NOPA ønsker endringer i Komponistenes vederlagsfond - NOPA
  • EN
  • Kalender 24

NOPA ønsker endringer i Komponistenes vederlagsfond

NOPA er i gang med en prosess for et nytt Komponistenes vederlagsfond, med bredere representativitet fra populærmusikkfeltet.
Musikkfondene 44

Komponistenes Vederlagsfond (KVF) er et fond som deler ut kollektive vederlag mottatt for noter, gjennom bibliotekvederlagsordningen og Kopinor. Fondet er organisert som en stiftelse, opprettet av NOPA, Norsk Komponistforening (NKF) og NyMusikks Komponistgruppe (NM). Pengestrømmene som kommer inn «eies» ikke av fondet, men av de tre organisasjonene, som er godkjente mottakere av bibliotekvederlag og medlemmer av Kopinor. Begge steder er organisasjonene utpekt for å representere en gruppe av kunstnerpopulasjonen. Det er altså ikke bare medlemmer av NOPA, NKF og NM stipendene skal gå til, men alle som skriver musikk. Hver organisasjon kan i realiteten sies å representere hver sin andel av opphavergruppen låtskrivere og komponister.

Stiftelse
Lotteri og stiftelsestilsynet – Lottstift – har bestemt at fond som fordeler tildelinger fra bibliotekvederlaget skal være stiftelser. En stiftelse har ingen generalforsamling eller årsmøte, derfor er det litt mer komplisert å endre vedtekter enn i andre organisasjoner. Først må styret enes om nye vedtekter, deretter må disse godkjennes av Lottstift. NOPA mener KVF er feil «skrudd sammen» for å gi representative tildelinger og at dagens styresammensetning kan være til hinder for endringer. Styret består av to representanter fra NOPA og to fra NKF. Vedtektene sier også at samtidsmusikk skal prioriteres. I skrivende stund har NOPA 1650 medlemmer + 600 tilknyttede, NKF har 415 og nyMusikks komponistgruppe oppgir på egne nettsider å bestå av mer enn 50 komponister i etableringsfasen.

NOPA ønsker et fond med sjangernøytrale vedtekter og et styre som i sammensetning reflekterer hele den bredden av kunstnerpopulasjonen vi er satt til å representere.

Styret i NOPA frykter at en endring av Komponistenes vederlagsfond vil bli krevende og strekke seg over mange år. En av prosedyrene for endring er å melde inn krav til forhandlingutvalget i bibliotekvederlagsordningen. Fristene for dette kommer med om lag tre og et halvt års mellomrom. NOPA valgte å melde inn krav til fristen 1. september 2024, og ønsker opprette et nytt fond med mindre vi kommer frem til en minnelig løsning med NKF og NM.

Bibliotekvederlag
Siden NOPA, NKF og NM fram til nå har «delt» KVF for vederlag fra noter, har det aldri blitt avtalt en fordeling av vederlaget mellom partene – hverken i bibliotekvederlaget eller Kopinor. Dersom noen vil trekke ut sine andeler av KVF, må dette gjøres. For bibliotekvederlag skjer dette i et forhandlingsutvalg med representanter fra mottakerorganisasjoner. I Kopinor er det et litt mer sofistikert system med forhandlingsrunder og deretter en forhandlingsnemnd som fatter vedtak. I både bibliotekvederlaget og i Kopinor kan et vedtak klages til en voldgiftsrett, som er en privat domstol alle parter avtalt å respektere.

I voldgiftsdomstolen sitter juridiske eksperter, for eksempel høyesterettsdommere og jusprofessorer. Gjennom historien har store avgjørelser om fordeling som oftest endt opp i voldgifter, og de avsagte dommene danner presedens som senere avgjørelser bygger på.

Prosess
NOPA leverte et krav til forhandlingsutvalget for bibliotekvederlag til fristen 1. september 2024 (neste frist er 1. mars 2028). NOPAs krav var på 80% av bibliotekvederlaget, som vi argumenterte for, basert på ulike faktorer som vi mener er relevante analogier, tidligere voldgiftsdommer og fordelingspraksis.

NKF og NM hadde tre uker å svare på kravet, men NKF fikk innvilget to ukers utsettelse av NOPA og leverte svar 11. oktober. 10. desember fattet forhandlingsutvalget vedtak der NOPA ble tilkjent 45%, NKF 45% og nyMusikks komponistgruppe 10%.

I vedtaket fra fordelingsutvalget heter det:

  • Utvalget understreker at det her utelukkende har basert seg på tildelte midler til de berørte organisasjonene (vår utheving), og ikke gjort en vurdering av hvilken del av musikkfeltet øvrige tildelinger kan sies å tilhøre.

NOPA skjønner svært lite av vedtaket, som ifølge juridisk ekspertise fremstår som fullstendig løsrevet fra tidligere fordelingspraksis og voldgiftsavgjørelser. NOPA har nå ifølge voldgiftsavtalen to måneders frist for å «angripe vedtaket ved voldgift». Det betyr at NOPA må levere en stevning til voldgift før 10. februar, eller akseptere vedtaket fra fordelingsutvalget.

Voldgift
En voldgift er kostbart, og de fleste vil være enig i at dette i det lengste bør unngås. I tillegg til det økonomiske aspektet, er det også usikkerhet til utfallet på grunn av en annen voldgiftsprosess som ligger foran i løypa. Det er tatt ut stevning til voldgift på det litterære feltet, og på grunn av NKFs utsettelse på tilsvar, vil dom fra litteraturfeltet foreligge mens vår eventuelle sak enda er i prosess. Det er ikke usannsynlig at utfallet i forfattersaken vil ha betydning for vår, og for alle parter vil det være en fordel å ha denne saken avklart – før vi eventuelt går inn i en voldgiftsprosess.

NOPA har derfor foreslått å søke utsettelse (suspensjon) for frist av stevning til to måneder etter dom har falt (eller avtale er inngått) i forfattersaken.

Kulturdepartementet stiller seg positiv til en slik utsettelse, men har ikke myndighet til å innvilge uten at alle parter samtykker. Foreløpig har ikke NKF og NM sagt ja til en slik utsettelse.

NOPA har også invitert til frivillig mekling om fordeling med en nøytral juridisk tredjepart. Dette vil koste en brøkdel av behandling i voldgiftsrett.

Vi tror en meklingsprosess med en juridisk kompetent person, som kjenner tidligere voldgiftsavgjørelser godt, kunne vært en konstruktiv måte å løse saken. Kulturdepartementet stiller seg positiv til dette, men det er opp til partene å bli enige. Motparten har så langt takket nei til en slik mekling.

I tillegg er det selvfølgelig mulighet å endre dagens Komponistenes Vederlagsfond – og med det legge forhandlingsrunder og potensielle voldgifter i både bibliotekvederlaget og Kopinor døde. I møte mellom partene 6. januar la NOPA også fram som alternativ at vi kan videreføre fondet med sjangernøytrale vedtekter og et styre som er representativt sammensatt i forhold til opphavergruppene vi representerer.

Hva skjer nå?
For NOPA er det helt umulig å la forhandlingsutvalgets vedtak bli stående og rettskraftig. Å akseptere resultatet setter en ny standard som er vanskelig å endre senere. Vi forbereder derfor nå en stevning til voldgift, som vil bli levert før fristen 10. februar. Vi håper imidlertid i det lengste at motpartene vil gi samtykke til utsettelse, slik NOPA gjorde for NKF da de trengte mer tid for å levere sitt tilsvar i høst. Det er også i både NKF og NMs interesse å vite utfallet før vi eventuelt starter på voldgiftsprosess som er kostbar for alle parter.

NOPAs tilbud om frivillig mekling – eller å endre KVF – står også ved lag, men tiden er i ferd med å renne ut for et slikt initiativ.

Komponistenes Vederlagsfond har, etter hva NOPA har bragt på det rene, ganske mye «penger på bok». Etter hva vi forstår vil fondet kunne drives upåvirket av fordelingssaken enda en god stund. NOPA håper – og jobber for – at et nytt fond for den kunstnergruppen vi er satt til å representere skal være virksomt før KVF er tømt.


Fra KVFs vedtekter (våre uthevinger)

§6

Fondets midler kan brukes til:

  1. a) Arbeidsstipend som støtte til komponering av enkelte verk, eller realisering av prosjekt som ikke er bestilt fra annet hold
  2. b) Støtte til anskaffelse av utstyr som er direkte knyttet til komponeringsvirksomhet,
  3. c) Reisestipend i forbindelse med et prosjekt,
  4. d) Tilskudd til de foreningene som er nevnt i § 3 og til organisasjoner som har til hovedformål å fremme samtidsmusikk.

I særlige tilfelle kan fondets midler brukes til:

  1. e) støtte til fremføringer av samtidsmusikk,
  2. f) promotering for samtidskomponister og deres musikk,
  3. g) støtte til andre tiltak som gjelder kulturvirksomhet på musikkens område.
  4. h) Understøttelse av eldre komponister og deres etterlatte.