Språk som mening – Språk som lyd: Sidsel Endresen i samtale med Guro von Germeten - NOPA
  • EN
  • Kalender 24

Språk som mening – Språk som lyd: Sidsel Endresen i samtale med Guro von Germeten

Se opptaket fra NOPA-seminaret nå!
sidselendresen
Foto: Åshild Rullestad Eriksen

NOPA-seminaret 2024 ble rundet av med en samtale mellom Sidsel Endresen og Guro von Germeten. I samtalen får vi innsikt i de kunstneriske prosessene og valgene som danner Endresens særegne lydbilde og uttrykk. Samtalen utforsker også stemmens rolle og språkets doble funksjon som både bærer av meningsinnhold og som en ren musikalsk faktor.

Sidsel Endresen har markert seg som sanger, komponist, tekstforfatter, improvisasjonsmusiker og bandleder i over 45 år. Gjennom årene har hennes musikalske utforskning strukket seg fra fusion og jazzrock på 80-tallet til kammerjazz på 90-tallet og deretter til fri improvisasjon, elektronisk musikk og eksperimentell lyd fra slutten av 90-tallet til i dag.

Endresen regnes blant de mest betydningsfulle innen fri improvisasjon og innovative vokalteknikker, med internasjonal anerkjennelse og hyllest fra kritikere verden over.

Guro von Germeten er kanskje mest kjent under beskrivelsen “hun med det lille røde trekkspillet” og et låtunivers av lidenskapelige ballader, skitne sjømannsviser og ville cabaretakter. Hun har spilt Les Miserablès på Folketeateret, sunget viser med Jørn Simen Øverli, julesanger med Frode Alnæs, spilt trekkspill for CC Cowboys, og synger i Tom Waits-hyllest-bandet Heartattack and Vine med Hilde Louise Asbjørnsen.

Guro har mottatt blant annet Prøysens kunststipend og Statens kunstnerstipend som populærkomponist og har nylig avsluttet arbeidet med doktorgrad i musikk på Norges Musikkhøyskole om stemme og sang i musikal-bransjen under tittelen “The Omnivorous Voice,” den altetende stemmen.

Samtalen fant sted 17. januar 2024 på Scandic Fornebu.
Opptaket ble gjort av Cora Danielsen Foto & Video.