinger i et helt nytt musikalsk landskap.

Mer info om Sinikka Langeland finner du her.

Thomas Prestø – «Musikk i bevegelse»

Thomas Prestø er kunstnerisk Leder for «Tabanka Dance Ensemble» og utvikler av danseteknikken «Talawa Technique». Prestø har fått en rekke utmerkelser og priser for sitt inkluderende arbeide og bruk av dans som sosial endringsagent. Han ledet «Critical Friends»-utvalget i Kulturrådet, som jobbet med inkluderende arbeid på kulturfeltet i hele Norden.

Prestø skal snakke om hvordan dans og komposisjon eksisterer sammen. De ulike musikksjangrene som kommer fra melaninrike med afrikanske røtter defineres som oftest etter rytmen. Kombinasjonen av rytme og bevegelse kan være både til inspirasjon og for å bedre sitt håndverk.

Mer info om Thomas Prestø finner du her.

 

Anette Aarsland – «Hvordan puste deg trygg, sunn og avslappet»

Anette er i dag Norges mest profilerte puste-ekspert. Hun er forfatter av boka ”PUSTEN – Hvordan puste deg trygg, sunn og avslappet”, Cappelen Damm 2014 sammen med journalist Nina Hanssen, og holdt sin TEDx-talk, ”Exhale”,  i Trondheim i desember 2016.

Anette er en ettertraktet kurs- og foredragsholder i tillegg til at hun jobber som puste-spesialist på Consensio Behandlingssenter i Oslo.

Anette har bakgrunn som sangpedagog og operasanger etter totalt 12 års studier i Kristiansand, Milano, Roma, New York og London. Da hun opplevde en alvorlig kjærlighetssorg i London mistet hun stemmen. Dette førte henne inn i studiet om pusten, både i London og Milano.

Hun har siden viet sitt litt til å lære alt hun kan om pusten og er i dag innehaver av firmaet Pusteteknikk AS.

Les mer om Anette Aarsland her.

Ola Fløttum – «Filmmusikk og egenart»
Tirsdag 31. mai, kl. 11:15 – 12:00

I denne samtalen mellom filmkomponist Ola Fløttum og NOPAs styremdlem Torgny Amdam skal det dykkes ned i Fløttums særegne verden som filmkomponist. Hvordan har han kommet frem til sin stil og sitt sound, og hvordan jobber han frem musikken som til slutt ender opp i en filmscene? Vi får også høre om det over tiårige samarbeidet med regissør Joachim Trier. Vi får se utdrag fra flere scener med Fløttums musikk, blant annet fra den Oscar-nominerte filmen Verdens Verste Menneske.

Foto: Susanne Hætta

Anthoni Hætta – «Identitet»

Anthoni Hætta er en nordsamisk rytmisk pianist, produsent og komponist bosatt i Kautokeino, Finnmark som jobber innenfor elektronisk musikk. Hvordan utfordrer man hva «samisk» musikk er? Det er ikke bare tradisjonell joik, og Hætta sin søken til den elektroniske sjangeren er et godt eksempel på det. Hætta skal snakke om identitet og sin tilnærming til musikken, arbeidet og bakgrunn.

Han driver Davvi Division kulturstudio sammen med danser og koreograf Ánna-Katri Helander hvor de fokuserer på å lage et samlingspunkt for unge samiske musikere og dansere gjennom privatundervisning og livekonseptet Lounge Sápmi. Studioet ble grunnlagt for å være med på å styrke unge samiske scenekunstnere og skape et miljø hvor kunst og kultur blir undervist fra et samisk perspektiv.

Mer info om Anthoni Hætta finner du her.

 

 

Foto: Jørgen Brun

Ole Hamre – «Samfunnets behov for kunst»

Hva skjer med livene våre og hva skjer med musikken når forskjeller møtes? Ole Hamre tar oss med på et dypdykk i ideene bak og resultatene av scenekunstprosjektet Fargespill, der barn og unge med bakgrunn fra hele verden lager spektakulære forestillinger basert på det de har med seg fra sine liv.

Hvordan påvirker sosiale prosesser det kunstneriske resultatet? Har uskolerte barn og ungdommer noe å lære oss om musikk? Og kan det å i sterkere grad koble musikken til sosiale parameter som mestring, trygghet og solidaritet bringe oss nærmere den kraften som fikk oss til å begynne med musikk?

Ole Hamre er musiker, komponist og initiativtaker til og kunstnerisk leder for Fargespill, et scenekunstprosjekt for barn og unge som nå er etablert i 24 byer og kommuner i Norge.

Han har skrevet et tjuetalls bestillingsverk, til alt fra innvielsen av Stavanger konserthus til konsert for 22 veteranbåthorn sammen med Enslaved. Som musiker er han mest kjent for sitt samarbeid med Gabriel Fliflet i tillegg til en rekke andre fremtredende artister og musikere både nasjonalt og internasjonalt.

Foto: UiO

Hans T. Zeiner-Henriksen – «Hvordan musikk påvirker kroppen»

Hvorfor reagerer vi kroppslig på musikk, og hvordan kan dette benyttes i låtskriving?

Hans T. Zeiner-Henriksen er førsteamanuensis ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo der han blant annet underviser i låtskriving og produksjon. Hans doktorgradsarbeid handlet om koblingen mellom musikk og bevegelse.

I hans bidrag vil du få høre om både hans egen og andres forskning på musikk og bevegelse og få vite hvordan kunnskap om hvordan vi kroppslig reagerer på musikk kan benyttes aktivt i praktisk låtskriving.

Mer info om Hans T. Zeiner-Henriksen finner du her.

 

Foto: Jarle Moe

Legendeintervju – Jan Eggum

Årets legendeintervju på NOPA-seminaret er med den folkekjære visesangeren, komponisten og tekstforfatteren Jan Eggum.

Det er journalist Audun Vinger som skal intervjue Eggum om karrieren som fikk sitt startskudd med albumet Jan Eggum i 1975.

Foto: bird.ee

Mariama Ndure – «Kulturer og kontraster»

Mariama Ndures musikk bærer i seg en kulturell arv som trekker på vestafrikanske tradisjoner, afroamerikansk musikk, moderne jazz og improvisasjon.

Ndure har gjort seg synlig på den norske kunstscenen blant annet med forestillingen “I am Nina” (om Nina Simone) på Nordic Black Theatre, og med bestillingsverket “Ritual Part II” under Global Oslo Music-festivalen i 2021.

Hun har vokst opp i Norge med gambiske foreldre og opplever at det å ha bakgrunn i to kulturer har hatt mye å si for hennes kunstneriske arbeid.

På NOPA-seminaret vil hun snakke om hvordan denne tverrkulturelle identiteten spiller inn i hennes kunstneriske prosesser.

Foto: William Macgregor


DJ Sebastian Emes / DJ FMC

Sebastian Emes, også kjent som DJ FMC er en allsidig DJ med en lang merittliste. Som turné-DJ reiser han med folk som Karpe, Vinni og Cezinando. På scenen skiller han seg ut med sine høye tekniske ferdigheter, noe som kommer til syne når han gjør sine live mashups. På NOPA-seminaret vil han sørge for den rette, tilbakelente atmosfæren når kvelden kommer.

Konferansier 

Foto: Marte Vike Arnesen

Christina Skreiberg er NOPA-seminarets konferansier!

Skreiberg driver podkasten Frilanslivet, en podkast om å jobbe for seg selv i medie-, kunst- og kulturbransjen i Norge. Her snakker hun og makker Hanna von Bergen med skapende mennesker om arbeidet som ligger bak det de skaper.

Som journalist har hun skrevet for blant annet Aftenposten, DN lørdag, D2 og Innsikt, hun har utgitt bøker og ble i 2016 kåret til «Årets Frilanser 2016» av Norsk Journalistlag for dokumentarprosjektet, boken og utstillingen «Hei nabo! – én blokk, en hel verden».