Tilbake til Forsiden Siste nytt NOPAs arbeid
70 år med nordisk samarbeid
Det var i Norge ideen om et nordisk samarbeid oppsto. I januar i 1946 bestemte Arne Svendsen seg, som da var styreleder i Den Norske Revyforfatterforening, for å sende et brev til sine svenske kolleger. Hans oppfordring var: «Unionen er sterk!»
Etterhvert fikk det nordiske samarbeidet et navn: NPU, Nordisk populærautorunion. Litt etter litt ble både Sverige, Finland, Danmark og Island blitt medlemmer. NOPA hadde da blitt en paraplyorganisasjon for Den Norske Revyforfatterforening.
Siden den gangen har NPU stått sammen i viktige saker: fremme av populærmusikk, kreditering i strømmetjenester og rettferdig betaling for innhold som blir brukt på nett.
– Samarbeid over landegrensene er viktig for oss når vi skal få gjennom saker som har stor betydning for komponister og tekstforfattere. Sammen er stemmen vår enda sterkere, sier styreleder Ingrid Kindem.
Betaling fra YouTube
Den ferskeste kampsaken for NPU var det nye opphavsrettsdirektivet i Europa. Direktivet fastslår at tjenester som YouTube nå må betale for musikk – på lik linje som Spotify og andre strømmetjenester. Det er en historisk seier for kunstnerne, og et steg nærmere å kunne leve av det vi skaper.
Les mer: Historisk seier for kunstnerne
Etter et møte i Oslo i 2018, sendte NPU ut en felles uttalelse til europeiske politikere, som ba om at de vedtok det nye direktivet. Gjennom det nordiske samarbeidet har også det europeiske samarbeidet blomstret – i den europeiske alliansen ECSA.
– Uten ECSA er det ikke sikkert vi hadde hatt et nytt europeiske opphavsrettdirektiv. Det har gitt oss en tydelig og samlende stemme inn i Brüssel, som politikerne lytter til, sier Kindem.
Filmmusikk i Berlin
NPU har også ført til samarbeid om medlemsarrangementer, da spesielt innenfor filmmusikk. Nordic Film Music Days, som holdes under Berlinalen, er et resultat av det nordiske samarbeidet.
Programmet inneholder både seminarer og speed meetings med filmregissører og produsentet, og i år sendte NOPA ni medlemmer som fikk delta i seminaret. Det vil lyses ut nye reisestipend i forbindelse med arrangementet neste år.
– Dette arrangementet har hjulpet meg med internasjonal nettverksbygging fordi det tiltrekker seg folk som er opptatt av musikken i film, som agenter, publishere, filmregissører, sier Kate Havnevik, som har deltatt i planleggingen av Nordic Film Music Days.