Møt et medlem: Harpreet Bansal

Hver uke presenterer NOPA nye medlemmer. Bli bedre kjent med Harpreet Bansal!

Foto på forside: Andreas Ulvo

Vi ser med glede at NOPA vokser som forening, og akkurat nå er vi 1087 medlemmer. Møt Harpreet Bansal, som spiller klassisk indisk fiolin, og som ble medlem i NOPA i mars.

Harpreet Bansal. Foto: Andreas Ulvo

Hvordan oppsto din interesse for musikk?
Vi hadde mye indisk klassisk musikk på kassett i hjemmet, som vi hadde på i bakgrunnen. En gang da jeg var to år, spurte jeg: «Hvem er det som spiller?» Pappa svarte at det var en onkel i India som spilte fiolin. «Åå, så fint», sa jeg. Egentlig allerede fra da ble jeg interessert i fiolin.

Jeg begynte å spille hjemme med min far, som min første guru og læremester. Jeg har to yngre søstre, og det var mye sang og musikk hjemme. Vi satt sammen, i lotusstilling, på et teppe i stua. Pappa brukte harmonium også sang han en frase – og vi hermet. Det var slik vi lærte, vi brukte ikke noter.

OG HVA SKJEDDE VIDERE?
Da jeg var åtte år, begynte jeg på kulturskolen og spilte klassisk vestlig fiolin. Parallelt spilte jeg indisk musikk. Jeg gikk på en røff ungdomsskole, hvor jeg ikke kunne si til de andre at jeg spilte fiolin. Da hørte jeg heller på Michael Jackson, hip hop og Madonna. Men så søkte jeg meg inn på musikklinja på Foss, og da fant jeg ut at det var dette jeg måtte satse på. Det var første gang jeg var i et miljø hvor alle var der av samme grunn.

Hvordan ser arbeidsprosessen din ut?
Jeg lager mye musikk for bandet mitt, Bansal Band. Vi har jobbet i noen år, hvor musikerne har bakgrunn fra forskjellige tradisjoner. Også har vi en felles referanse, hvor den er indisk klassisk musikk. Da kommer jeg med nytt materiale, også går vi gjennom det. De får aldri noen noter, alt går på gehør. Også synger jeg mye. Siden vi har forskjellige instrumenter, er det den beste måten. Så kan man finne ut hvordan man vil overføre det til sitt instrument.

Har du samarbeidet med andre NOPA-medlemmer?
Jeg har jo faktisk jobba med Ingrid Kindem, for lenge siden. Hun var jo produsent for trioen min. Også gjorde vi et prosjekt på MELA i 2010/11. Hun hadde et bestillingsverk på MELA, og det var en stor konsert i rådhuset, med flere andre musikere, hvor jeg spilte fiolin.

Holder du på med noe gøy akkurat nå?
Jeg kom ut med en plate for to år siden, men nå kommer jeg ut med den første plata hvor jeg får presentert bandet mitt. Der er det både en duo med Nils Olav Johansen og Sanskriti Shreshta. Det er en plate hvor jeg får presentert musikken min og hva jeg gjør. Den kommer ut på Jazzland sitt world label 11. mai. Det har jeg jobba med det siste året.

Har du et råd til andre som lager musikk?
Jeg vet at ofte når man setter seg ned og faktisk har tid, så kommer det ingenting. Men å gå en tur er veldig bra. Å gå, være i bevegelse, da tenker hjernen godt.

Del dette innlegget

Tilbake til toppen