Klima, miljø og musikk - NOPA
  • EN
  • Kalender 28

Klima, miljø og musikk

NOPA har den store gleden av å presentere denne samtalen om "Klima, miljø og musikk" med presentasjoner av Haley Shea (Sløtface), Marte Wulff, Vegar Vårdal og Mímir Kristjánsson (moderator).
Vegar Vårdal
Foto: Ingvil S. Ljones
  • til

Arrangementet ser du live på Facebook. Gå til denne lenken!

NOPA har den store gleden av å presentere denne samtalen om “Klima, miljø og musikk” med presentasjoner av Haley Shea (Sløtface), Marte Wulff, Vegar Vårdal og Mímir Kristjánsson (moderator).
Musikk er for mange svært personlig. Den kan formidle egne opplevelser, erfaringer og følelser, og noen ganger også fungere som talerør for politisk ståsted. Kunstformen har derfor stort potensiale for å skape engasjement.
Klima- og miljøsaken er både ubehagelig og kompleks, og den engasjerer en hel nasjon, en hel verden – på godt og vondt. Det er ingen tvil om at dette er et tema som er vanskelig, og til tider ganske upopulært, å snakke om.
I denne presentasjonen skal vi møte tre opphavere og artister som alle er personlig engasjert i miljøsaken, men som har valgt ulike måter å jobbe med det kunstnerisk. Hvordan tilnærmer de seg et “upopulært” tema? Hva er annerledes ved å skrive musikk til miljøsaken og andre ubehagelige eller politiske temaer? Hvorfor har de valgt å skrive musikk på den måten de har gjort?

Program:

2 min – Velkommen av NOPA
5 min – Introduksjon av foredragets tema og foredragsholdere ved moderator Mímir Kristjánsson
10 min – Presentasjon av case ved Marte Wulff
10 min – Presentasjon av case ved Vegar Vårdal
10 min – Presentasjon av case ved Haley Shea (Sløtface)
20-30 min – Q&A

Det vil være mulig å sende inn spørsmål både i forkant og under arrangementet, enten direkte i arrangementet eller i feeden. Vi skal gjøre så godt vi kan å besvare alle relevante spørsmål som ikke har blitt besvart i foredragene.

————————————————————–

Om moderator og foredragsholderene:

 

Mímir Kristjánsson, moderator

Mímir Kristjánsson (f. 1986) er forfatter og politiker. Han har jobbet i en årrekke i Klassekampen, der han nå er litteraturkritiker i Bokmagasinet. For lenge siden har han også vært aktiv i Natur og Ungdom, og han er dømt for sivil ulydighet mot gasskraftverket på Mongstad.
Mímir har lenge vært opptatt av forholdet mellom kunst og politikk. Blir politikken bare en tvangstrøye for kunsten? Eller kan litteratur, musikk og teater brukes til å drive politikken videre i retninger som kanskje ikke hadde vært mulig å gå på annet vis.

 

Marte Wulff
Marte Wulff er artist, tekstforfatter og komponist i pop- og visesjangeren. Hun debuterte i 2006 og har så langt seks soloalbum og to Spellemann-nominasjoner bak seg. Hennes låter er mye spilt på radio og er bl.a. brukt i ulike film, TV-serier og i undervisningsprogrammet Salaby. Høsten 2018 utga hun klimapoplåten Verden er stor for å bruke sin stemme til å bidra til økt bevissthet om klima- og miljøsaken. Hun har fulgt opp med albumet Ringer i vannet viet tematikken, og har de siste to årene også hatt flere kronikker om emnet landets største aviser.

Hun har gjort grønne turneer og opptrådt på diverse miljø- og bærekraftsarrangementer med musikk og innlegg, og i 2020 gjennomførte hun en koronavennlig sykkelturné på 19 konserter i Oslos bakgårder. Samme år ble hun av det britiske musikkbladet IQ i utnevnt til én av ti Green Guardians i kategorien artister og aktivister i magasinets årlige liste over mennesker som gjør en innsats innen bærekraft, og hun jobber for tiden med et tverrkunstnerisk prosjekt om tematikkens mange sider.

 

Vegar Vårdal
Musiker, danser og komponistmed mer enn 20 års erfaringsom utøver så vel som pedagog.

Vegar er bosatt i Vågå i Gudbrandsdalen, men har hele Norge og verden som arbeidssted. Han spiller bådevanlig fele og hardingfele, medutdanning fra Norges Musikkhøgskole.

Vegar karakteriseres som en energisk, leken og allsidig musiker – og beveger seg over et bredt spekter av sjangere. I 2020 fikk Vegar Hilmarprisen, og ble også kåret til Årets Folkemusiker.

Vegar er personlig svært opptatt av miljøsaken, men valgt å ikke inkludere det i musikken hans av ulike årsaker. Likevel er det andre tiltak han implementeter engasjementet på.

 

Haley Shea
Haley Shea er vokalist og tekstforfatter i rockebandet Sløtface, som i 2017 vant Spellemannprisen for årets rock for sitt debutalbum, og i 2020 ga ut den kritikerroste oppfølgeren “Sorry For The Late Reply”.

Sløtface har engasjert seg i miljøkampen ved flere anledninger. I 2016 filmet bandet blant annet musikkvideoen til låta “Sponge State” under Natur og Ungdoms protestaksjoner i Førdefjorden, og bandet ga i 2019 ut låta “Sink Or Swim”, med tilhørende musikkvideo om plastforsøpling i havet, i 2019. Sløtface har ved flere anledninger alliert seg med organisasjoner som Natur og Ungdom for å støtte ungdom som er engasjert i klimakampen med musikk, og bruker klimakamp, og klimabekymring som inspirasjon i låtskrivingen.