– Musikk skal skapes i trygge omgivelser

I morgen møtes NOPA, Balansekunst og flere musikkorganisasjoner for å sette i gang tiltak mot seksuell trakassering og diskriminering.

Ingrid Kindem. Foto: Anne Valeur

I lys av det som har kommet frem denne uken – mangfoldige episoder av seksuell trakassering og diskriminering i musikkbransjen – ser NOPA at det er nødvendig å starte arbeidet med å forebygge og kjempe mot dette.

Styreleder Ingrid Kindems uttalelse:

NOPA har nulltoleranse for seksuell trakassering. Vi er sjokkerte over omfanget, og det viser dessverre en ukultur som vi ikke aksepterer. Musikk skal skapes i trygge omgivelser, og det skal være gjensidig respekt i arbeidsforholdet. Det at sakene kommer frem i lyset nå, gjør at vi kan ta tak i problemet på en skikkelig måte. Terskelen for å melde fra og å varsle om seksuell trakasserende adferd bør senkes. Det kan virke som om denne terskelen frem til nå har vært for høy, siden vi inntil før #metoo-kampanjen har hørt om svært få saker. Vi er i dialog med andre musikkorganisasjoner om hvilke tiltak vi skal sette i gang. Dette er noe vi tar svært alvorlig.

NOPAs arbeid mot diskriminering

NOPA har vært aktiv i prosjektet Balansekunst fra start, hvor vi jobber for å øke kjønnsbalansen og mangfoldet i musikkbransjen. For to år siden lanserte Balansekunst «Spriket i språket«, som peker på hvordan vi omtaler kvinnelige låtskrivere, musikere og artister. Hovedregelen er som følge: Kjenner du en trang til å kategorisere artister som jenteband, ballerock, eller kvinnelig musiker, forsøk å bytte ut kjønn med hudfarge, seksuell legning eller religiøs tilknytning. Ser det rart ut, er det rart.

For to uker siden kom «Argumentasjonsguiden» – en bank med argumenter man kan bruke i diskusjon om likestilling.

Begge disse er viktige verktøy i kampen mot diskriminering av kvinner i musikklivet. I morgen møtes NOPA og flere musikkorganisasjoner, sammen med Balansekunst, for å planlegge både langsiktige og strakstiltak mot diskriminering og trakassering i musikkbransjen.

TA KONTAKT

Dersom du har opplevd noe på arrangementer i regi av NOPA, vil vi gjerne vite om det. Ta kontakt med Tine Tangestuen (901 36 864) eller Ingrid Kindem (995 31 630).

 

Del dette innlegget

Tilbake til toppen