TIDAL på NOPAs styreseminar - NOPA
  • EN
  • Kalender 07

TIDAL på NOPAs styreseminar

Tirsdag 8. september stilte Pål Bråtelund og Sveinung Rindal fra TIDAL på NOPAs styreseminar for å fortelle om norskandel, kreditering og pengestrøm hos strømmetjenesten.

tidal_pressebilde

– Norskandelen hos TIDAL har vanligvis ligget på rundt 25-27%, men det siste halve året har den vært oppe i 34-35%. Det er bra. Man kan ikke sammenligne med CD-salget mellom 2005 og 2010, da norskandelen var helt oppe i 50%. Det var nesten litt usunt, siden platepublikumet ble stadig eldre, og unge mennesker heller piratkopierte, fortalte Sveinung Rindal, Head of editorial hos TIDAL.

TIDAL gjør mye for å fronte lokal musikk i alle de 45 landene de opererer i, og i Norge har de en målsetning om at 50% av all musikken man blir eksponert for på forsiden skal være norsk. Dog er det fortsatt noen utfordringer med å definere hva som er norsk. Tekst og musikk med norsk opphaver, men med utenlandsk utøver blir for eksempel ikke telt. En av årsakene til dette er mangelfulle metadata i filene. TIDAL jobber med å implementere mer uttømmende metadata, men opplever at såkalt Label Data fra selskapene ofte er mangelfull.

– Det beste norske opphavere kan gjøre for å få dette på plass, er å være veldig på i Label Copy-prosessen. Vi kan selvfølgelig rette en og en fil hos oss, men da forblir det jo feil hos alle de andre tjenestene. Får man dette rett fra begynnelsen, så vil vi i TIDAL sørge for at det kommer videre ut til forbrukeren, sa Pål Bråtelund, også han Head of editorial.

Med korrekt kreditering er det større muligheter til å få rettet opp i pengestrømmene. Hos TIDAL utbetales 75% royalty, mens det hos Spotify kun utbetales 70%. TIDAL tror at dette og den artistvennlige profilen deres er noe seriøse plateselskaper vil omfavne, og sørge for skikkelige metadata og transparens i pengestrømmene.