Møt en spellemannsnominert: Niilas - NOPA
  • EN
  • Kalender 04

Møt en spellemannsnominert: Niilas

En sommerferie i Nord-Norge ble redningen for albumet «Also This Will Change».
Peder Niilas Tårnesvik – foto nikolaytysseoberg1
Foto: Nikolay Tysse Øberg

Musikken til 24 år gamle Peder Niilas Tårnesvik favner alt fra kontemporær klubbmusikk til hip-hop til samiske uttrykk. Vi hørte med han om hvordan albumet «Also This Will Change» ble til i pandemiåret 2020.

Gratulerer med spellemannsnominasjonen! Hvordan har det siste året vært for deg?

– Tusen takk! Det siste året har vært helt bananas, både personlig og globalt. Jeg startet 2020 på brutalt vis med samlivsbrudd etter 7 år, dobbel senebetennelse, øyeinfeksjon og nesten husbrann. Jeg hadde avtaler som ble avlyst, og det var omtrent null respons på labelfronten angående albumet. Man kan vel ikke si noe annet enn at det har vært absurd, men også ekstremt motiverende. Til tross for at verden så ut til å kollapse på alle plan, gikk det faktisk an å gjennomføre plateprosjektet, og vel så det!

Albumet «Also This Will Change» er spellemannsnominert i kategorien Elektronika.

Motivasjonen du nevner … Hvordan fant du den?

– Ettersom året startet såpass tungt var motivasjonen min noe ala «jeg har ikke noe valg». Sånn sett hadde jeg satt forventningene mine parallelt, hvor det overordnede målet med albumet var å klare å få det gitt ut i det hele tatt. Det er ganske tøft å prøve å gi ut en elektronika-skive, alene uten erfaring, i Norge, midt under pandemien. Det viste seg jo derimot å være 100% rett avgjørelse, og jeg sitter nå igjen med erfaring og en opplevelse jeg vil ta med resten av livet.

– Bortsett fra dette har jeg sett mye ut til naturen for motivasjon og klarhet. Turer, fysisk aktivitet og venner har gjort at jeg har klart å holde hodet over vann i et helt sprøtt år. Jeg har også hatt en skikkelig sommerferie for første gang på et par år, som har vært fantastisk. Det å møte hele familien, legge vekk laptopen og gjøre hagearbeid i en måned har vært strålende. Frem til dette opplevde jeg sommeren som økende frustrerende, og følte meg mer og mer fortapt i prosjektet mitt. Heldigvis ble det reddet av en nydelig sommerferie i Nord-Norge, som endte opp med å knytte sammen hele albumet konseptuelt.

Heldigvis ble det reddet av en nydelig sommerferie i nord-norge, som endte opp med å knytte sammen hele albumet konseptuelt.

Høres ut som du har lært mye nytt du kan ta med videre?

– Utrolig mye! Jeg har gjort omtrent alt på albumet selv (sett vekk i fra mastring og illustrasjoner på cover). Det gjør alt så mye mer motiverende også, når man får reell uttelling for innsats som kommer fra hjertet. Jeg kan peke på mange materialistiske ting og prosesser jeg har lært om (mixing, prod, PR, Label), men jeg føler det undergraver litt essensen av hva jeg faktisk har gjort. Det jeg gjorde var å gjennomføre et større prosjekt på eget initiativ. Det jeg har lært er, klisjé som det er, å stole på prosessen. Resonnementet kan gå som slik: Jeg gjør dette for en grunn, stol på det. Hvis noe er vanskelig (mye), har du en mulighet til å vokse og lære, som gjør resultatet enda bedre.

Foto: Nikolay Tysse Øberg

Og til slutt: har du noen råd til andre musikere og låtskrivere – om hvordan man klarer seg i magrere tider?

– Alt er så usikkert om dagen, men jeg finner selv mye hjelp i å redusere dagene til tid og handling man kan mestre og kontrollere selv. Bevis for deg selv at det er du som er i kontroll. Gå en tur, ta en kald dusj, øv 30 min ekstra på instrumentet ditt (kanskje et nytt?), lær en ny matrett. Skriver du tekst? Lær deg et DAW. Produserer du? Skriv og syng en låt.

Niilas har laget en flott spilleliste til oss med musikken som inspirerer han mest. Gjør det samme du også med en av hastagene: #hørnorsk // #høyrnorsk // #goltelhsaemien (#hørsamisk)

– Dette er en rekke låter som representerer min brede musikksmak, i tillegg til en hyllest til nivået og talentet til norske musikere på tvers av alle disse sjangrene. I det lille landet vårt er det plass til veldig mye forskjellig, men akkurat trangt nok til at folk utfordrer seg selv og hverandre, men på en vennlig og konstruktiv måte. Jeg er så latterlig heldig som får lov til å delta i det hele, og er utrolig takknemlig for det!