Erlend Ropstad vinner Prøysenprisen - NOPA
  • EN
  • Kalender 24

Erlend Ropstad vinner Prøysenprisen

– Uvirkelig og ærefullt.
Erlend Ropstad “Brenn Siste Brevet”
Foto: Marthe Amanda Vannebo

Prøysenprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Under konserten Prøysen tel by’n, 23. november, fikk Erlend Ropstad tildelt sin aller første pris.

– Tusen takk! Da jeg leste begrunnelsen for at jeg fikk Prøysenprisen, føltes det stort at juryen har funnet et slags slektskap mellom mine og Alf Prøysen sine sanger. Jeg forsøker ofte å skrive om de små tinga, men med en større overbygning, et større tema, gjerne livet sjøl, også er det det sangen egentlig handler om. Der kjenner jeg meg igjen i Prøysens tekster, sier han.

Prisen består av en statuett laget av Øyvind Hansen og kr 25.000. Blant tidligere vinnere finner vi Odd Nordstoga, Anne Grethe Preus og Halvdan Sivertsen. I juryen for Prøysenprisene sitter Frida Ånnevik, Morten Abel og Linn T. Sunne.

Hans første pris

Erlend Ropstad fra Vennesla, bosatt i Oslo, debuterte med EPen The Magnetic Tapes 2005. Siden den gangen har han fått flere spellemannsnominasjoner. Prøysenprisen er Ropstads aller første pris.

– Dette er min første pris, og med tanke på den rekka med kunstnere jeg nå trer inn i, er det selvsagt veldig ærefullt. Det føles litt ufortjent og uvirkelig, men samtidig ærefullt. Jeg har i hvert fall fått bekreftet, tenker jeg, at jeg er inne på noe her med låtskrivinga mi, og det er fint. Nå gir det enda mer mening og inspirasjon til å skrive videre, forteller han.

Juryens begrunnelse for Prøysenprisen

“Årets Prøysenpris-vinner har gjennom en ganske tett produksjon og jevn konsertvirksomhet de siste åra laget seg en egen hylle i Norsk musikkliv.

Han bytta sangspråk fra engelsk til norsk i 2013, og det virker ikke som han har sett seg tilbake. Det viser seg at mjuke konsonanter kan uttrykke klare budskap.

Som visekunstner står han i en tydelig tradisjon, men han har laget sine egne sørlandsviser som rommer både det milde, det bitende, den mjuke kjærligheten, lengselen og sjalusien. Som rockepoet mestrer han det slepne, men harde, og spenninga mellom musikken og språket hans tilfører noe eget mellom linjene. Årets vinner mestrer kort sagt sitt eget språk.

Årets Prøysenvinner er en forteller av rang som bretter ut om han må, og holder det nære når det trengs. Han viser et stort hjerte og samfunnsengasjement og evner å skrive om det på en poetisk og samtidig direkte måte, slik at det både berører og ryster. Teften for ironi og sarkasme som virkemiddel gjør at man kan ane et slektskap, et mørke som finnes hos både den sindige sørlendingen og den lugne hedmarkingen.

Og Alf Prøysen drømte vel også på et tidspunkt om å bli en svensk visesanger, i likhet med en sørlending noen tiår senere.

Årets Prøysenpris-vinner er Erlend Ropstad.”