NOPAs utvalgte i Tsjekkia i november 2021 - NOPA
  • EN
  • Kalender 23

NOPAs utvalgte i Tsjekkia i november 2021

Les Tuva Hellum Marschhäuser (Tuvaband) sine tanker om arbeidsopphold.
Tuvaband
Foto: Stefany De Beurs

Bakgrunn: NOPA har inngått samarbeid med Kultur- og utdanningssenteret Broumov (Educational and Cultural Centre Broumov) om arbeidsopphold og kulturutveksling i Tsjekkia. Prosjektet er knyttet til det tidligere klosteret i Broumov. Prosjektet kalles Hortus Musicalis Broumov.

Norske og Tsjekkiske komponister, tekstforfattere og artister vil bli invitert på arbeidsopphold i klosteret. De som får arbeidsopphold vil få dekket blant annet honorar, reise, kost og losji.

 

Hør Tuva Hellum Marschhäuser sine forventninger her.

Først og fremst så gleder jeg meg utrolig mye. Jeg ser for meg at det kommer til å føles ut som om jeg er i en gammel film hvor jeg vandrer rundt i den store hagen og inne på klosteret, og ser og skriver. Jeg gleder meg til å kunne dykke dypt ned i musikken og vite at jeg har muligheten til omtrent bare å gjøre det i en måned. Samtidig så vil inntrykkene fra et nytt sted, nye mennesker, og helt sykt fine omgivelser mest sannsynlig inspirere meg, og sørge for at jeg ikke forsvinner inn i meg selv. Det hadde jo skjedd om jeg satt hjemme og jobbet så mye som jeg har tenkt til. 

Hvilke planer har du for tiden du skal jobbe i Tsjekkia?

Gravejournalisten Ian Urbina fra New York Times har spurt om jeg vil lage noe han kaller “soundtrackt”; musikk basert på kapitler fra boka hans ‘The Outlaw Ocean’. Boka handler om ulike miljø- menneskerettighets- og arbeidskrenkelser som skjer på havet rundt omkring i verden. Jeg skal blant annet bruke samples/lydopptak fra reportasjen som boka er basert på.

Hvilke aktiviteter i lokalmiljøet har du planer om å bidra med?

Jeg hadde egentlig skrevet at jeg kunne ha en låtskriver-workshop. Etter et zoom-møte med hun som arrangerer i Tjekkia, så ble vi enige om å tilby bandkurs til barn og ungdom. Kurset skal hete “Vil du spille i band i en måned?”. 

Hva vil du si til de som vurderer å søke om kommende arbeidsopphold?

Jeg ser for meg at de som er der aldri kommer til å oppleve noe lignende igjen. Det er ikke hver dag en får muligheten til å bo på et sånt sted, og være der for å lage musikk. Og det er ikke bare klosteret som ser magisk ut, men også byen. I november er det gratis meditasjonskurs på klosteret hver morgen for alle i byen. Jeg tror det skjer mange sånne ting hele året. Det er visst også veldig god og billig øl i Tsjekkia; jeg ser for meg at jeg sitter ute i hagen (eller i en vinduskarm inne) og ser på solnedgangen imens jeg skriver en sangtekst og drikker en veldig god øl. Jeg kan egentlig ikke se for meg at oppholdet blir noe annet enn utrolig fint og spennende!     

 

Om Tuva Hellum Marschhäuser (Tuvaband):

Låtskriver og produsent under navnet Tuvaband, som har gitt ut tre album og EP. Jobber nå med sitt fjerde album. Har turnert Europa og Canada i tillegg til en rekke konserter i UK og US. Ble i 2020 nominert til The Anchor Award under Reeperbahn Festival i Tyskland. Har også vært nominert til Spelleman i kategorien Indie/Alternativ.

Les mer her.