Hvorfor er Venstre det nye piratpartiet? - NOPA
  • EN
  • Kalender 12

Hvorfor er Venstre det nye piratpartiet?

Venstres Sveinung Rotevatn er ute i frihetens ærend i Nye Meninger den 11.september. Han går seg grundig vill.
Styreleder Ingrid Kindem. Foto: Fotografene Kristin&Vibeke.
Styreleder Ingrid Kindem. Foto: Fotografene Kristin&Vibeke.
Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Silje England Garshol
Venstres Sveinung Rotevatn. Foto: Silje England Garshol

Rotevatn og Skei Grande har malt slemme sensurspøkelser på veggen, og frykter for at Norge blir en politistat med sterk sensur av internett.  Alt dette fordi Oslo Tingrett i en dom pålegger de største nettleverandørene å vanskeliggjøre tilgangen til enkelte notoriske piratnettsteder, med The Pirate Bay i spissen. Venstres største misforståelse handler om at de trekker inn ordet “sensur”, og skyver blant annet Wikileaks og Unge Venstres sivile ulydighet i Førdefjordsaken foran seg i det de kaller kampen for ytringsfrihet. Å vanskeliggjøre tilgang til kriminelle nettsteder som legger ut andres produkter, har ingenting med sensur eller ytringsfrihet å gjøre. Sensur er f.eks. å hindre politiske gruppers informasjonstilgang – denne saken handler om å stjele andres produkter.

Venstre elsker opphavsretten?

Samtidig sier Venstre at de verner om opphavsretten og mener at opphavere skal få betalt for det de gjør. Og det er nettopp hva dette handler om. Norske kulturarbeidere opplever at navnløse personer som unndrar seg enhver lov og rett ulovlig tjener penger på deres produkter, musikk og film. Rotevatn sier at man bør gå på lovovertrederen direkte. Ja nettopp – alle nettstedene som ble blokkert, ble forsøkt kontaktet i lang tid før kjennelsen, men var ikke å oppdrive. De besvarte hverken brev, epost eller telefonhenvendelser. I alle nettstedenes tilfelle ble det dokumentert at de har tilgjengeliggjort opphavsbeskyttet materale “i stort omfang.” Og dette vil Venstre forsvare?

Store tap

Det eksisterer en myte om at i Norge er ulovlig bruk av musikk og film på et minimum. Faktum er at av de nordiske landene er det bare Sverige som har mer ulovlig nedlasting og streaming enn Norge. For oss som arbeider med musikk og film, kjennes det direkte på lommeboken når nordmenn streamer eller laster ned våre verk ulovlig. Da får hverken komponistene, tekstforfatterne eller andre aktører betalt. Vi er inne i den andre industrielle revolusjon, og det er vi som betaler prisen. Ved den første industrielle revolusjon tapte arbeiderne sine inntekter fordi maskinene overtok, men klarte likevel å tilkjempe seg rettigheter ved hard kamp. Denne kampen står vi kulturarbeidere i nå – i 2015.

Norske populærkomponister tapte 46% av sin kunstneriske inntekt fra 2006-2013. Syns Venstre dette er ok? Har Venstre noen forslag til løsninger for oss? Venstre, partiet som til enhver tid påstår at de arbeider for bedre vilkår for de små næringsdrivende? Vel, Rotevatn, de små næringsdrivende, det er oss, det. Vi er enkeltpersonsforetakene. Vi er de som må betale regningene våre ut fra en stadig synkende inntekt. Det er vi som blør, mens kulturkonsumet er høyere enn noen gang – til en lavere pris enn noensinne. Er det slik at produkter og åndsverk i form av digitale filer skal være nesten gratis, eller til fri bruk? At de kan stjeles og formidles fritt, av hensyn til ytringsfrihet?

Et kraftig signal

Ved digitaliseringen blir våre produkter for mange en vare som alle kan forsyne seg av gratis – i pirattjenestene. At andre tjener penger (blant annet reklameinntekter) på å tilgjengeliggjøre våre produkter ulovlig, vil vi aldri akseptere. Hvis vi aksepterer det, vil også befolkningen ellers tenke at det er helt ok å bruke pirattjenester. En viktig del av dette er å få gitt et kraftig signal om at de som tilgjengeliggjør eller bruker ulovlige tjenester, bryter loven. Med en DNS-blokkering har vi ingen illusjoner om å være kvitt problemet. Mange vil fremdeles finne fram til de ulovlige tjenestene, men vårt poeng er å fortelle at dette er ulovlig og at det ikke er ok og fritt fram.

Fritt internett

Vi elsker det frie internett og har sans for Venstres liberale verdier. Men i denne saken har Venstre, som eneste parti, gått inn og støttet piratene. Å skyve ytringsfriheten foran seg i denne saken, er stråmannsargumentasjon: De maner først frem et skrekkbilde, for så å argumentere mot sitt eget spøkelse. Hvis Venstre virkelig mener noe med sine politiske standpunkter om opphavsrett og de små næringsdrivendes vilkår, burde de heller komme oss i møte, og hjelpe oss med å finne levedyktige forretningsmodeller. I denne kampen er vi nødt til å stå sammen, og de som håper at vi gir oss med dette, må tro om igjen. En grønnsakshandler setter sine produkter ut på gaten, men det betyr ikke at alle kan forsyne seg gratis. Dette søksmålet handler ikke om enkeltbrukerne, men alle som i dag benytter ulovlige tjenester, bør tenke over hva de egentlig støtter. Uten gode skapere av film, tekster og musikk, som kan leve av det de lager, blir det temmelig fargeløst i denne verden.

Ingrid Kindem, styreleder NOPA, Norsk Forening for Komponister og tekstforfattere

Denne kronikken er et svar på Venstres Sveinung Rotevatns kronikk “Difor er Pirate Bay-dommen farleg”, som du kan lese her.