Kristin Asbjørnsen og Hilde Marie Kjersem fikk Kardemommestipend

– Dette varmet veldig.

– Dette varmet veldig, og en fin oppmuntring til arbeidet videre. Det er jo en pris er, at noen vil at jeg skal fortsette på den veien jeg er på, sier Kristin Asbjørnsen.

Egner-familiens stipend, Kardemommestipendet, ble delt ut på NOPAs priskonsert på Chat Noir 20. november. Stipendet består av 50.000 kroner, og i tillegg får mottakerne et diplom tegnet av Thorbjørn Egner.

– Stipendet er utstiftet av faren vår, og syns det var veldig fint å gi denne inspirasjonen til yngre medlemmer i NOPA, sier Bjørn Egner, sønnen til Torbjørn Egner.

I år var det Kristin Asbjørnsen og Hilde Marie Kjersem som fikk hvert sitt Kardemommestipend.

GAVE FRA EGNER

Kardemommestipendet er en gave fra Egner-familien. Det gis som en er påskjønnelse for arbeid som er gjort, og en stimulans til fortsatt produksjon.

Stipendet har blitt delt ut siden 1988, og blant tidligere vinnere finner vi komponister og tekstforfattere som Lillebjørn Nilsen, Anne Grete Preus, Don Martin og Silje Halstensen. Årets jury består av Askil Holm, Kristoffer Tømmerbakke og Tove Kragseth. 

JURYENS BEGRUNNELSER

KRISTIN ASBJØRNSEN

Årets første mottaker av Kardemommestipendet er sanger og komponist med røtter i ”singer-songwriter” tradisjonen, og som lar elementer fra afrikansk verdensmusikk, spirituals og jazz flyte inn i musikken.

Mottakeren har improvisasjon som et tyngdepunkt i sin musikk og en særegen stemme med et uvanlig bredt klangspektrum. Hun fremfører sin musikk med særlig stor dynamikk, kontrast og kraft, og det skapes et personlig uttrykk i enhver musikalsk setting.

Hun har vært sentral i ensemblene Krøyt, Dadafon og Kvitretten, og har mottatt spellemannspriser, Alarmpris, Edvardpris, Kanonpris (Beste Filmmusikk), NOPAs Musikkpris, og den franske Mondomix- Babel Med Award.

Juryen vektlegger at hennes uttrykk både er meget personlig og ”kortreist”, samtidig som det favner uttrykk og elementer fra mange verdenshjørner med stor selvfølgelighet. Vi gleder oss til å høre hvor hun vil gå videre med sin musikk. Stipendet skal brukes til å komponere norskspråklige sanger til nytt soloalbum, og i tillegg videreutvikle trioen med gambiske griot Suntou Susso og gitarist Olav Torget. Vi gratulerer Kristin Asbjørnsen med Kardemommestipendet! 

HILDE MARIE MUNROE KJERSEM

Årets andre mottaker av Kardemommestipendet er soloartist, låtskriver og tekstforfatter som kommer fra jazztradisjonen og som har beveget seg mer mot popmusikken.

Mottakeren fikk mye kritikerros for solodebuten med albumet Let’s Let Go i 2011, et album med genresprengende, intelligent popmusikk med nerve og sjel, der den formidable stemmen og de gode melodiene er i sentrum. Hun har totalt utgitt fem soloalbum, samt tre album i Jon Eberson Group.

Siden våren 2014 har hun i sine pop-prosjekter brukt artistnavnet Marie Munroe, og i 2018 ga hun ut et duo-album med musiker og vokalist Christer Knutsen under navnet Munroe/Knutsen.

Juryen framhever at hun både i sin karriere som jazzsanger og som pop-artist har utviklet et særegent og karakteristisk preg, om hun har gått i retning svevende elektronikapop eller i helt nedstrippet akustisk tapning.

Stipendet skal brukes til et nytt konseptalbum i 2019, som bygger videre på komposisjonsteknikk som i stor grad er basert på bruk av sangstemmer. Vi gratulerer Hilde Marie Munroe Kjersem med Kardemommestipendet!

Del dette innlegget

Tilbake til toppen