NOPAs formidlingspris - NOPA
  • EN
  • Kalender 28

NOPAs formidlingspris

NOPAs formidlingspris tildeles en person eller institusjon som har gjort en spesiell innsats for formidling av tekst og musikk skrevet av norske opphavere. Prisen kan deles ut etter innstilling fra NOPA-medlemmer, NOPAs styre eller andre. NOPAs styre avgjør hvem som skal få prisen. Prisen består av et kunstverk.

NOPAs formidlingspris ble første gang delt ut i 2014.

2023 – ALEXANDRA ARCHETTI STØLEN

Vinneren av NOPAS formidlingspris 2023 har med sin kjærlighet for musikken og sin gode mellommenneskelige evne drevet frem en av Europas ledende festivaler for musikk fra Latin – Amerika, Afrika, Asia og Midtøsten. Festivalen presenterer hvert år konserter, klubbkvelder, utstillinger og forestillinger på små og store scener over hele byen.

Som driftig og engasjert leder for festivalen i 18 av deres 30 års historie har vinneren sammen med sin gode stab ledet frem deres kultur – og brobyggende arbeid som forener generasjoner og verdens kulturuttrykk bak, foran og på scenen. I 2013 etablerte de Beirut and Beyond og Vårt Nabolag, begge på grunn av krigen i Syria og den enorme flyktningstrømmen i 2012 som satte verden på hodet. Satsningen på ungdom og unge voksne ble etablert i 2020 og i løpet av de siste årene har de gjennomført flere seminarprogram, konserter og seminarturnér i Norge.   

Vinneren er en uredd leder som omfavner kunsten, kulturen, musikken og aktivismen og skaper et felleskap å samles rundt. 

Med sitt lidenskapelige engasjement for musikk av høy kvalitet, kampen for ytringsfrihet og underrepresenterte stemmer skaper vinneren større rom i musikknorge.  

Med Oslo World viser vinneren hvert år at Norge også er en del av verden.  

Der flere av våre norske opphavere, alle som skriver og lager musikk i Norge på alle språk og alle sjangere, ofte har en plass på deres scene med artister fra hele verden. Festivalen som makter å forene det globale med det lokalet og bidrar til skape tilhørighet for Norge i det større internasjonale landskapet. 

NOPAS formidlingspris 2023 går til Alexandra Archetti Stølen! Foto: Helge Brekke

2022 – MUSIKKFESTIVALEN MÅLROCK

Årets vinnar av NOPAs formidlingspris har stått stødig i ei årrekke i sine verdiar om å formidle musikk av norske opphavarar. I 20 år har dei gjeve publikum kvalitetsopplevingar av norsk musikk. Gjennom fellesskap, samhald og dugnadsand har dei etablert eit møtepunkt, men også eit springbrett; ved å samle både nasjonale og lokale artistar og band på same scene. Såleis har dei også vore utviklande for musikkmiljøet, og dei har synt både publikum og kultur-Noreg at det er mogleg å få til store ting frå ein liten stad.

I 20 år har årets vinnar vist publikum ei bredde og eit mangfald av sjangre innan norsk musikk – få festivalar kan syne til. Country, jazz, metal, folkemusikk, samisk tradisjonsmusikk, ska, rock, danseband, hip hop, viser, pop og punk med meir. Og mange fleire kryssande sjangre.

NOPAs formidlingspris skal tildelast ein person eller ein institusjon, som har gjort ein heilt spesiell innsats for formidling av norske opphavarar sin tekst og musikk.

Foto: Helge Brekke

2021 – CHRISTER FALCK

Helt siden nittitallet har vinneren av NOPAS formidlingspris 2021 utvist et stort og hjertelig engasjement for norsk musikk. Norske låtskrivere og artister har blitt sett av ham, i tillegg har publikum nytt godt av hans mangfoldige initiativer.

Vinneren har en imponerende evne til å starte prosjekter som det står respekt av, og som inspirerer andre. Han har et «grundertrøkk» og en «idealist-nerve» av de sjeldne. Der andre ser usikkerhet, tap og fiasko, ser han muligheter, musikkglede og suksess. Vinneren lever og ånder for kvalitet uavhengig av sjanger, og ser bredden i Norsk musikkflora. Det er vanskelig å stille seg likegyldig til hans aktiviteter.

Det startet med pasjonert platepushing fra egen butikk på Aker Brygge, videre til ekstrajobb som programleder i store TV-produksjoner, og derifra har det gått i folkefinansiering av et utall norske plateutgivelser, bokforleggeri (nå senest serien «Norske albumklassikere») og produksjoner (som «Kongshaug»-festivalen som hedret en av Norges største produsenter gjennom tidene). I tillegg var vinneren viktig for mange artister gjennom pandemien med strømme-prosjektet «Corone-rulling». Musikknorge hadde utvilsomt vært fattigere uten årets vinner. NOPAs formidlingspris 2021 går til Christer Falck!

Foto: NOPA

2019: MELAFESTIVALEN

Årets vinner av NOPAs formidlingspris har et vidsyn og en grenseløs raushet som har gitt oss kulturopplevelser vi tidligere bare drømte om. Vinneren har lagt til rette for utallige møter mellom kunstnere fra hele verden. Det har vært møter der musikk, sangtekster, dans, kunst og matkultur har smeltet sammen. Flere bestillingsverk har sett dagens lys i møte med et publikum som ikke vanligvis besøker våre kulturinstitusjoner.

Denne møteplassen har blitt bygget stein på stein siden 2001. Vinneren har hatt visjoner, vilje, engasjement, håp og mot – og har vært motstandsdyktig i møte med krefter som ikke ser verdien av mangfold, likeverd og respekt. Årets vinner er Melafestivalen – en varm takk fra NOPA til direktør og kunstnerisk ansvarlig gjennom alle disse årene, Khalid Salimi og hans stab!

Khalid Salimi mottok prisen på NOPAs priskonsert. Foto: Christoffer Krook

2018: ORDENTLIG RADIO

For å løfte det norske repertoaret er det fortsatt helt avgjørende at norsk musikk blir spilt på radio. I en tid der de store kommersielle aktørene ikke lenger har plikt til å spille norsk musikk, er det av stor betydning at andre aktører tar denne oppgaven. Helt siden 2014 har vi hatt en radiokanal som har tatt dette på ramme alvor. Dette er en kanal som spiller stort sett bare norsk musikk, og som setter musikkjournalistikken i høysete.

Radiokanalen sender på DAB i Oslo og Akershus, på web og app og gir oss livesendinger med artister to ganger i uka. Kanalen har laget 530 en times dybdeintervjuer med plateaktuelle norske artister, de har laget 30 «Låtskriveren»-programmer der fokuset er på nettopp låtskriving. Disse programmene har også blitt sendt i beste sendetid på NRK TV og NRK P1. Kanalen er drevet på rein dugnadsånd og med et brennende engasjement for norsk musikk.

Årets formidlingspris går til Ordentlig Radio og dets ildsjel, redaktør og daglig leder Tor Andersen!

Foto: Christoffer Krook

2017: Erik Brattaas

I vedtektene for NOPAs formidlingspris heter det at prisen tildeles en person eller en institusjon, som har gjort en helt spesiell innsats for formidling av norske opphaveres tekst og musikk.

Årets vinner er én person, men har i perioder fungert som en liten institusjon på egenhånd. Han var helt alene da selskapet han siden har ledet startet med digitalt salg av musikk i 1999 – fem år før Apple og iTunes kom til Norge.

Stein på stein bygget årets vinner sitt selskap til å bli en viktig aktør, og en spydspiss i demokratiseringen av musikkbransjen. Han skal personlig ha en betydelig del av æren for at norske opphavere og artister ikke lenger trenger være signert til en major-label for å nå ut med musikken sin.

Årets vinner har også gjort seg bemerket med internasjonale verv, blant annet i organisasjonen Merlin, og var et selvsagt valg da Kulturdepartementet og Næringsdepartementet oppnevnte sitt næringspolitiske råd for kulturelle og kreative næringer.

Snart takker årets vinner for seg som leder av Phonofile, men vi i NOPA føler oss helt trygge på at vi også i fremtiden kommer til å høre mye fra – og på – ham. NOPAs formidlingspris 2017 tildeles Erik Brataas!

Erik Brataas mottok NOPAs formidlingspris for 2017. Foto: Christoffer Krook

 

2015: JOSEFINE Visescene

Visetradisjonen i Norge er sterk, og mange av de største profilene i NOPA gjennom tidene er visekunstnere. Miljøet på Dolphin Viseklubb på 60-tallet ble arena for unge visekunstnere som fremdeles er blant våre mest folkekjære og aktive. For at en slik tradisjon skal blomstre og utvikle seg, trengs det ildsjeler som fører arven videre, og slipper til nye talenter. Ingen har gjort en større innsats på dette området enn folkene bak Josefine Visescene: ildsjelene Lars Klevstrand, Kari Svendsen og Jørn Simen Øverli. Sammen har de skapt en livskraftig scene som ikke bare trekker nytt publikum til tradisjonell visesang, men også er en motor for å få skapt nye verk i sjangeren.

NOPAs Formidlingspris for 2015 går til Josefine Visescene

Jørn Simen Øverli og Kari Svendsen mottar NOPAs formidlingspris. Foto: Lasse W. Fosshaug

2014: Liv Reidun Gramstad

Liv Reidun Gramstad er innehaver og bestyrer av Skei Musikkhandel i Sandnes.Skei Musikkhandel er en legendarisk institusjon for musikkinteresserte i hele Rogaland. Musikkhandelen har et svært velassortert utvalg av plater, noter og instrumenter og ikke minst en butikksjef med inngående kjennskap til alle musikkformer. Nye plateutgivelser markeres med minikonsert i andre etasje hos Skei Musikkhandel. Her har NOPAs medlemmer alltid blitt møtt med den største velvilje og støtte. I det nye musikkmarkedet har denne type musikkbutikk blitt en sjeldenhet. Liv Reidun Gramstad yter en service langt ut over det en vanligvis kan forlange.

NOPA ønsker å hedre Gramstad for den innsatsen hun har gjort som støttespiller og lokal kulturformidler.

2014: Erling Wicklund

Erling Wicklund er trombonist, produsent, komponist/arrangør og journalist. Han har vært aktiv både som trombonist og komponist, ledet flere jazzband og gitt ut album med Storeslem og Streetswingers.
Siden 1968 har han vært musikkprodusent og journalist i NRK. Han ble først kjent for radioprogrammene Norske jazzprofiler og Åpent hus, der han bidro til unike opptak fra 70-tallets Club 7-miljø. Wicklund var produsent for programmet «Åpent hus med Radka Toneff kvintett» i 1979 der et magisk opptak med pianist Steve Dobrogosz satte i gang ideen med et duoalbum. Tre år senere ble legendariske Fairytales utgitt. Siden den gang har Wicklund produsert utallige radioprogrammer, jazzkonserter, festivalreportasjer og portretter. Flere av hans radioproduksjoner har blitt gitt ut på CD.

Erling Wicklund har vært programleder i Midt i Musikken, Jazzklubben, jazzanmelder i Kulturnytt og sittet i redaksjonen for nettkanalen NRK Jazz. Han har bidratt til at jazzen har fått en solid plass i NRK.

Wicklund har gjennom en mannsalder spredd informasjon om og skapt engasjement for norsk jazz. Med sin enorme kunnskap og smittende entusiasme har han vært en enestående god jazzambassadør. Han er åpen og nysgjerrig på jazzens ulike stilarter og musikeres varierte uttrykk og har formidlet dette til sine radiolyttere.

NOPA ønsker å hedre Wicklund for den innsatsen han har gjort som formidler av norsk jazz.