Tips til søknadsskriving til Statens kunstnerstipend - NOPA
 • EN
 • Kalender 25

Tips til søknadsskriving til Statens kunstnerstipend

Vi guider deg gjennom søknaden til Statens kunstnerstipend fra Kulturrådet. Søknadsfristen er 16. oktober kl. 13.00!

Nett5

Nytt fra i fjor er at du kun trenger å fylle ut ett søknadsskjema for alle stipendordningene.

Hva kan man søke på som populærkomponist?

Hvis du søker arbeidsstipend, kreves det at midlene brukes til opphavsrelatert virksomhet (komponering eller skriving av låter/sangtekster)

Dersom du søker diversestipend, kan man søke om midler til utstyr, markedsføring, reiser etc.

Hvem kan søke?

Innen fagfeltet musikk finnes det flere Kunstnergrupper man kan søke innenfor:

 • Populærkomponister (tekstforfattere og komponister innen populærmusikk)
 • Komponister (samtidsmusikk, klassisk musikk, kunstmusikk)
 • Musikere, sangere og dirigenter (utøvende musikere)
 • Andre kunstnergrupper (musikk og utøvere som ikke passer inn eller hører til i de andre kategoriene)

Innenfor de ulike kunstnergruppene kan man altså søke på flere stipendtyper i samme søknad, men det er viktig at man velger den/de stipendtypene som passer best for sitt kunstnerskap.

Hva bør jeg søke?

Komiteen for populærkomponister har de siste årene kun hatt stipender å dele ut under arbeidsstipend, arbeidsstipend for yngre/nyutdannede og diversestipend, men her kan det hvert år komme endringer.

Vi oppfordrer derfor alle populærkomponister i hovedsak å søke om arbeidsstipend eller arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere (for søkere under 35 år) og diversestipend. Det er fullt mulig å søke flere stipendtyper samtidig.

Hvilke stipender finnes det?

 1. Arbeidsstipend – Populærkomponister

Aldersgruppe: 0-67

Dette er stipendtypen vi anbefaler alle populærkomponister og sangtekstforfattere å søke på. Her hadde stipendkomiteen 15 stipender til utdeling i 2017. Komiteen innstiller som regel til kun ett års arbeidsstipend, men oppfordrer likevel alle søkere til å søke om flere år (det teller ikke negativt for søknaden, og man kan søke om maks tre år).

 1. Diversestipend – Populærkomponister

Her hadde stipendkomiteen kr 611.000 i 2017

Diversestipend er den andre stipendtypen vi anbefaler alle populærkomponister og sangtekstforfattere å søke på. Man kan søke om maksimalt kr 80.000 til støtte til etablering, kurs, reiser, fordypning, material, utstyr, markedsføring, konsulentbistand, komponering etc.

 1. Arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere, Populærkomponister

Aldersgruppe: 0-35 år

I denne kategorien hadde stipendkomiteen 5 stipender til utdeling i 2017. Kategorien er for søkere til og med 35 år som kan kategoriseres som nyetablerte i sitt kunstfelt. Er man under 35 år – men er godt etablert – bør man i tillegg søke om vanlig arbeidsstipend. Man kan også søke her om man er over 35 år, dersom man kan argumentere for å være nyetablert.

 1. Arbeidsstipend for etablerte kunstnere, Populærkomponister

Aldersgruppe: 0- 56 år

Denne stipendordningen er for ”kunstnere som over tid har ytt en kvalitetsmessig verdifull kunstnerisk innsats”. Søkere til stipend for seniorkunstnere og etablerte kunstnere blir vurdert under samme kvote.

NB: Stipendkomiteen for populærkomponister har fire stipendkvoter innen denne stipendtypen, men ettersom stipendet er 10-årig så er ofte disse kvotene tildelt for mange år frem i tid. Vi oppfordrer alle søkere i denne gruppa til å også søke vanlig arbeidstipend.

 1. Stipend for seniorkunstnere

Aldersgruppe: 56- 67 år

Søkere til stipend for seniorkunstnere og etablerte kunstnere blir vurdert under samme kvote, men man må være mellom 56-67 år for å søke om seniorstipend.

NB: Stipendkomiteen for populærkomponister har fire stipendkvoter innen denne stipendtypen, men ettersom stipendet er 10-årig så er ofte disse kvotene tildelt for mange år frem i tid. Vi oppfordrer alle søkere i denne gruppa til å også søke vanlig arbeidstipend.

SØKNADSSKJEMA FINNER DU HER.

Tvi tvi med søknadene!