Se program for NOPA-seminaret 2024 - NOPA
  • EN
  • Kalender 03

Se program for NOPA-seminaret 2024

Årets tema stiller spørsmål ved fellesskapet; når føler vi vi hører til? Kommer det naturlig eller må vi søke etter det?
Collage til forside desember

Å være låtskriver har begynt et sted. En melodi eller tekst-strofe kom kanskje til deg i tenårene? Et inderlig ønskeom å formidle noe som du ikke kunne forklare. En trang etter å høre til i et miljø der du ble forstått. Et søken etter et fellesskap som også kjente på disse følelsene som måtte ut. Ordene som måtte skrives og synges. Tonene som måtte eksistere. Et publikum som tok i mot.  

Mange av oss skriver alene, hele tiden eller til tider. Hva gjør det med oss og vår kunstneriske stemme når vi arbeider i ensomhet? Hva gjør det med oss når verden stadig er i endring – og vår historie, vårt kunstnerskap og våre stemmer blir tolket inn i stadig nye narrativ og samtider? 

NOPA-seminaret er et samlingspunkt som vi ønsker skal gi felleskapsfølelse og tilhørighet til våre medlemmer, på tvers av geografisk og musikk-kategorisk tilholdssted. Et møtepunkt for å bli inspirert, dele opplevelser og refleksjoner, og reise hjem med nye impulser og ønske om å skape mer musikk og tekst.

Årets tema stiller spørsmål ved fellesskapet; når føler vi vi hører til? Kommer det naturlig eller må vi søke etter det? I et samfunn med stadig mer polarisende tendenser og retorikk, trenger vi å føle tilhørighet og fellesskap. Vi ønsker at årets seminar skaper refleksjoner og idéer rundt temaet, og bringer oss tettere sammen på kryss av hvilken bagasje vi har med oss. 

 


Tidsplan for NOPA-seminaret 2024:


Faglig program:

Staysman/Stian Thorbjørnsen og Trygve Skaug: En samtale om tilhørighet, ensomhet i fellesskap

Hva bestemmer hvordan vi blir framstilt når vi presenterer oss som låtskrivere?

Er det selve låta, teksten, publikummet vårt, eller kanskje den musikalske sjangeren vi opererer innenfor? Og viktigst av alt, hvordan jobber dette for oss eller mot oss når vi skal formidle det vi ønsker?

I en dyptgående samtale mellom låtskriverne og artistene Staysman/Stian Thorbjørnsen og Trygve Skaug, dykker vi ned i fortellingene de formidler gjennom sine tekster og låter. Vi utforsker både likheter og ulikheter i deres kunstneriske uttrykk, deres refleksjoner om hvordan musikken blir tolket av publikum, og hvordan dette kan enten åpne eller begrense handlingsrommet.

 

Foto: Cherry Laithang / Laicho Creative

Mats Onsum: NOPA-seminarets yogainstruktør

Mats Onsum, en låtskriver, poet og artist født og oppvokst i Oslo, bringer sin ekspertise som yogalærer til NOPA-seminaret 2024. Han vil dele pusteøvelser, bevegelser og mindfulness-teknikker med deltakerne for å åpne opp pusten, kroppen og sinnet.

Gjennom øvelser rettet mot avspenning av muskulaturen, aktivering av kroppen og oppmerksomhet mot tanker, vil deltakerne oppleve forbedret sirkulasjon i pusten, økt velvære og bedre evne til å være til stede i løpet av dagen.

Deltakerne vil få sjansen til å delta på morgenyoga tirsdag og onsdag kl. 08:00-08:45, samt en kort strekkepause tirsdag kl. 12:15. Øktene vil være tilrettelagt for alle, uten behov for forkunnskaper innen yoga. (Det anbefales å ha på seg behagelige klær og å ta med en vannflaske samt en håndkle/matte for økt komfort.)”

 

Rap i ulike generasjoner: Unge Beirut i samtale med Don Martin

Opplev et fascinerende møte mellom to generasjoner innen norsk hiphop.

Don Martin / Martin Ahzami Raknerud har markert seg som rapper, tekstforfatter og dramatiker. Fra tidlig i karrieren har han bidratt til å forme den norske hiphop-scenen.

Unge Beirut / Elias Tchaba er en fremtredende stemme i en ny generasjon av norske rappere. Med røtter fra Libanon og Palestina, fletter han sammen melodiske elementer fra Midtøsten med vestlig hiphop samtidig som fremstår som en frontfigur for sørlandsk rap.

Under årets seminar møtes de i en samtale om deres kreative prosesser og deres tanker om rap i ulike generasjoner, identitet og tilhørighet.

 

The Skin Deep: Camara Lundestad Joof og Nosizwe Baqwa

Bli med på en inspirerende samtale mellom forfatteren, scenekunstneren og dramatikeren Camara Lundestad Joof, og sangeren, skuespilleren, kulturformidleren og aktivisten Nosizwe Baqwa.

Kjent for sitt engasjement og sine skarpe tekster, er Camara husdramatiker ved Nationaltheatret, rådsmedlem i Kulturrådet og den påtroppende kunstneriske lederen på Dramatikkens hus. Hennes banebrytende stykke, «De må føde oss eller pule oss for å elske oss», høstet stor anerkjennelse og vant Heddaprisen for Beste scenetekst. Det ble også nominert for Beste teaterforestilling og Beste kvinnelige hovedrolle.

Nosizwe, en dynamisk og multifasettert kunstner, ble nominert til Heddaprisen 2023 i kategorien «beste medspiller/skuespiller» for sin fremragende tolking av rollen “Jeg” i Camaras stykke ved Den Nationale Scene i Bergen.

Sammen vil de utforske spørmål om kunst, identitet og kreativitet gjennom et format inspirert av “The Skin Deep”, hvor de stiller hverandre ti utvalgte spørsmål om deres kunstneriske reiser.

Foto: Olympiatoppen

Prestasjonens psykologi – verktøy fra idrettens verden

Arne Einar Jørstad Riise er en klinisk psykolog med solid erfaring, som gjennom karrieren har samarbeidet med noen av Norges mest fremtredende idrettsutøvere, blant annet i Olympiatoppen. Han har også forfattet bøker om prestasjonspsykologi og skrevet flere idrettsbiografier.
På NOPA-seminaret vil han utforske temaer som prestasjonspsykologi, mental trening, og de fascinerende parallellene mellom idrettsutøvere og kunstnere når de jobber under press. Riise vil grundig undersøke de mentale utfordringene som oppstår i intense situasjoner og tilby konkrete verktøy for å møte dem.

 

 

Kate Pendry: La freakflagget vaie!

Performancekunstner, forteller, skuespiller og eksperimentell musiker Kate Pendry vokste opp i fattigdom på 70-tallet i London, i det nå gentrifiserte nabolaget Notting Hill.

I dette foredraget vil Pendry gjenbesøke den kreative stemningen fra denne tidsperioden, der The Clash skapte støy gjennom hele byen, der mods, punks og skins sang med, og der en ung Jimi Hendrix ble venn med moren hennes.

Hva kan vi, som kunstnere, lære av denne tiden? I en svært profesjonalisert musikkbransje, hvordan kan vi flytte grenser for å oppnå en form for originalitet eller presserende aktualitet?

 

Gucci Caliente. Min metode

Gucci Caliente, en anerkjent produsent, låtskriver og artist fra Farsund, har gjennom sin karriere skapt og produsert musikk for både norske og internasjonale artister som Tate McRae, IVE, Synne Vo og Lemaitre.

Utgivelsene har blant annet resultert i over 500 millioner avspillinger Spotify og Youtube, en nr. 1 Sør Korea med låta “Kitsch” og nominasjon til “Årets Låt” på P3 gull.

 

Petter Baarli: Hvorfor dør aldri rocken?

Den legendariske gitaristen og låtskriveren Petter Baarli kommer til NOPA-seminaret for å snakke om sitt liv med musikken!

Med en oppvekst på Skedsmokorset og en tilhørighet til Oslos rockemiljø på 80-tallet, forblir Baarli relevant i dagens musikkscene, senest med det nylig utgitte albumet “In Lust We Trust” fra Bakstreet Girls.

Hva har Baarli lært om musikk og låtskriving gjennom alle disse årene? Hvorfor har han aldri vært inne på tanken om å gi seg som låtskriver, musiker og bandmenneske? Hvorfor dør aldri rocken? I samtale med Torgny Amdam.

 

Sylvaine: Stemme og gitar

Kathrine Elizabeth Shepard, kjent som Sylvaine, skaper en unik form for ambient post-metal. Den norsk-amerikanske artisten har gitt ut flere album på det anerkjente plateselskapet Seasons Of Mist, der hun selv spiller nesten alle instrumentene.

På NOPA-seminaret stiller Sylvaine med stemme og elgitar for å snakke om bruken av disse sentrale instrumentene i hennes musikk.

Vi gleder oss til å høre Sylvaines vokal som spenner fra rå growling og florlett, engleaktig sang. I tillegg skal vi høre mer om hennes tilnærming til gitar og gitarlyd!

 

 

Raymond Enoksen: Alle skal med!

Til tross for komopisisjonstudier ved NMH, har Raymond Enoksen ikke endt opp som en typisk samtidskomponist. Enoksen har snarere skrevet uvanlig bredt for TV og film: fra Lars Monsen-serier til den kommende storfilmen om Dag Hammarskjöld, regissert av danske Per Fly.

I dette foredraget vil vi bli bedre kjent med Enoksens musikk og prosjekter, hans arbeidsprosess og karrierevei. Hvordan tenker han som kreativ musikkskaper og som entrepenør med egen bisniss? Er vi for raske med å definere oss selv på en begrensende måte?

Ser vi mulighetene vi har foran oss som musikkskapende og kreative mennesker?

 

Språk som mening – Språk som lyd: Sidsel Endresen i samtale med Guro Von Germeten

Sidsel Endresen har markert seg som sanger, komponist, tekstforfatter, improvisasjonsmusiker og bandleder i over 45 år.

Gjennom årene har hennes musikalske utforskning strukket seg fra fusion og jazzrock på 80-tallet til kammerjazz på 90-tallet og deretter til fri improvisasjon, elektronisk musikk og eksperimentell lyd fra slutten av 90-tallet til i dag.

Endresen regnes blant de mest betydningsfulle innen fri improvisasjon og innovative vokalteknikker, med internasjonal anerkjennelse og hyllest fra kritikere verden over.

I samtale med Guro von Germeten får vi innsikt i de kunstneriske prosessene og valgene som danner Endresens særegne lydbilde og uttrykk. Samtalen vil også utforske stemmens rolle og språkets doble funksjon som både bærer av meningsinnhold og som en ren musikalsk faktor.

Konferansier: Guro von Germeten

Guro von Germeten er kanskje mest kjent under beskrivelsen “hun med det lille røde trekkspillet” og et låtunivers av lidenskapelige ballader, skitne sjømannsviser og ville cabarettakter. Hun har spilt Les Miserablès på Folketeateret, sunget viser med Jørn Simen Øverli, julesanger med Frode Alnæs, spilt trekkspill for CC Cowboys, og synger i Tom Waits-hyllest-bandet Heartattack and Vine med Hilde Louise Asbjørnsen.
Guro har mottatt blant annet Prøysens kunststipend og Statens kunstnerstipend som populærkomponist og har nylig avsluttet arbeidet med doktorgrad i musikk på Norges Musikkhøyskole om stemme og sang i musikal-bransjen under tittelen “The Omnivorous Voice,” den altetende stemmen.