Mottakerne av NOPA-prisene 2023 - NOPA
  • EN
  • Kalender 26

Mottakerne av NOPA-prisene 2023

Juhani Silvola og Sarah-Jane Summers, Anders Wyller og Ariadne Loinsworth (ARY) var blant mottakerne av NOPAs egne priser under årets høstfest.
ARY Foto Helge Brekke_BR59487 kopi
Ariadne Loinsworth Jenssen – aka Ary – vant NOPA-prisen i åpen klasse 2022 for «My Awe Sustains». Foto: Helge Brekke

NOPA-prisene går til årets verk innen musikk og tekst, og i tillegg deles det ut en pris i åpen klasse. Prisene, som består av 40.000 kroner hver, ble i år delt ut under NOPAs høstfest i Oslo 9. november.

Blant tidligere vinnere finner vi komponister og tekstforfattere som Marja Mortensson, Bendik Giske og Sinikka Langeland.

NOPAs musikkpris 2022 – Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola for Polkadots & Moonshine

NOPAs musikkpris går til et lekent stykke musikk som beveger seg rundt temperamentsfulle partier med polytonalitet og harmoniserende linjer. Her er også sartere deler som dveler ved instrumentenes iboende yttergrenser og gjerne overskrider de mest opplagte naturlover. I tittelen ligger det en kime til utadvendt livsanskuelse og hemningsløse tilstander som smitter med godt humør, musiserende spilleglede og teknisk briljans i den mest følsomme delen av begrepet.   

Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola tildeles NOPAs musikkpris 2022 for verket «Polkadots & Moonshine». Foto: Helge Brekke

NOPAs pris i åpen klasse – Ariadne Loinsworth for My Awe Sustains  

Teksten er det bærende elementet i dette innovative popverket som tar oss med på inn i historien der fortelleren beskriver en fortryllende beundring og tiltrekning mot en annen. Sjelden hører man så spennende bilder brukt i et relativt populært tema, en form for kjærlighetsopplevelse. Produksjonen er mørk og duvende som underbygger både stemningen som artisten drar oss inn i fra første sekund og er perfekt spennende, med nydelige detaljer og dynamikk. Til slutt er det VI som blir stående, stum av beundring.  

NOPAs tekstpris – Anders Wyller for «Såg du förbi mörkret 

Mottaker av NOPAs tekstpris 2022 viser oss ordenes sterke og brutale kraft! 

Det er en undrende tekst som gir perspektiver og ettertenksomhet. Med et eterisk og symfonisk lydlandskap som bakteppe kommer tekstens sårbarhet ekstra godt frem der tekstforfatteren stiller avslørende spørsmål til sitt eget barn. De store spørsmålene i teksten knytter fortid, nåtid og fremtid sammen, samtidig som de river i hjertet. Ble livet slik du hadde sett for deg? Ble du elsket? Ble du mer glad enn det jeg var? Han lar disse spørsmålene få henge i luften mens musikken lar oss få tenke videre. Det er et nydelig gjennomarbeidet verk som treffer oss midt i hjerterota. 

NOPAs tekstpris 2022 går til Anders Wyller for verket «Såg du förbi mörkret?». Foto: Helge Brekke

NOPAs formidlingspris 2023 til Alexandra Archetti Stølen

Vinneren av NOPAS formidlingspris 2023 har med sin kjærlighet for musikken og sin gode mellommenneskelige evne drevet frem en av Europas ledende festivaler for musikk fra Latin – Amerika, Afrika, Asia og Midtøsten. Festivalen presenterer hvert år konserter, klubbkvelder, utstillinger og forestillinger på små og store scener over hele byen.

Som driftig og engasjert leder for festivalen i 18 av deres 30 års historie har vinneren sammen med sin gode stab ledet frem deres kultur – og brobyggende arbeid som forener generasjoner og verdens kulturuttrykk bak, foran og på scenen. I 2013 etablerte de Beirut and Beyond og Vårt Nabolag, begge på grunn av krigen i Syria og den enorme flyktningstrømmen i 2012 som satte verden på hodet. Satsningen på ungdom og unge voksne ble etablert i 2020 og i løpet av de siste årene har de gjennomført flere seminarprogram, konserter og seminarturnér i Norge.   

Vinneren er en uredd leder som omfavner kunsten, kulturen, musikken og aktivismen og skaper et felleskap å samles rundt. 

Med sitt lidenskapelige engasjement for musikk av høy kvalitet, kampen for ytringsfrihet og underrepresenterte stemmer skaper vinneren større rom i musikknorge.  

Med Oslo World viser vinneren hvert år at Norge også er en del av verden.  

Der flere av våre norske opphavere, alle som skriver og lager musikk i Norge på alle språk og alle sjangere, ofte har en plass på deres scene med artister fra hele verden. Festivalen som makter å forene det globale med det lokalet og bidrar til skape tilhørighet for Norge i det større internasjonale landskapet. 

NOPAS formidlingspris 2023 går til Alexandra Archetti Stølen! Foto: Helge Brekke

Kardemommestipendet 2023 – Heidi Solheim

Heidi Solheim er komponist og tekstforfatter, og skriver både musikk og teaterforestillinger for barn.  

Hun har gitt ut albumene «Dinosaus» i 2014, «Dinosaus og Lortefall» i 2016 og «En meter fra» i 2021. «En meter fra» ble nominert til Spellemannspris i 2021 i kategorien «Barnemusikk». 

Solheim setter historiefortelling høyt, og ønsker å presentere sjangerbredde i sin musikk. Hun sier selv: «Jeg tror på at bruken av både humor og alvor kan gi gode og undrende bilder på viktige tema som for eksempel sorg, ulikhet, fremmedfrykt og krangel. Min drøm er å treffe alle aldersgrupper og viske ut de konkrete målgruppene man gjerne arbeider mot som låtskriver.»  

Solheim skal skrive ny musikk til nytt album i 2024, og skal også turnere gjennom både Den Kulturelle Skolesekken og også offentlige konserter.  

Vi gratulerer Heidi Solheim med kardemommestipendet og håper at det kan inspirere til videre arbeid med musikk for barn!  

Vi gratulerer Heidi Solheim med kardemommestipendet og håper at det kan inspirere til videre arbeid med musikk for barn!  Foto: Helge Brekke

Kardemommestipendet 2023 – Nils Christian Fossdal

Nils Christian Fossdal er komponist, sanger og produsent og har jobbet med profesjonell musikk for barn i en årrekke gjennom prosjekter som Galen i Halen og bluegrassgruppa Løkki. Han har et eget fokus på musikk for de minste barna og har gjennom det Stavanger-baserte dansekompaniet dybwikdans turnert over hele verden.   

Fossdal ønsker å “lage musikk som kan romme barnas spontane musikalske medvirkning” og dessuten å “la barna tre ut av hverdagen, og la dem høre musikk de syns er vakker, sakte, rar, underlig, vidunderlig og rytmisk.”   

Sammen med dybwikdans har Fossdal planene klare for de neste tre årene. Blant annet skal de gjøre “Ovo” – en babyforestilling som er et samarbeidsprosjekt gjennom EU, og som skal på turne i Portugal og på Madeira. 

Vi gratulerer Nils Christian Fossdal med kardemommestipendet og håper at det kan inspirere til videre arbeid med musikk for barn!  

Vi gratulerer Nils Christian Fossdal med kardemommestipendet og håper at det kan inspirere til videre arbeid med musikk for barn!  Foto: Helge Brekke

Blåtoneprisen 2023 – Ellen Andrea Wang og Kjetil Bjerkestrand for verket «There Is A Place»

Den nyopprettede Blåtoneprisen går til en vakker melodi med umiddelbar appell og et sterkt uttrykk. Komponist og arrangør utviser utsøkt harmonisk måtehold. Et smakfullt og detaljrikt korarrangement løfter verket, det samme gjør innspillingen. Kombinasjonen av kvinnestemmer og kontrabass gir verket egenart og den undrende teksten plass. Her blir det enkle aldri kjedelig. Blåtoneprisen 2023 går til Ellen Andrea Wang og Kjetil Bjerkestrand for sangen «There is a place», fra korverket «Magnificat».

Blåtoneprisen 2023 går til Ellen Andrea Wang og Kjetil Bjerkestrand for sangen «There is a place», fra korverket «Magnificat». Foto: Helge Brekke