Vinnerne av NOPAs tekst- og musikkpris - NOPA
  • EN
  • Kalender 24

Vinnerne av NOPAs tekst- og musikkpris

Bendik Giske, Egil Hegerberg og Benedicte Maurseth vant NOPAs egne priser.

NOPAs tekstpris

NOPAs tekstpris 2017 går til en tekstforfatter, komponist, musiker, artist og komiker som gjennom flere år og på særegent vis har vært tydelig til stede i det norske musikalsk-humoristiske landskapet i ulike sammenhenger og innenfor en rekke prosjekt.

Selv om han som tekstforfatter er mest kjent for sine morsomme og til dels absurde tekster, får han her prisen for en høyst seriøs tekst, om enn med humoristiske islett. De som eventuelt trodde at protestvisa er død, får tro om igjen. I teksten «JO!» tar forfatteren opp høyst aktuelle samfunnsmessige, etiske og politiske problemstillinger på en direkte måte i en språkmiks av enkel naivisme og en høyst saklig, nesten journalistisk stil. Teksten er både selvransakende og utfordrende – uten å bli banal. Den er, for å ty til engelsk: «To the point».

I teksten sies det: «Trodde ikke jeg hadde noen oppgave i samfunnet, utover det å være en ansvarsløs klovn eller narr.» Men JO!

Det er en stor glede for juryen å tildele NOPAs tekstpris 2017 til Egil Hegerberg for låten «Jo»!

NOPAs musikkpris

Sammen med kollega Berit Opheim har vinneren av årets musikkpris skapt et verk for våre høytidelige dager. Kombinasjonen av folkemusikkens stil, tonalitet og form, med innslag av barokk, samtidsmusikk og improvisasjon, har gitt oss et originalt, interessant og vakkert verk som ønsker å hedre og tonesette de magiske døgnene i året hvor “solen står lengst og kortest på himmelen, og der sola snur og hvor dag og natt er like lange”. Nemlig sommersolverv,  vintersolverv, vårjevndøgn og høstjevndøgn.

Komponisten lar musikerne Berit Opheim på sang og perkusjon, Benedicte Maurseth på hardingfele og sang, Rolf Lislevand på lutt og elgitar og Håkon Mørch Stene på vibrafon, perkusjon og elektronikk, få sette sitt personlige preg på arrangementet. Resultatet er vellykket, stemningsfullt og meditativt. Som en anmelder fra magasinet Folkemusikk beskriver det, «verket er virkelig en feiring, et stykke hverdagsmagi og et ritual til ettertanke». Vi ønsker også å trekke frem og honorere komponistens valg i bruk av nyskrevet tekstmateriale, ved forfatterne Bergsveinn Birgisson og Erlend O. Nødtvedt.

Vinner av NOPAs musikkpris 2017 er Benedicte Maurseth for verket «TIDEKVERV».

NOPAs pris i åpen klasse

Vinneren av NOPAs pris i åpen klasse har med et stykke skrevet for saksofon-solo, skapt et særegent og originalt verk. Ved hjelp av brutte akkorder på saksofon i et tradisjonelt, nærmest klassisk tonespråk, skaper han et spennende harmonisk forløp. Ekstrem dynamikk og uttrykk gjør at musikken lever og drar lytteren til seg. Man kan ikke stille seg likegyldig til denne musikken. Dette er minimalisme gjort på en svært suggererende og uttrykksfull måte. På et instrument som vi har svært mange topputøvere og komponister på i Norge, mestrer prismottakeren å skape musikk som er original og frisk. Dette er ikke jazz, det er ikke klassisk, det er ikke pop; dette er et sterkt personlig musikalsk uttrykk.

NOPAs pris i åpen klasse 2017 går til Bendik Giske for verket «Music for Dance: The Gun».