Oppdatering fra NOPA - NOPA
  • EN
  • Kalender 11

Oppdatering fra NOPA

NOPAs styreleder, Ingrid Kindem, informerer om tiltakene vi setter i gang.
Ingrid Kindem Foto Anne Valeur
Tidligere styreleder Ingrid Kindem utnevnes til æresmedlem . Foto: Anne Valeur

Kjære NOPA-medlemmer.

Vi håper dere og evt. familiemedlemmer dere har omsorg for er friske.

Lytt til råd fra myndighetene. Minimér risikoen for smitte!

Både administrasjonen og styret har arbeidet intensivt denne uken.

Vi omdisponerer NOPAs budsjett, fremskynder søknadsfrister for prosjektmidler og såkornmidler, med tanke på å opprettholde muligheten for å jobbe hjemmefra, slik mange komponister, låtskrivere og tekstforfattere gjør til vanlig. Så fort vi vet noe sikkert om hvordan NAV forholder seg til frilansere vil vi legge ut informasjon.

Følg med på informasjon på NOPAs sider for gode råd, nye søknadsfrister mm. Kunstnerorganisasjonene samarbeider nå tett, og Creo har laget en oversikt over spørsmål og svar om koronaviruset.

NOPAs prosjekt #hørnorsk har vært planlagt i lang tid – og er et prosjekt som i hovedsak er planlagt for digitale plattformer – med start mandag 23. mars. Finalen skulle vært Spellemannprisen lørdag 28. mars som nå er avlyst. Nå blir det flere endringer – men vi skal gjennomføre. Det som var tenkt som en fering får nå et mørkt og alvorstungt bakteppe!

Norsk musikkbransje står overfor en krise. Når vi nå bruker våre ressurser på å løfte norsk musikk i uken som kommer – så er det først og fremst ment som nødhjelp til vår egen bransje. Det har vært stilt spørsmål om dette går på bekostning av solidariteten med utenlandske rettighetshavere som har musikk fremført i Norge. Dette er nå en unntakssituasjon! Hvis musikkbransjen ikke kommer levende ut av korona-tunellen så blir det ingen avregning til utenlandske rettighetshavere i fremtiden heller. Det ser ut til at våre kolleger i andre land tenker på samme måte. La oss redde den musikalske infrastrukturen i vårt eget land – da skal vi sammen klare dette.

Vi håper nå at musikkorganisasjoner, kringkastere, strømmetjenester og publikum hjelper oss ved å støtte #hørnorsk. Nå trenger vi i norsk musikkliv all den hjelp og støtte vi kan få!

Solidariteten vår vil bli satt på prøve. Hvem trenger hjelp først? Stortinget er ikke samlet i forhold til kulturlivet. Krisepakke 2 fra myndighetene plasserte musikkfeltet lenger bak i køen. Det var skuffende – musikere og artister er nå henvist til å være digitale gatemusikanter. Orkestere er permittert. Våre medlemmer har nå store utfordringer i forhold til planlagte prosjekter, bestillingsverk blir satt på vent, innspilling og fremføring av musikk er kansellert. Vi jobber med å få oversikt over konsekvensene. Det vil bli store ringvirkninger inn i TONO på sikt – men avregningen nå for 2019 vil bli utbetalt som planlagt.

Sammen med andre musikkorganisasjoner jobber vi nå for å for oversikt over de offentlige ordningene og tilby kurs og opplæring på nye måter. Følg med på nett!

Hold motet oppe, vis omtanke for kolleger og vær raus med de som forsøker å komme med konstruktive løsninger. Tenk igjennom hva du kan bidra med selv!

Vi i styret og administrasjonen ønsker dere alle en god helg.