Eldar Vågan og Hilde Hagerup vant Prøysenprisene - NOPA
  • EN
  • Kalender 26

Eldar Vågan og Hilde Hagerup vant Prøysenprisene

Ble hedret for sin innsats for norsk musikk og litteratur.
Eldar Prøysen 2 Foto Marthe Vee

Foto: Marthe Vee

Alf Prøysens hederspriser gis til komponister og tekstforfattere som har gjort en fremragende innsats innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og kr 25.000.

Prisene ble delt ut av NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere under arrangement Prøysen tel by’n i Kulturkirken Jacob.

– Alf Prøysens tekster berører flere generasjoner. Den lune varme undertonen, med kort avstand mellom sårbarhet og humor. Årets Prøysenpris-vinnerne fanger også nettopp dette, og vi er glade for å kunne overrekke prisene til Eldar Vågan og Hilde Hagerup, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

«Freske fraspark»

Låtskriver og gitarist, Eldar Vågan, ble tildelt Prøysenprisen for sitt bidrag til «finurlighet og freske fraspark i norsk populærkultur». Juryen trekker frem Vågans låtskriverkunst, som blander både «hverdagslige bygdefenomen, livets store spørsmål, kjærligheten, ymse kjøretøy og trevarer».

Forfatter Hilde Hagerup fikk Teskjekjerringprisen, som gis til kunstnerne som retter seg mot barn og unge. Juryen trekker frem Hagerup som en forfatter med sosialt engasjement, som ikke er redd for å ta opp vanskelige og såre tema.

Prøysenprisene har blitt delt ut i over 40, og de som har plukket ut årets vinnere er Frida Ånnevik, Trygve Skaug og Linda Sunne. Blant tidligere vinnere finner vi Bjørn Eidsvåg, Anne Grethe Preus, No. 4 og Hellbillies. 

Juryens begrunnelser

Prøysenprisen

Årets Prøysenpris-vinner har bidratt stort til finurlighet og freske fraspark i norsk populærkultur. Med ei tydelig stemme og en gjenkjennelig strek, har prisvinneren i årevis laga fortellinger som både er morsomme, alvorlige, varme, bitre, råe, men først og fremst universelle. Blandinga av hverdagslige bygdefenomen, livets store spørsmål, kjærligheten, ymse kjøretøy og trevarer er blitt popsanger de fleste av oss kan.

I «Narrevise» skriver Prøysen om narren som underholder, som observerer, som behersker ironien og som forstår og utfyller sin egen skjebne som narr. Og narren er viktig for oss! Narren kan speile oss, flire av og med oss, og gi oss en sang eller to om gleda. Årets prisvinner har gjort dette til gangs.

Han har skrevet sanger for scene, revy, TV og radio, og det er først og fremst som frontfigur, gitarist og tekstforfatter i Vazelina bilopphøggers han har fått utfolde seg. Sammen med resten av høggerne har han gleda oss med sanger som «Surfbrett», «På magan bak en sten», «Det beste i livet er gratis» osv. Som soloartist har han gitt oss perler som «Fjernkontroll’n er borte» og «Je kæn itte kjøre scooter».

Han har illustrert bøker, tegna Vazelina-universet, og har egne utstillinger med bildene sine i «flass og ramme». Han er stadig ute og spiller, lager nye show med nytt fjas og gammal moro, og fortsetter å få oss til å flire og tenke. For det er det en god narr gjør.

Årets Prøysenpris tildeles Eldar Vågan!

Hilde Hagerup fikk Teskjekjerringprisen under Prøysen tel by’n.

Teskjekjerringprisen

Årets vinner av Teskjekjerringprisen er en erfaren forfatter av bøker for barn, ungdom og voksne. Hun har en kreativ åre som viste seg tidlig, allerede som fjortenåring fikk hun publisert sin første novelle.

Som Prøysen, har prisvinneren et varmt hjerte og et sosialt engasjement. I ungdomsbøkene er hun ikke redd for å ta opp det som er vanskelig og sårt. Hun har også engasjert seg i internasjonale spørsmål og i flyktningkrisen her hjemme for noen år siden.

Prisvinneren viser stor bredde i produksjonen sin. Hun har skrevet flere biografier for barn, hun har skrevet modige ungdomsbøker, hun har skrevet grøssere og en krimserie for barn. Hun kan skrive både morsomt og spennende på en fengende måte, og hun har flere ganger samarbeidet med Leser søker bok for at bøkene skal være tilgjengelige for de som opplever at lesing kan være vanskelig. Hun har også skrevet for TV, en høyt elsket julekalender for barn.

I Prøysens ånd er prisvinneren et samarbeidende menneske. Hun har skrevet flere bøker sammen med andre, også kolleger hun er i nær slekt med. Hun har jobbet med flere illustratører. Ikke minst er hun en støttende og entusiastisk person som arbeider på Norsk Barnebokinstitutt som skrivende forfatter i undervisningsstilling. Der inspirerer hun kolleger og hjelper fram nye generasjoner av barne- og ungdomsbokforfattere.

Årets Teskjekjerringpris tildeles Hilde Hagerup!