NOPA-medlem Henning Sommerro får Egil Storbekkens Musikkpris 2015 - NOPA
  • EN
  • Kalender 03

NOPA-medlem Henning Sommerro får Egil Storbekkens Musikkpris 2015

Egil Storbekkens Musikkpris gis til personer som som har gjort en ekstraordinær innsats innen norsk folkemusikk og særlig de eldre folkemusikkinstrumentene.
320f2446fd-henning_sommero
Foto: Pressebilde

Fra pressemeldingen:

Juryens begrunnelse for tildelingen:

Årets prisvinner er født 3. mai 1952, og er kjent som komponist, arrangør, musiker, sanger og professor.

Henning Sommerro begynte allerede som 10 -11 åring sin musikalske løpebane. Først i skolekorpset, så i bandet The Tramps og med pianoundervisning hos bygdas organist. Og det var dette instrumentet som skulle føre ham til studier ved Trøndelag Musikkonservatorium og senere til debutkonsert på orgel i 1974. Deretter ble det studier i komposisjon og orgel, ved musikkakademiet i Basel.

Med sambygdingen og poeten Hans Hyldbakk som tekstforfatter, slo han igjennom med et brak i 1977. Melodien, som han skrev da han var 19 år gammel, het Vårsøg, albumet “Vårsøg” og gruppa het også “Vårsøg”. Melodien er inkludert i en lang rekke sangbøker og har blitt en del vår felles sangskatt. For de fleste vil også ordet “Nattønsket” øyeblikkelig assosieres med årets prisvinner der melodien har vært kjenning til programmet i mer enn 30 år.

Siden gjennombruddet med Vårsøg, har Sommerro vært en av vårt lands største musikalske personligheter. Han beveger seg lekent mellom de forskjelligste musikalske stilarter, men alltid med røttene fra tradisjonsmusikken i ryggmargen. Det være seg popsjangeren eller kunstmusikken, viser, jazz, kirke- eller folkemusikk, orkestermusikk eller korverk. Hans allsidighet har mange fellestrekk med Egil Storbekkens musikalske arv og da ikke minst i forholdet til nettopp tradisjonsmusikken.

Henning Sommerro er teatermusiker, har skrevet musikk- og syngespill, og teater- og filmusikk. Nærmere 150 scene- og filmproduksjoner har han bak seg.

Mer en 30 plateutgivelser er registrert med han, og en stor del av dette er egne produksjoner. Sommerro har også samarbeidet med en rekke av våre mest kjente musikere og sangere.

Sommerro er tre ganger Spelemannsprisvinner, han har bl.a. mottatt Juryens Hederspris, og blitt tildelt en rekke andre priser.

I 2013 ble han kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

I Tono har han formidable 1156 verk registrert. I en karriere som har strukket seg over fire tiår, vil dette si omtrent et nytt verk hver andre uke i hele perioden!

Henning Sommerro, tildeles Egil Storbekkens Musikkpris 2015, for sitt allsidige virke innen musikken og sitt engasjement for å bringe tradisjonsmusikken inn i nye musikalske landskap.

Vi gratulerer årets prisvinner!

Henning Sommerro. Foto: Bent Åserud
Henning Sommerro. Foto: Bent Åserud