Tilbake til Forsiden Siste nytt NOPAs arbeid
«Musikklandet» – en rapport å bli glad av

Under Kulturytring Drammen fikk kulturminister Lubna Jaffery overrakt historiens første NOU om norsk musikkliv. På forhånd var det knyttet stor spenning til utredningen, som har fått navnet «Musikklandet – Flerstemt musikkpolitikk for fremtiden».
En NOU (Norsk Offentlig Utredning) bestilles av regjeringen for å belyse en problemstilling eller et samfunnsområde. Disse utredningene får betydning for politikkutvikling i lang tid. Det siste året har NOPA eksempelvis forholdt oss til to NOU-er fra 2007 og 2008, mens vi har arbeidet med ny kulturlov og «kultur-moms». Sagt med andre ord vil den nye NOU-en være svært viktig for musikkorganisasjoner i mange år fremover.
«Musikklandet» er et overveldende dokument som går grundig til verks og tar for seg alle fasetter ved norsk musikkliv. Første del handler om musikkens betydning for mennesker og samfunn. Den neste om musikklivets organisering og politikk, mens siste del tar for seg musikk som næring. Det er vanskelig å ikke la seg imponere over arbeidet 16 utvalgsmedlemmer og sekretariatet har lagt ned gjennom ett og et halvt år. Det er massivt.

Etter å ha lest i noen dager i rapporten, er mitt klare inntrykk at den gir en grundig og god tilstandsbeskrivelse på musikklivet i Norge anno 2025. «Musikklandet» drøfter relevante problemstillinger og paradokser, og ser på uforløst potensiale i alle deler av sektoren. Utvalget fremmer mange gode forslag til forbedringer og fremtidig musikkpolitikk.
NOPAs snart 90-årige historie er full av beretninger fra tillitsvalgte som har strevd med å oppnå anerkjennelse fra det offentlige. Under overrekkelsen av rapporten pekte utvalgsleder Sigrid Røyseng indirekte på det jeg tror er den viktigste årsaken: Aktører som er finansiert over statsbudsjettet får mer enn bare pengene. De får også årlige kontaktpunkter med embetsverk og politikere, og med det naturlig bevissthet hos bevilgende myndigheter. Og når NOU-en samtidig slår fast at bare 1% av midlene som bevilges til musikk over statsbudsjettet går til populærfeltet, har den dermed gitt et svar på det som for mange av mine forgjengere har vært en gåte.
Med dette som bakteppe er det gledelig å konstatere at vårt felt denne gangen virkelig er blitt hørt! Det varmer å se at NOPA er omtalt 75 ganger gjennom rapportens 572 sider, og at alle hovedpunktene fra vårt skriftlige innspill er behørig omtalt. En betydelig andel av de foreslåtte tiltakene samsvarer også med våre innspill.
Så er vi selvfølgelig klar over at Røyseng-utredningen enn så lenge bare er ord i en rapport. For NOPA og andre interesseorganisasjoner i musikklivet er det fremdeles mye politisk arbeid som gjenstår, før de gode forslagene er satt ut i live. Men det er langt større sjanse for å lykkes med denne rapporten i bagasjen.
Så inn i ferien sender jeg Sigrid Røysengs utvalg og sekretariat en takknemlig tanke, og ønsker alle i musikklandet en riktig god sommer!
Ole Henrik Antonsen
Styreleder, NOPA
På lanseringsdagen for NOU-en inviterte NOPA medlemmer av Musikkutvalget til en direktesendt episode av NOPA-podden, der vi gikk i dybden på rapportens innhold og utvalgets anbefalinger.
Du kan se videoen under eller høre samtalen som podkast: