Intervju med tidligere styreleder Ingrid Kindem - NOPA
  • EN
  • Kalender 13

Intervju med tidligere styreleder Ingrid Kindem

Styreleder i NOPA 2014-2019, styreleder i TONO 2017-2020 Tillitsvalgt i NOPA i over 20 år, æresmedlem i 2021
Ingrid Kindem_foto_Anne Valeur

Som styreleder i NOPA fra 2014 til 2019 har Ingrid Kindem mange milepæler i musikkpolitikken, med en særlig viktig rolle i NOPAs kamp for å få gjennom en ny, revidert åndsverklov i 2017.

Ingrid Kindem ble NOPA-medlem i 2001 på en noe uortodoks måte:

– Jeg ble vervet av Lars Martin Myhre. Vi inngikk en avtale en sen kveld på SMUGET, som den gang var musikkbransjens store treffsted, minnes hun når vi spør om hennes første møte med NOPA.

Hva gikk avtalen ut på?

– Dersom han sendte meg et eksemplar av sitt siste album, så skulle jeg melde meg inn i NOPA. Og sånn ble det.

Dette uformelle første møtet ble Kindems start på en lang reise som tillitsvalgt i NOPA, et engasjement som har strukket seg over to tiår. I 2008 gikk hun inn i NOPAs styre, og i 2014 ble hun styreleder. Kindem var i tillegg styreleder i TONO i perioden 2017-2020.

 

Fra piratkopiering til ny åndsverkslov

Som styreleder var Ingrid Kindem NOPAs ansikt utad i kampen for opphaveres rettigheter. Særlig viktig var den politiske kampen for å få på plass en oppdatert åndsverklov som kunne ivareta opphavernes rettigheter i en ny digital hverdag. Dette var en naturlig videreføring av NOPAs mangeårige kamp mot ulovlig fildeling på nett, som til sist ledet til nedstengingen av The Pirate Bay i Norge i 2015. – Vi ønsket å ansvarliggjøre nettsteder som distribuerte ulovlig kopiert materiale, forklarer hun.

I dommen ble de største internettleverandørene i Norge pålagt å stenge tilgangen til The Pirate Bay og seks andre ulovlige fildelingssider, slik at norske IP-adresser ikke lenger kunne bruke dem. Denne blokkeringen var allerede utbredt i Europa, og ble fra 2015 også gjeldende i Norge. Dette var en viktig prinsipiell dom som slo fast at piratkopiering var ulovlig og at rettssystemet hadde handlekraft til å forby det. – Vi jobbet også for at slike tjenester skulle betale for bruken av musikken vår. Det var en lang og tidkrevende prosess, men vi ga oss ikke, forteller Kindem.

Den reviderte åndsverkloven som ble vedtatt i 2018, var et stort høydepunkt for NOPA i Kindems periode og et resultat av langvarig politisk innsats. NOPA var blant organisasjonene som utarbeidet boka Åndsverkloven 2018, et tydelig innspill som løftet opp behovene til opphavere i en digital tidsalder:

– Vi klarte å styrke kunstnernes posisjon når det kom til beskyttelse av våre åndsverk.

 

Kunstnernettverket: #utenmusikk

Kindem var styreleder i en periode hvor en rekke norske kunstnerorganisasjoner gikk sammen om felles kampsaker. Kunstnernettverket, som ble opprettet noen år før Kindem tiltrådte som styreleder, styrket samarbeidet mellom kunstnerorganisasjonene i kampen med å sette fokus på kunstnernes viktige rolle i samfunnsutviklingen: – Vi samlet oss gjennom Kunstnernettverket og arrangerte debatter, leverte felles innspill til myndighetene og fikk stor oppmerksomhet med kampanjer som #utenmusikk. I #utenmusikk stilte artister, komponister og tekstforfattere opp i egenproduserte videoer, de spredte vårt budskap i egne SoMe-kanaler, og kampanjen fikk enormt med oppmerksomhet i media.

Internasjonalt var NOPA involvert i European Composer and Songwriter Alliance (ECSA). I ECSA jobbet NOPA tett med internasjonale søsterorganisasjoner, for å samkjøre lovgivningen på tvers av landegrensene.

– Vår stemme betyr noe og er viktig, både nå og i fremtiden.

Som en som har sett musikkbransjen utvikle seg i et raskt tempo, ser Kindem kunstig intelligens som en ny hovedutfordring:

– KI tar utgangspunkt i allerede eksisterende åndsverk for å konstruere ny musikk, og et avtaleverk rundt dette er utfordrende, sier hun.

Samtidig minner hun NOPAs medlemmer om at det de skaper har en unik verdi som KI ikke kan frata dem:

– NOPAs medlemmer skaper musikk og sangpoesi som betyr noe i menneskers liv. Musikken speiler oss og samfunnet vi lever i. Vår stemme betyr noe og er viktig, både nå og i fremtiden.

 

Viktige bidrag fra tillitsvalgte

Kindem understreker at NOPAs resultater ikke hadde vært mulig uten bidragene fra andre tillitsvalgte og tidligere styreledere:

– Styremedlemmene bidro sterkt med kompetanse og klokskap i min periode som styreleder. Deres engasjement og arbeidsinnsats var helt avgjørende for at vi fikk gjennomslag for viktige og utfordrende saker. De bidro også til at NOPA fikk en mer mangfoldig medlemsmasse.

Hun berømmer også tidligere styreledere som Bendik Hofseth og Ragnar Bjerkreim, som la grunnlaget for NOPAs internasjonale samarbeid og utviklingen av Kunstnernettverket.

– Hofseth og Bjerkreim sine visjoner om samarbeid utover NOPA, både nasjonalt og internasjonalt, var noe vi høstet frukter av i min periode. De bidro også med sin kunnskap de gangene vi trengte innspill fra noen med erfaring og overblikk.