• EN
  • Kalender 21

Vinner av Egil Storbekkens musikkpris

Komponisten, musikeren og pedagogen Tom Willy Rustad hedres.

Tom Willy Rustad (fotograf_T W Rustad)

Egil Storbekkens Musikkpris for fremme av interessen for norsk folkemusikk, er en nasjonal hedersbevisning og kan gis til kandidater fra hele landet.

Tom Willy Rustad er årets vinner av prisen, og hedres for sin musikalske allsidighet og som ambassadør for folkemusikkinstrumenter.

Prisen er opprettet til ære for musikeren, komponisten og kulturbæreren Egil Storbekken. Den ble utformet i 2006 og er nå et samarbeid mellom NOPA, Norsk Lur- og Bukkehornlag, Tolga kommune og familien Storbekken.

Prisen er på 25 000 kroner samt et kunstverk, og den deles i år ut for 14. gang. I juryen satt Bjørn Aksdal, Eilif Gundersen, Hans Fredrik Jacobsen (NOPA), Sigrid Moldestad (NOPA) og Eli Storbekken. Se alle tidligere vinnere her.

Juryens begrunnelse

Tom Willy Rustad (f. 1966) er en av våre aller fremste og mest allsidige folkemusikkutøvere. Han behersker en rekke ulike instrumenter på et svært høyt nivå og spiller både munnharpe, seljefløyte, torader, cister, gitar og kontrabass. Han er opprinnelig fra Sør-Odal, men har i en årrekke bodd i Sør-Fron.

Rustad har sin utdanning fra Norges musikkhøgskole. Han hadde klassisk gitar som hovedinstrument og tok samtidig hovedfag i folkemusikk med slåttespill på torader som emne. Etter endt utdanning ble han i 1998 stipendiat ved skolen. Fra 2002 og fram til 2009 var han leder for folkemusikkavdelingen ved Norges musikkhøgskole. I mellomtiden hadde han i 2000 også blitt leder for folkemusikklinja ved Vinstra vidaregåande skule, en stilling han fortsatt innehar. I tillegg har Tom Willy Rustad siden 2017 vært leder for Folkemusikkarkivet Sør- og Midt-Gudbrandsdalen.

Tom Willy Rustad er en høy skattet pedagog som har vært lærer og foreleser ved en rekke utdanningsinstitusjoner både Norge og i flere andre land. Han har gjennom sin pedagogiske virksomhet sørget for å lære opp en hel generasjon med unge norske folkemusikere. Han har også gitt ut lærebøker i toraderspill basert på egenutviklete og nyskapende metoder. Disse bøkene er i dag er standardverk innen opplæringen på torader her i landet.

Som musiker har Tom Willy Rustad gitt en rekke konserter i Norge og utlandet både alene og som del av forskjellige samspillgrupper. Han har holdt konserter i USA, Sør-Afrika, Spania, Frankrike, Østerrike og Estland, foruten i de nordiske landene. En svært viktig del av virksomheten hans som musiker en knyttet til den populære folkemusikkgruppen Kvarts, som i fjor feiret 20-årsjubileum. Gruppen har gitt ut ni plater, vunnet to spellemannpriser og fått flere bestillingsverk. I tillegg har de gjennomført en lang rekke konserter og turneer, hvor de har samarbeidet med flere av våre dyktigste musikere innenfor mange sjangre.

Som komponist har Tom Willy Rustad skrevet musikk for flere forskjellige besetninger og innenfor ulike musikksjangre. I tillegg har han stått bak en rekke solokomposisjoner for torader.

Juryen vil spesielt trekke fram prisvinnerens store musikalske allsidighet, noe som er helt i Egil Storbekkens ånd. I tillegg er han en viktig ambassadør for de eldre folkemusikkinstrumentene gjennom sitt fremragende spill, spesielt på munnharpe og seljefløyte.