NOPAs formidlingspris - NOPA
  • EN
  • Kalender 26

NOPAs formidlingspris

NOPAs formidlingspris ble første gang delt ut i 2014. NOPAs styre deler ut prisen.

2017: Erik Brattaas

I vedtektene for NOPAs formidlingspris heter det at prisen tildeles en person eller en institusjon, som har gjort en helt spesiell innsats for formidling av norske opphaveres tekst og musikk.

Årets vinner er én person, men har i perioder fungert som en liten institusjon på egenhånd. Han var helt alene da selskapet han siden har ledet startet med digitalt salg av musikk i 1999 – fem år før Apple og iTunes kom til Norge.

Stein på stein bygget årets vinner sitt selskap til å bli en viktig aktør, og en spydspiss i demokratiseringen av musikkbransjen. Han skal personlig ha en betydelig del av æren for at norske opphavere og artister ikke lenger trenger være signert til en major-label for å nå ut med musikken sin.

Årets vinner har også gjort seg bemerket med internasjonale verv, blant annet i organisasjonen Merlin, og var et selvsagt valg da Kulturdepartementet og Næringsdepartementet oppnevnte sitt næringspolitiske råd for kulturelle og kreative næringer.

Snart takker årets vinner for seg som leder av Phonofile, men vi i NOPA føler oss helt trygge på at vi også i fremtiden kommer til å høre mye fra – og på – ham. NOPAs formidlingspris 2017 tildeles Erik Brataas!

Erik Brataas mottok NOPAs formidlingspris for 2017. Foto: Christoffer Krook

2015: JOSEFINE Visescene

Visetradisjonen i Norge er sterk, og mange av de største profilene i NOPA gjennom tidene er visekunstnere. Miljøet på Dolphin Viseklubb på 60-tallet ble arena for unge visekunstnere som fremdeles er blant våre mest folkekjære og aktive. For at en slik tradisjon skal blomstre og utvikle seg, trengs det ildsjeler som fører arven videre, og slipper til nye talenter. Ingen har gjort en større innsats på dette området enn folkene bak Josefine Visescene: ildsjelene Lars Klevstrand, Kari Svendsen og Jørn Simen Øverli. Sammen har de skapt en livskraftig scene som ikke bare trekker nytt publikum til tradisjonell visesang, men også er en motor for å få skapt nye verk i sjangeren.

NOPAs Formidlingspris for 2015 går til Josefine Visescene

Jørn Simen Øverli og Kari Svendsen mottar NOPAs formidlingspris. Foto: Lasse W. Fosshaug

2014: Liv Reidun Gramstad

Liv Reidun Gramstad er innehaver og bestyrer av Skei Musikkhandel i Sandnes.Skei Musikkhandel er en legendarisk institusjon for musikkinteresserte i hele Rogaland. Musikkhandelen har et svært velassortert utvalg av plater, noter og instrumenter og ikke minst en butikksjef med inngående kjennskap til alle musikkformer. Nye plateutgivelser markeres med minikonsert i andre etasje hos Skei Musikkhandel. Her har NOPAs medlemmer alltid blitt møtt med den største velvilje og støtte. I det nye musikkmarkedet har denne type musikkbutikk blitt en sjeldenhet. Liv Reidun Gramstad yter en service langt ut over det en vanligvis kan forlange.

NOPA ønsker å hedre Gramstad for den innsatsen hun har gjort som støttespiller og lokal kulturformidler.

2014: Erling Wicklund

Erling Wicklund er trombonist, produsent, komponist/arrangør og journalist. Han har vært aktiv både som trombonist og komponist, ledet flere jazzband og gitt ut album med Storeslem og Streetswingers.
Siden 1968 har han vært musikkprodusent og journalist i NRK. Han ble først kjent for radioprogrammene Norske jazzprofiler og Åpent hus, der han bidro til unike opptak fra 70-tallets Club 7-miljø. Wicklund var produsent for programmet «Åpent hus med Radka Toneff kvintett» i 1979 der et magisk opptak med pianist Steve Dobrogosz satte i gang ideen med et duoalbum. Tre år senere ble legendariske Fairytales utgitt. Siden den gang har Wicklund produsert utallige radioprogrammer, jazzkonserter, festivalreportasjer og portretter. Flere av hans radioproduksjoner har blitt gitt ut på CD.

Erling Wicklund har vært programleder i Midt i Musikken, Jazzklubben, jazzanmelder i Kulturnytt og sittet i redaksjonen for nettkanalen NRK Jazz. Han har bidratt til at jazzen har fått en solid plass i NRK.

Wicklund har gjennom en mannsalder spredd informasjon om og skapt engasjement for norsk jazz. Med sin enorme kunnskap og smittende entusiasme har han vært en enestående god jazzambassadør. Han er åpen og nysgjerrig på jazzens ulike stilarter og musikeres varierte uttrykk og har formidlet dette til sine radiolyttere.

NOPA ønsker å hedre Wicklund for den innsatsen han har gjort som formidler av norsk jazz.