NRK-kulturarven kan bli borte - NOPA
  • EN
  • Kalender 17

NRK-kulturarven kan bli borte

NOPA deltar i kampanjen #ikketilgjengelig
Ikketilgjengelig
Grafikk: ikketilgjengelig.no

NRKs snart hundre års arkiv med egenproduserte TV- og radioprogrammer er en del av vår felles kulturarv og tilhører oss alle. Dessverre tilgjengeliggjør statskringkasteren bare deler av arkivet, fordi de vil presse ned betalingen til kunstnerne. Dagens avtale løper ut ved årsskiftet og det er stor avstand mellom partene. I verste fall går store deler av arkivet i svart på nyttårsaften.

 

Bli med på kampanjen! Du kan selv delta ved å dele innlegg eller lage egne som postes i sosiale medier.

 

Les mer om kampanjen her: https://www.ikketilgjengelig.no

 

Det er organisasjonen Norwaco som representerer rettighetshaverne i denne avtalen. NOPA er medlem i Norwaco og har bedt Norwaco om å forvalte våre medlemmers rettigheter i NRK-arkivet. Nåværende avtale mellom NRK og Norwaco, er en midlertidig og begrenset avtale for 2020 og 2021. Den ble inngått da partene ikke kom til enighet om vederlaget for å fornye avtalen med samme vilkår som den første avtalen for 2014 – 2019.

 

Nåværende avtale gjelder produksjoner som er kringkastet før 1.1.1997, og det er et tak på antall timer arkivproduksjoner som NRK kan ha liggende i appene eller spilleren på nettsidene. For neste avtaleperiode er målet å bli enige om en avtale uten denne timebegrensningen og som i tillegg inkluderer nyere programmer, kringkastet første gang mellom 1.1.1997 og 1.1.2015. Der finner man populære og prisbelønte serier som for eksempel Himmelblå, Berlinerpoplene, Halvbroren, Kodenavn Hunter, Kampen for tilværelsen, Kampen om tungtvannet og Koselig med Peis.

 

– Produksjonene er skapt ved hjelp av norske skuespillere, dramatikere, regissører, komponister, fotografer og andre. Når NRK ønsker å bruke programmene på en annen måte og i en helt annen utstrekning, er det rimelig at de som har bidratt får betalt for den nye bruken, sier Elisabeth Sjaastad, leder i Norsk Filmforbund og representant for medlemsorganisasjonene i Norwaco.

 

For å øke sjansene om å komme fram til en ny avtale har 31 av Norwacos medlemmer, deriblant NOPA stilt seg bak et opprop der vi rett og slett ber NRK om å betale skikkelig og rimelig vederlag for å tilgjengeliggjøre hele NRK-arkivet. Vi håper dette oppropet vil bidra til at forhandlingene går mer i rettighetshavernes favør. Blir vi ikke enige, kan store deler av NRK-arkivet gå i sort fra nyttår.

 

Organisasjoner som står bak:

BONO

Creo

Den norske Forfatterforening

FONO

Forbundet frie fotografer

GramArt

IFPI Norge

Musikkforleggerne

NAViO

NOPA

NORA

Norsk Artistforbund

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Norsk Filmforbund

Norsk Journalistlag

Norsk Komponistforening

Norsk kritikerlag

Norsk Oversetterforening

Norsk Revyforfatterforening

Norsk Sceneinstruktørforening

Norsk Skuespillerforbund

Norsk Tonekunstnersamfund

Norske Barne- og ungdomsbokforfattere

Norske Billedkunstnere

Norske Dansekunstnere

Norske Dramatikeres Forbund

Norske Filmregissører

Norske Kunsthåndverkere

nyMusikks Komponistgruppe

TONO

Virke Produsentforeningen