– Rettferdigheten seiret

Det europeiske opphavsdirektivet ble vedtatt i dag.

Europaparlamentet stemte i dag over det nye europeiske opphavsdirektivet, som innebærer at Facebook og Google vil måtte betale for innholdet de har i sine tjenester. Direktivet vil kreve at de inngår en avtale med rettighetshaverne, på lik linje med tjenester som Spotify og Apple Music.

Direktivet ble vedtatt med 438 stemmer. 226 stemte mot og 39 var avholdende.

– Det er fantastisk for kunstnerne at vi kan vinne en kamp mot så store giganter. Rettferdigheten overfor kunstnerne seiret til slutt, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

HARD KAMP

52 prosent av Facebooks inntekter kommer fra kunstnerisk og kreativt innhold, ifølge en rapport. NOPA mener derfor det er på høy tid at de som lager det kunstneriske innholdet blir kompensert. Ifølge UK Music har Google har brukt 31 millioner euro på lobbyvirksomhet i den hensikt å motarbeide endringer i opphavsrettslovgivningen.

– Dette har jo vært David mot Goliat, spesielt når man ser ressursene vår motstandere har lagt ned i lobbyvirksomhet, sier Kindem.

– Våre motstandere påstår at dette er et angrep på ytringsfriheten, noe vi tenker er helt urimelig. Det er ingen som er så opptatte av ytringsfrihet som kunstnere. Dette er en seier for kunstnerisk mangfold, og betyr at det blir lettere for oss å leve av det vi skaper.

OPPFØLGING I NORGE

NOPA har engasjert seg gjennom den europeiske paraplyorganisasjonen ECSA, hvor 131 organisasjoner skrev under oppropet som ba politikerne om å vedta opphavsdirektivet. I tillegg har vi stått sammen med våre nordiske foreninger, og publisert en uttalelse om opphavsdirektivet.

Direktivitet må gjennom forhandlinger mellom EU-kommisjonen og EU-landene før det blir endelig. Opphavsdirektivet skal i utgangspunktet også gjelde i Norge.

– Nå venter vi spent på oppfølgingen til våre politikere, som er pliktige til å følge opp verdigapet. Dette er en fantastisk utvikling for oss.

 

Del dette innlegget

Tilbake til toppen