Prøysen til by´n - NOPA
  • EN
  • Kalender 26

Prøysen til by´n

Bildet av Prøysen har blitt kraftig utfordret de siste tiårene. Jubileumsåret 2014 med mange forskjellig utgivelser og arrangementer viste oss på mange måter en større og mer komplisert og mangfoldig kunstner enn før. Det er denne Prøysen som skal feires under Prøysen til by´n.
  • til

NB: Prøysen til by´n er ikke et arrangement i NOPA-regi, men Prøysenprisene, som deles ut ila. arrangementet, er adminstrert og finansiert av NOPA og Libris.

Hvis ikke nye generasjoner kunstnere tolker Prøysen på sin måte vil han gå i glemmeboka. Henrik Ibsen og de fleste andre av våre viktigste kunstnere lever videre i dag ikke minst fordi det gjøres moderne og eksperimentelle tolkninger.

Det er denne Prøysen vi vil løfte fram med støtte fra blant annet Prøysenhuset. Hogne Moe derfra synes det er flott at vi kan utvikle et forum som ikke er knyttet til Prøysens fødested og som er fri fra alle Prøysentradisjonene Prøysenhuset må forholde seg til i sitt arbeid.

Og nye og yngre artister gjør Prøysen på sin måte både i offisielle og uoffisielle former nå. Disse artistene står sjølsagt på skuldrene til folk som har gått før dem. Det markerer vi også.

Når vi spør yngre og markerte artister om å være med å gjøre Prøysenviser på sin måte svarer alle at de har et sterkt forhold til ham. Sangere, musikere og forfattere sier Prøysen har vært en viktig inspirasjon på veien, selv om mange av dem aldri før har jobba med stoffet med sikte på å lage egne tolkninger. Flere ber om hjelp av oss til å finne nytt og spennende Prøysenstoff de kan jobbe med og presentere på konserten. I år har vi fått ja fra:

Tuva Syvertsen
Aslak Borgersrud
Haddy N’Jie

Vi vil også alltid ha med en forfatter på konsertene. Årets variant ser ut til å bli forfatter/visedikter og trubadur Alf Cranner. Cranner blir 80 år og kommer med bok i oktober om vennskapet sitt med Prøysen.

Ingen har markert seg sterkere musikalsk med Prøysenstoff i dette årtusen, enn pianist Helge Lien og vi er så heldige å ha ham med på laget vårt. Han komper alle artistene i år som før. Sjansen til å få spille med ham gjør også at artister gjerne blir med! Det skal være med en musiker til som ikke er avtalt ennå.

Nytt av året er at Prøysenprisene skal deles ut under dette arrangementet. Prøysenprisene administreres og finansieres av NOPA og Libris.

Kjøp billetter her