Nyttårshilsen fra styreleder - NOPA
  • EN
  • Kalender 25

Nyttårshilsen fra styreleder

Ingrid Kindem tar et blikk mot 2020.

_AVE4145 nett

Kjære NOPA-medlemmer

2019 har vært et spennende år for norsk musikk. Konsertområdet i Norge er i vekst, og det spilles mer norsk musikk i utlandet enn noensinne. NOPA går inn i sitt 82. år med 1200 medlemmer, hvor den yngste er 21 og den eldste er 92 år.

Jeg har, som styreleder, tenkt på NOPA som et stort orkester, der vi spiller sammen, selv om vi har forskjellig utgangspunkt.

Jeg har alltid tenkt at NOPA er mangfoldig. I 10 år spilte jeg i Trosvik Skolekorps i Fredrikstad. Den eldste musikanten var 19 år, og den yngste var 10. Alle fikk være med. Vi spilte klassisk musikk, pop, rock, jazz, salmer, marsjer og julesanger. Av og til hadde vi med pauker og klokkespill. Andre ganger elbass, elgitar og keyboards. Det var storslått. Og stas. Så ble jeg sendt på dirigentkurs, med eksamen i hørelære, satslære og direksjon. Det ble min inngang til et liv som musiker, komponist, orkesterleder og produsent.

Jeg har, som styreleder, tenkt på NOPA som et stort orkester, der vi spiller sammen, selv om vi har forskjellig utgangspunkt. Vi øver hele tiden for å bli bedre, og alle må hjelpe til. For å bli samstemte, tydelige, nyanserte. Harmoni og dissonans. Noen ganger har det blitt sterkt og unisont. Enten det gjelder politikk, faglig innhold eller i møte med samarbeidspartnere. Noen ganger i konkurranse, men også med fellesnummer.

Styret har laget en ny strategi, hvor vi har tre hovedmål.

Etter mange år med kulturpolitisk kamp, har vi lært at det krever at vi er tilstede på mange arenaer. I partipolitikken, i komiteer, på Stortinget, i møter med ministeren og rådgivere. Nå har vi lest partiprogrammene med lupe, og skal kjempe for å få inn våre hjertesaker. Vi skal tydeliggjøre og synliggjøre NOPAs kulturpolitikk mot stortingsvalget i 2021.

Samtidig skal vi fortsette arbeidet med å løfte norsk musikk i alle kanaler. De siste årene har vi hatt store endringer i bruk av musikk. Fra tiden der NRK var eneste kanal til distribusjon på nett og til dagens virkelighet der nylaget musikk finner veien til sitt publikum noen minutter etter ferdig miks. Vi kan publisere selv på sosiale medier, konserter kan strømmes direkte og beboere på aldershjem kan følge med på konserten i kulturhuset oppe i bakken. Samarbeid mellom tekstforfattere, låtskrivere og artister foregår i studioer over hele verden – Karasjok, Karachi, Tokyo, Trondheim, Berlin … Nye muligheter og samtidig sterk konkurranse om å bli sett og hørt. Det er ingen tvil om at det lages fantastisk norsk musikk. I NOPA vi skal vi fortsette med full kraft å løfte den musikken som blir skapt i Norge, norsk musikk på alle dialekter og språk. Vi vil gi musikken den plassen den fortjener, enten det er i kringkasting, på festivaler, i sosiale medier, i filmer og TV-serier. Ikke bare her i landet, men også internasjonalt.

Sist men ikke minst: Vi må være tilstede for medlemmene våre og legge til rette for livslange kunstnerskap. Vi skal ta i bruk mangfoldet i foreningen – når det kommer til sjangre, alder, bakgrunn og perspektiver. Nå må vi tenke kortreist – lage faglige forum etter medlemmenes behov og løfte frem medlemmenes kunstneriske virke. Lære av hverandre, heie på hverandre, løfte hverandre. Vi håper dere vil ta aktivt del i våre arrangementer enten det er kontordag, priskonsert, NOPA-akademi eller Havna-seminaret.

Havna-seminaret vil samle flere medlemmer enn noensinne. Ta en titt på programmet – for et mangfold.

NOPA er verdens tøffeste orkester! Jeg gleder meg til musikken vi skal lage i 2020.

Ønsker dere alle et kreativt godt nytt år!

Fra Ingrid