Tips til søknadsskriving til Statens kunstnerstipend - NOPA
 • EN
 • Kalender 14

Tips til søknadsskriving til Statens kunstnerstipend

Vi guider deg gjennom søknaden til Statens kunstnerstipend fra Kulturrådet. Søknadsfristen er 16. oktober kl. 13.00!

Nett5

Nytt fra i fjor er at du kun trenger å fylle ut ett søknadsskjema for alle stipendordningene.

Hva kan man søke til?

Hvis du søker arbeidsstipend, kreves det at midlene brukes til opphavsrelatert virksomhet (komponering eller skriving av låter/sangtekster)

Dersom du søker diversestipend, kan man søke om midler til utstyr, markedsføring, reiser etc.

HVEM KAN SØKE?

Innen fagfeltet musikk finnes det flere Kunstnergrupper man kan søke innenfor:

 • Populærkomponister (tekstforfattere og komponister innen populærmusikk)
 • Komponister (samtidsmusikk, klassisk musikk, kunstmusikk)
 • Musikere, sangere og dirigenter (utøvende musikere)
 • Andre kunstnergrupper (musikk og utøvere som ikke passer inn eller hører til i de andre kategoriene)

Innenfor de ulike kunstnergruppene kan man altså søke på flere stipendtyper i samme søknad, men det er viktig at man velger den/de stipendtypene som passer best for sitt kunstnerskap.

Hva bør jeg søke?

Komiteen for populærkomponister har de siste årene kun hatt stipender å dele ut under arbeidsstipend, arbeidsstipend for yngre/nyutdannede og diversestipend, men her kan det hvert år komme endringer.

Vi oppfordrer derfor alle populærkomponister i hovedsak å søke om arbeidsstipend eller arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere (for søkere under 35 år) og diversestipend. Det er fullt mulig å søke flere stipendtyper samtidig.

Hvilke stipender finnes det?

 1. Arbeidsstipend – Populærkomponister

Aldersgruppe: 0-99

Dette er stipendtypen vi anbefaler alle populærkomponister og sangtekstforfattere å søke på. Her hadde stipendkomiteen 15 stipender til utdeling i 2017. Komiteen innstiller som regel til kun ett års arbeidsstipend, men oppfordrer likevel alle søkere til å søke om flere år (det teller ikke negativt for søknaden, og man kan søke om maks tre år).

 1. Diversestipend – Populærkomponister

Her hadde stipendkomiteen kr 611.000 i 2017

Diversestipend er den andre stipendtypen vi anbefaler alle populærkomponister og sangtekstforfattere å søke på. Man kan søke om maksimalt kr 80.000 til støtte til etablering, kurs, reiser, fordypning, material, utstyr, markedsføring, konsulentbistand, komponering etc.

 1. Arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere, Populærkomponister

Aldersgruppe: 0-35 år

I denne kategorien hadde stipendkomiteen 5 stipender til utdeling i 2017. Kategorien er for søkere til og med 35 år som kan kategoriseres som nyetablerte i sitt kunstfelt. Er man under 35 år – men er godt etablert – bør man i tillegg søke om vanlig arbeidsstipend. Man kan også søke her om man er over 35 år, dersom man kan argumentere for å være nyetablert.

 1. Arbeidsstipend for etablerte kunstnere, Populærkomponister

Aldersgruppe: 0- 56 år

Denne stipendordningen er for ”kunstnere som over tid har ytt en kvalitetsmessig verdifull kunstnerisk innsats”. Søkere til stipend for seniorkunstnere og etablerte kunstnere blir vurdert under samme kvote.

NB: Stipendkomiteen for populærkomponister har de siste årene hatt én stipendkvote innen denne stipendtypen, men ettersom stipendet er 10-årig så er dette ene stipendet ikke tilgjengelig før om noen år. NOPA ber Kulturrådet hvert år om flere stipender i alle kategorier, men sjansen er ikke stor for at det kommer nye stipender her. Vi oppfordrer alle søkere til å også søke vanlig arbeidstipend.

 1. Stipend for seniorkunstnere

Aldersgruppe: 56- 67 år

Søkere til stipend for seniorkunstnere og etablerte kunstnere blir vurdert under samme kvote, men man må være mellom 56-67 år for å søke om seniorstipend.

NB: Stipendkomiteen for populærkomponister har de siste årene hatt én stipendkvote innen denne stipendtypen, men ettersom stipendet er 10-årig så er dette ene stipendet ikke tilgjengelig før om noen år. NOPA ber Kulturrådet hvert år om flere stipender i alle kategorier, men sjansen er ikke stor for at det kommer nye stipender her. Vi oppfordrer alle søkere til å også søke vanlig arbeidstipend.

SØKNADSSKJEMA FINNER DU HER.

Tvi tvi med søknadene!