Tilbake til Forsiden Siste nytt Tildelinger
NOPAs hederspris til Cato Strøm
NOPAs hederspris gis til en person som har betydd mye for norske komponister og tekstforfattere. Prisen kan deles ut etter innstilling fra NOPA-medlemmer, NOPAs styre eller andre. Prisen har blitt delt ut to ganger før, i 2013 til Jan Erik Kongshaug og i 2017 til Karin Krogh.
Årets hederspris gikk til Cato Strøm som nylig har gått av med pensjon etter 33 år i opphavernes tjeneste som administrerende direktør i TONO.
Utdelingen foregikk under NOPAs høstfest på Vulkan Scenen i Oslo tirsdag 15. november.
Les hvem som fikk de andre prisene denne kvelden.
Juryens begrunnelse for hedersprisen:
NOPA er 85 år i 2022.
Og i løpet av alle disse årene så har NOPAs hederspris bare blitt delt ut to ganger. Hedersprisen gis til en person som har betydd mye for norske komponister og tekstforfattere.
I 2013 tildelt Jan Erik Kongshaug og i 2017 Karin Krogh. Dette er altså ikke noe som skjer i tide og utide, men i år har styret funnet det helt nødvendig å dele ut hedersprisen for tredje gang.
Gjennom disse 85 årene NOPA har eksistert, fra 1937 og frem til i dag, har foreningen «dratt omsorg» for sine medlemmer, som det så fint heter i vedtektenes §15
Årets hedersprisvinner har gjennom hele sin lange og bemerkelsesverdige yrkeskarriere gjort nøyaktig det samme; dratt omsorg for NOPAs medlemmer – altså komponister, tekstforfattere og låtskrivere
Styret tror det er vanskelig – for ikke å si umulig – å peke på ett enkelt menneske som noensinne har gjort mer for å ivareta norske opphaveres økonomiske og moralske rettigheter.
Mottakeren av NOPAs hederspris har gjort dette i kraft av sin stilling og sine verv – helt fra starten av 80-tallet og fram til i dag.
Gjennom alle disse årene har denne personen vært helt sentral i utformingen av lovverk og regulering av opphavsrett. I Norge spesielt, men også i Europa og verden forøvrig.
Når man ser i bakspeilet er det tydelig at dette ikke har vært noen liten eller enkel jobb, og at ingenting kommer av seg selv.
Men mottakeren av NOPAs hederspris har stått støtt i mange kamper for opphaverne – og til slutt vunnet de aller fleste.
Og når man skal tildeles en hederspris passer det jo godt å bli omtalt som en hedersmann – i alle leire.
Ja, mottakeren er en mann – og de aller fleste har sikkert skjønt at NOPAs hederspris tildeles Cato Strøm.
Fikk musikalsk hyllest på scenen
Under prisutdelingen ble det også fremført en nyskrevet vise til ære for Cato Strøm. Denne ble fremført av Dagfinn Nordbø og Lars Martin Myhre.
Teksten til denne kan du lese under bildet.
Ode til Cato
Hvem spiser opphavsrett til frokost, middag, kveld? Jo, Cato.
Hvem får kritikk fra Helge Sten men smiler likevel? Jo, Cato.
Og hvem har megla mellom pop og såkalt seriøs?
Jo, Cato Strøm fra Årnes.
Ja, hvem er denne Cato Strøm, og hvor pokker er Årnes? En kort kikk i Wikipedia sier at Årnes er et tettsted i Nes i Viken fylkeskommune, med 4736 innbyggere, og ligger på Glommas østside seks kilometer sørøst for Vormsund. Av store begivenheter i Årnes kan leksikonet fortelle at Årnes Vel i 1977 sto for utsmykningen av jernbaneundergangen ved innkjøringen til Årnes sentrum. Etter å ha forfalt i mange år, ble maleriet restaurert i 2018. Ellers har det ikke skjedd så mye på Årnes, men her vokste altså en keiser opp. En mann som med tiden skulle utmerke seg ved gargantuiske forhandlingsevner. En mann som var i stand til å megle mellom høypærede komponister som trodde de eventuelt var
Beethoven, og balstyrige rockere som drakk Fernet Branca eller eventuelt hønseblod til frokost.
Hvem har vært høvding lenge før strømming dukka opp? Jo, Cato.
Hvem har vært i TONO siden Juster var på topp? Jo, Cato.
Hvem har blitt 70 men ser ut som 43?
Jo, Cato Strøm fra Årnes.
Vi er ikke helt sikre på nøyaktig hva det var i Catos oppvekst på Årnes som ga ham disse talentene. Vi har ikke engang sett det maleriet i jernbaneundergangen, om det kan ha vært noe der som ga utslaget, og så kommer vi på at i 1977 må jo Cato ha beveget seg videre og ut i den store verden. Og ute i den store verden utviklet han så sin empati og sine forhandlingsevner. Det snakkes jo ofte om at du helst ikke ville møtt den og den i et bekmørkt smug midt på natten i et rufsete strøk i Chicago, men med Cato Strøm
forholder det seg jo stikk motsatt. Hvis du skulle møtt noen midt på natten i et bekmørkt smug i et rufsete strøk i Chicago, så skulle man så absolutt ønsket at den personen var Cato Strøm!
Hvem har full tillit i en broket gjeng som vår? Jo, Cato.
Hvem har vært TONO-sjef i 33 år? Jo, Cato.
Hvem vandrer bukseløs i ganger på hotell?
Jo, Cato Strøm fra Årnes.
Dette er altså den eneste ripe i lakken vi har vært i stand til å finne på Cato Strøm: at han ved en anledning låste seg ute fra hotellrommet på et tidspunkt da han ikke var iført benklær. Vi må jo si at dette er imponerende. Alle andre vi kjenner har ihvertfall betydelig flere riper i lakken, og vi vet om mange som har låst seg ute fra hotellrommet selv uten truse. Det er betydelig verre. Men Cato Strøm gjorde altså ikke det. Dette er et av mange bevis på at vi her snakker om en mann med uklanderlig oppførsel på alle vis, og i tillegg har han altså gjort jobben sin til alles store tilfredshet. Chapeau! Og Gratulerer! til:
Cato Strøm fra Årnes.
Tekst: Dagfinn Nordbø/Lars Martin Myhre