NOPAs hederspris - NOPA
  • EN
  • Kalender 24

NOPAs hederspris

a211Hederspris_CatoStrøm_23-27-07__BR60368_FotoHelgeBrekke kopi
Foto: Helge Brekke

NOPAs hederspris gis til en person som har betydd mye for norske komponister og tekstforfattere. Prisen kan deles ut etter innstilling fra NOPA-medlemmer, NOPAs styre eller andre. Prisen har blitt delt ut to ganger før, i 2013 til Jan Erik Kongshaug og i 2017 til Karin Krogh.

Den siste hedersprisen gikk til Cato Strøm i 2022 like etter at han gikk av med pensjonetter 33 år i opphavernes tjeneste som administrerende direktør i TONO.

Juryens begrunnelse for hedersprisen i 2022: 

NOPA er 85 år i 2022.

Og i løpet av alle disse årene så har NOPAs hederspris bare blitt delt ut to ganger. Hedersprisen gis til en person som har betydd mye for norske komponister og tekstforfattere.

I 2013 tildelt Jan Erik Kongshaug og i 2017 Karin Krogh. Dette er altså ikke noe som skjer i tide og utide, men i år har styret funnet det helt nødvendig å dele ut hedersprisen for tredje gang.

Gjennom disse 85 årene NOPA har eksistert, fra 1937 og frem til i dag, har foreningen «dratt omsorg» for sine medlemmer, som det så fint heter i vedtektenes §15

Årets hedersprisvinner har gjennom hele sin lange og bemerkelsesverdige yrkeskarriere gjort nøyaktig det samme; dratt omsorg for NOPAs medlemmer – altså komponister, tekstforfattere og låtskrivere

Styret tror det er vanskelig – for ikke å si umulig – å peke på ett enkelt menneske som noensinne har gjort mer for å ivareta norske opphaveres økonomiske og moralske rettigheter.

Mottakeren av NOPAs hederspris har gjort dette i kraft av sin stilling og sine verv – helt fra starten av 80-tallet og fram til i dag.

 

Tidligere utdelinger

Jan Erik Kongshaug (flankert av Ragnar Bjerkreim og Arild Andersen) fikk hedersprisen i 2013.
Karin Krog mottok NOPAs hederpris på Chat Noir 14. november 2017. Foto: Christoffer Krook
Karin Krog mottok NOPAs hederpris i 2017. Utdeler er daværende styreleder Ingrid Kindem. Foto: Christoffer Krook