En av disse har laget årets musikkjournalistikk - NOPA
  • EN
  • Kalender 07

En av disse har laget årets musikkjournalistikk

De nominerte til prisen for Årets Musikkjournalistikk 2019 er klare.

Collage_hvit

For første gang deler en samlet musikkbransje ut prisen for den beste musikkjournalistikken i året som gikk. Målet med prisen er å stimulere til mer og bedre musikkjournalistikk i Norge, ved å løfte frem de redaksjonene og ildsjelene som prioriterer musikken i et forflatet medielandskap.

Juryen fikk inn 47 unike nominasjoner med alt fra enkeltartikler, konsert- og plateanmeldelser, kommentarer og artikkelserier, til redaksjoner, enkeltpersoner og programserier. Her var både podkaster, tv-program, blogger, facebook-grupper og bøker nominert.

Prisen deles ut under by:Larm fredag 28. februar kl 11:00, hvor de nominerte møtes til en samtale om musikkjournalistikken i dagens medielandskap. Vinneren får et diplom og et arbeidsstipend på 10.000 for å videreutvikle journalistikken. Prisen deles ut av Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord.

De fire finalister som konkurrerer om prisen for Årets Musikkjournalistikk 2019 er:

Foto: Lasse Biørnstad
  •  Mari Brenna Vollan, for artikkelserien “Lønnskamp bak spotlyset” (Klassekampen)

– Dette er veldig stas. I en tid hvor mange medier nedprioriterer kulturjournalistikken, er det flott at denne prisen er med på å løfte den fram. Nominasjonen gir motivasjon til å fortsette å dekke musikkbransjen kritisk, sier Mari Brenna Vollan, journalist i Klassekampen-lesere kulturavdeling.

Foto: Kim Erlandsen
  • Christine Dancke for tv-programmene “Haik” og “Menneskene bak musikken” (NRK)

– I en tid der musikkjournalistikken har endret seg radikalt, har Christine og gjengen som vanlig vært nytenkende. «Menneskene bak musikken» er et konsept som tar det kunstneriske aspektet ved musikken på alvor – og det er knallgøy og svært fortjent at de nå nomineres til denne nye og viktige prisen, sier Mats Borch Bugge, redaksjonsleder i NRK P3. 

Foto til venstre: Marthe Vee, foto til høyre: Cornelia Kristiansen
  • Filip Roshauw og Audun Vinger for musikkbloggen “Now´s the time” (Jazznytt)

– Det skåles i traktekaffe og knipses begeistret på planet NTT over nyhetene om at vi er nominert til “Årets Musikkjournalistikk 2019” – oss bekjent den eneste av, og dette er sant, flere titalls tusen norske mediepriser hvor en fredagsavis i remseform om jazz-og-omegn faktisk kan bli nominert, sier Filip Roshauw.

Foto: Ronald Johansen
  • Egon Holstad, Helge Skog, Jørgen Nordeng, Ronny Bratten, Stig Jakobsen m.fl. for musikkmagasinet “Feedback” (iTromsø). 

– Da Egon begynte i iTromsø, var ideen om en seriøs musikksatsing sentral. Siden den gang har det vært kuttet kraftig i musikkdekninga til hele avisbransjen, mens vi heller har peisa på, slik at satsinga vår – Feedback – snarere har endt opp med å bli musikkavis for hele landet, enn bare for lokalmiljøet i Tromsø. Det viktige med nominasjonen er at vi anerkjennes for å ha gått mot strømmen, og lykkes med det, sier Stig Jakobsen, sjefredaktør og administrerende direktør i iTromsø.

Om prisen

Årets Musikkjournalistikk er en årlig pris som deles ut av Musikkindustriens Næringsråd, hvor NOPA er medlem. Juryen for prisen besto av: Veslemøy Østrem (nyhetsredaktør i Vårt Land), Sandeep Singh (radioprogramleder og tidligere musikkskribent), Tali Da Silva (reporter & kritiker på Kulturnytt i SVT) og Erik Egenes (pressesjef i by:Larm).