Per Husby får Alf Prøysens Ærespris - NOPA
  • EN
  • Kalender 14

Per Husby får Alf Prøysens Ærespris

– Har gjort en uvurderlig innsats for at Alf Prøysens forfatterskap skal bli med oss videre.

Per_Husby_Prøysens_Ærespris Foto Killer Inc:Mathias Skjelland
Per Husby fikk tildelt prisen under konserten Prøysen tel by'n 23. november. Foto: Mathias Skjellan

Alf Prøysens Ærespris blir tildelt for langt og fortjenestefullt virke innenfor musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen.

I år ble Per Husby ført inn i rekken av vinnerne av den ærefulle prisen. Tidligere vinnere er blant annet Hellbillies, Bjørn Eidsvåg og Anne-Cath. Vestly. Prisen består av kr 25.000 og en statuett med en sølvmynt laget av myntkunstner Øyvind Hansen. I juryen for Prøysenprisene sitter Frida Ånnevik, Morten Abel og Linn T. Sunne.

Har jobbet med Prøysens verk

Per Husby er en norsk jazzmusiker, pianist, komponist, arrangør, orkesterleder og plateprodusent. Han er også utdannet sivilingeniør i akustikk. Husby har også blitt et kjent navn utenfor Norges jazzkretser, blant annet som kapellmester i folkekjære TV-programmer som Da Capo.

– Det er utrolig hyggelig å få Æresprisen. Jeg har jo vokst opp med Prøysen fra jeg var guttunge, og har jobbet mye med Prøysens univers også utenom de årene Elin Prøysen og jeg arbeidet med utgivelsen av hans samlete verkerHelt fra mitt første profesjonelle møte med Prøysens verden som kapellmester på «Trost i taklampa» på Trøndelag Teater, har jeg fått gleden av å jobbe mye med hans materiale og fått stadig større respekt for hans livsverk. Jeg har spilt med alt fra Sputnik til Sting , men Prøysen blir på en måte ofte med uansett hvor jeg går, sier han.

Juryens begrunnelse

«Prøysens Ærespris 2019 går til en som kan se tilbake på en lang og allsidig karriere i norsk kulturliv. Han er fortsatt aktiv utøvende og spiller på mange strenger. Han er kjent som musiker, komponist, arrangør og orkesterleder og har helt fra han var ferdig utdannet musiker vært en stor kapasitet innenfor sine genre.

Han er Oslo-gutten som nyutdannet pianist flyttet til Trondheim, ble sivilingeniør med akustikk som fag og som samtidig startet sin jazzkarriere i Trondheims jazzmiljø. Han har spilt i mange konstellasjoner siden og fikk i 1989 Buddyprisen. Han har ledet egne band og han har vært kapellmester i mange populærshow på TV gjennom 1980 og 1990-tallet.

Han jobbet i Jazzarkivet samtidig som Elin Prøysen jobbet i Visearkivet. Elin var i gang med å samle alle Prøysenvisene i en bok og hun inviterte årets prisvinner inn for å bistå henne i dette arbeidet. De nedla et kjempearbeid sammen som gikk over flere år og som resulterte i firebinds-verket Alf Prøysen: Viser og dikt, gitt ut i jubileumsåret for Alf Prøysens 100-årsdag i 2014. I dette verket presenteres kjente og ukjente tekster av Alf Prøysen fra de første diktene i 1932 til hans siste vise om Fjøs-Lisa og Prinsen av Siam som han skrev på sykehuset i november 1970. Dette verket åpner nye dører til Prøysens livsverk og vi får følge han fra de første famlende forsøk til de fullendte visene. Årets æresprisvinner har med denne jobben gjort en uvurderlig innsats for at Alf Prøysens forfatterskap skal bli med oss videre.»