GURLS krever et rettferdig internett

Har signert oppropet for et rettferdig internett, sammen med 20.000 kunstnere fra hele Europa.

Foto på forside: Julia Marie Naglestad

Kampanjen Make Internet Fair krever en mer rettferdig internettøkonomi for de som lager musikk. Kampanjen er initiert av Gesac, de europeiske «TONO-selskapene» sitt talerør i Brussel. Over 20.000 kunstnere har signert oppropet, blant annet bandet GURLS.

– Som musiker møter man hele tiden på nye utfordringer, og i disse digitale tider er vi nødt til å passe på og verne rundt opphavsretten, som er en viktig del av kunstneres levebrød. Vi anbefaler alle som elsker musikk, både lyttere og utøvere å gå inn på makeinternetfair.eu og signere oppropet som kan stoppe giganter som Facebook og Google mot å vri seg unna å betale opphavskvinner og menn, sier Hanna Paulsberg.

SIGNER HER

Nytt opphavsdirektiv

Ett av NOPAs viktigste områder de siste årene har vært å kjempe mot verdigapet –”the value gap”. Kjernen i problemet ligger i at nettjenester som YouTube og Facebook kan tjene penger på kreativt innhold, som musikk, uten at rettighetshaverne selv tjener økonomisk på det.

– Kunstnerne skal ha betalt for sitt arbeid, også i det digitale markedet. Google og Facebook må lisensiere musikk på lik linje med andre tjenester, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

Nå skal EU-kommisjonen stemme over et nytt opphavsrettsdirektiv, hvor en av bestemmelsene kan føre til at også tjenester som Google/Facebook må inngå lisensavtaler – den såkalte artikkel 13.

TONO har også oppfordret sine medlemmer til å skrive under oppropet.

Kjemper mot verdigapet

Under by:Larm sendte Musikkindustriens næringsråd (MIR), som NOPA er en del av, en uttalelse hvor vi krever et rettferdig digitalt marked. Skapere, utøvere og produsenter skal ha betalt for sine rettigheter. Sammen med andre organisasjoner som GramArt, MFO og Norsk Komponistforening kjemper NOPA for at rettighetshavere skal bli kompensert for bruk av musikk på internett.

Les uttalelsen her.

Del dette innlegget

Tilbake til toppen