NOPA-seminaret er vårt årlige fagseminar. Her møter du dyktige og likesinnede kollegaer som ønsker å lære mer om faget sitt, og du kan være med på å skape et inspirerende miljø.
Fra mandag 13. til onsdag 15. januar samles vi på Holmen Fjordhotell i Asker. Det blir tre dager fylt med gode inspirerende historier, ny innsikt og praktiske verktøy du skal ta med deg videre.
Velkommen til seminar ved styreleder Ole Henrik Antonsen
Introduksjon til seminarets tema Håp og skaperkraft ved programkomiteen
16:50 – 17:20
Musikkens livskraft – Lars Martin Myhre i samtale med Anne Grosvold
17:25 – 17:40
Pause
17:45 – 18:30
Musikk som verktøy med Sandra Kolstad og Kim Thanh Ngo
18:35 – 19:00
Quiz med Guttorm Andreassen
19:30 – 20:00
Aperitiff
20:00 – 22:00
Middag
Tirsdag 14. januar
07.00-10.00
Frokost
07.00-09.00
Mulighet for å bruke hotellets spa og treningsanlegg
08.00-10.00
Åpen badstue ved bryggekanten, mulighet for bad i sjøen
08.15-09.00
Morgenyoga med Mats Onsum (Nemo)
10:00 – 10:15
Kunstnerisk innslag – Erlend Apneseth
10:20 – 11:00
Nyskapelse med Ella Marie og Arif i samtale med Guro von Germeten
11:05 – 11:35
Min metode med Erlend Apneseth
11:35 – 12:05
Pause
12:15 – 12:55
Plutselig suksess – Halfdan Ullman Tøndell i samtale med Torgny Amdam
13:00 – 14:00
Lunsj
14:00 – 15:00
Nettverkstime
15:00 – 15:40
Låtskriving: kreativ flyt og skrivesperre. med Psykolog og musiker Jo Fougner Skaansar
15:45 – 17:30
Workshop i improvisert låtskriving med Det Andre Teateret
17:30 – 19:30
Egentid
19:30 – 20:00
Aperitiff
20:00 – 22:00
Middag
Onsdag 15. januar
07.00-10.00
Frokost
07.00-09.00
Mulighet for å bruke hotellets spa og treningsanlegg
08.00-10.00
Mulighet for bad i sjøen – uten badstue
08.15-09.00
Morgenyoga med Mats Onsum (Nemo)
10:00 – 10:40
Urstemmen med Anneli Drecker
10:45 – 11:00
NOPAs grønne arbeidsutvalg – Marthe Wulff i samtale med Thea Hjelmeland
11:05 – 11:40
Dikt forplikter med Torgeir Rebolledo Pedersen
Cellist Tanja Orning bidrar under Torgeir Rebolledo Pedersens opplesning.
11:40 – 12:00
Pause
12:00 – 12:45
Legendeintervju – Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i samtale med Alexandra Archetti Stølen
12:50 – 13:00
Avslutningsord ved styreleder Ole Henrik Antonsen
13:00 – 14:00
Lunsj og avreise
Med forbehold om endringer i programmet.
Mer om de du møter på årets seminar:
Mandag 13. januar
Sandra Kolstad
Sandra Kolstad er en norsk komponist, musiker, produsent og forfatter. Hun har gitt ut seks kritikerroste album og er kjent for sine svært visuelle opptredener.
Kolstads musikalske reise begynte med opplæring under komponist og pianist Wolfgang Plagge, før et modig brudd med den klassiske musikktradisjonen førte henne inn i de lekne verdenene av elektronisk musikk, dans og livlig klubbkultur.
Kolstad jobber også som komponist for teater og scenekunst.
På NOPA-seminaret møter vi henne i segmentet Musikk som verktøy sammen med Kim Dürbeck.
Kim Dürbeck
Kim Thanh Ngo, bedre kjent som Kim Dürbeck, er en norsk-vietnamesisk artist, DJ, produsent, aktivist og miljøarbeider fra Sandefjord. Med en unik evne til å bryte grenser mellom sjangre som jazz, ambient, IDM, techno og jungle, har han blitt en markant skikkelse innen elektronisk musikk. Hans musikalske reise begynte tidlig, inspirert av black metal og elektronika, og har resultert i en rekke utgivelser, inkludert den kritikerroste låten Nuoc Mam is My Holy Water.
Han har også skapt lovende remikser for artister som Ary, Harald Lassen og Nothing Personal. Kim er ikke bare en artist, men også en endringsagent gjennom Music Norways program “Endringsagentene”. Han bruker sin erfaring og posisjon til å støtte unge som drømmer om en karriere innen musikkproduksjon og DJ-ing.
Gjennom opplæring, tilrettelegging og økonomisk hjelp, gir han ungdom verktøyene han selv savnet da han startet. Sammen med organisasjoner som FellesForum arbeider han for å fremme reell medvirkning for lokale minoritetsgrupper i Sandefjord. Dette inkluderer å styrke inkluderingen og skape dialog mellom ungdom, minoritetsgrupper, politikere og forvaltningen.
Vi møter han i segmentet Musikk som verktøy sammen med Sandra Kolstad.
Guttorm Andreasen
Guttorm Andreasen er Norges mest entusiastiske musikknerd og musikkformidler! Som musiker og låtskriver siden 80-tallet har han spilt i en rekke band og konstellasjoner, og de siste årene har han primært jobbet som soloartist. Repertoaret hans spenner vidt, fra metal og techno til punk, støy, ambient og folkemusikk.
Han driver sitt eget musikkstudio, STUDIO 99, i Stavanger, og har også en imponerende karriere som journalist og programleder. Med over 20 års erfaring i NRK har han jobbet som programleder, journalist, produsent, reporter og redaktør i radio, TV, nett, podcast og print siden 1985. Fra 2024 trer han inn som styreleder i Norsk podkastforening.
Guttorm leder årets musikkquiz på NOPA-seminaret.
Tirsdag 14. januar
Erlend Apneseth
Erlend Apneseth er en av landets ledende felespillere. Han har mottatt en lang rekke priser, deriblant Grappas Debutantpris, Gammleng-prisen og NOPA-prisen, samt fem nominasjoner til Spellemannprisen. Han fikk prisen i 2020 for albumet «Salika, Molika» sammen med Erlend Apneseth Trio og Frode Haltli. Apneseth har fordypet seg i improvisasjon og alternative klang-og pizzicatoteknikker på hardingfela og står fram som en utøver med et helt særegent uttrykk.
Han har skrevet musikk for teater, dans, film og musikalske ensembler i flere sjangre, vært solist med flere av landets ledende orkestre og gitt ut ti kritikerroste album i eget navn.
Ella Marie Hætta Isaksen
Ella Marie fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 2018 da hun vant Stjernekamp på NRK. Siden har hun brukt plattformen sin til å kjempe for samiske rettigheter, og gjennom sitt mangeårige arbeid for å beskytte samiske landområder har hun blitt anerkjent som en av Norges fremste aktivister og rettighetsforkjempere.
Musikken hennes bærer tydelige budskap om fornorskning av det samiske folket og sorgen over kulturtap, men den er også en feiring av sterk samisk motstandskraft og samhold. På poetiske og banebrytende måter setter Ella Marie ord og toner på vonde følelser mange urfolk bærer på, i et forsøk på å forløse noe av smerten.
På denne måten inviterer Ella Marie sitt publikum inn i et personlig og trygt rom, hvor stoltheten over den rike, samiske kulturarven står i fokus.
På NOPA-seminaret møter du Ella Marie Hætta Isaksen i samtale med rapperen Arif Nassor Salum, bedre kjent som Arif, i samtalen Nyskapelse ledet av Guro von Germeten.
Arif Nassor Salum
«Få, om noen, har definert det siste tiårets norske rap- og R&B-virkelighet i samme grad som Arif» (VG).
Arif Nassor Salum, oftest kalt Arif, er kjent for låter som «Flexnes», «Alene», «Hvem er hun» og «(Åh) Tåmy, Tåmy». Med sin unike stil har han ikke bare skapt en sterk identitet som artist, men også hatt betydelig innflytelse på andre musikere. I fjor vant han Spellemannprisen for beste hip hop, og året før mottok han hedersprisen «P3 Prisen» under P3 Gull. Musikk har vært hans måte å finne og uttrykke seg selv på, og gjennom sine låter deler han historier om glede og smerte, kjærlighet og depresjon, vennskap og konflikt.
I tillegg til å være artist har Arif også jobbet som forfatter og skuespiller. Han engasjerer seg i sosiale prosjekter for å gi unge i Oslo muligheter til å skape positive endringer i livene sine, noe fjorårets utstilling «Arif på Munch» er et eksempel på.
På NOPA-seminaret møter du Arif i samtale med Ella Marie Hætta Isaksen, i samtalen Nyskapelse ledet av Guro von Germeten.
Halfdan Ullmann Tøndel
Halfdan Ullmann Tøndel studerte regi ved Westerdals School of Arts. Han debuterte med kortfilmen Bird Hearts (2015), som hadde premiere i Karlovy Vary og vant «Gullstolen» under Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2016. Filmen ble nominert til en Amanda-pris og ble inkludert på Cineuropas liste over årets beste europeiske kortfilmer.
I 2017 laget han kortfilmen Fanny, som også ble nominert til en Amanda-pris og havnet på samme liste over Europas beste kortfilmer. Begge filmene har blitt vist på festivaler over hele verden.
I 2024 hadde hans debutspillefilm Armand, med Renate Reinsve og Ellen Dorrit Petersen i hovedrollene, verdenspremiere i Un Certain Regard i Cannes, der han vant Camera d’Or. Filmen er allerede solgt til flere land og har blitt valgt som Norges Oscar-kandidat for 2024.
I samtalen Plutselig suksess snakker Halfdan med Torgny Amdam.
Torgny Amdam
Amdam har bakgrunn som vokalist i hardcoreband, særlig som frontfigur i Amulet som hadde en 15-årig fartstid i inn- og utland. Siden 2010 har Amdam operert som soloartist under navnet Torgny i et elektronisk og vokalbasert landskap, og har utgitt flere album, EP’er og prisvinnende videoer.
Amdam jobber også som film- og teaterkomponist, og har blant annet skrevet for filmer som Thelma og Oslo, 31. august, samt teaterstykker som Tvillingenes Dagbok og Kunst. I tillegg er han programleder i TONO-podcasten «Lage Musikk». Amdam er utdannet medieviter fra Universitet i Oslo hvor han skrev om IKEA-katalogen og ideologi.
På NOPA-seminaret intervjuer Torgny flimskaper Halvdan Ullman Tøndel i samtalen Plutselig suksess.
Jo Fougner Skaansar
Jo Fougner Skaansar er bassist, komponist og psykolog, utdannet fra Jazzlinja ved NTNU, Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Han jobber med en rekke band og artister, både nasjonalt og internasjonalt, primært innen jazz og folkemusikk.
Skaansar har gitt ut flere album under eget navn og har medvirket som bassist på over 70 plateutgivelser. Han underviser i prestasjonsforberedelse ved Norges musikkhøgskole og er fast spaltist i tidsskriftet Kontekst, hvor han skriver om psykologi og scenekunst.
På NOPA-seminaret holder han foredraget Låtskriving: kreativ flyt og skrivesperre.
Det Andre Teatret (Simen Hovd og Håvard Gressum Antonsen)
Det er ikke uten grunn at vi forbereder hjernen på kunstnerisk risiko sammen med en psykolog – rett før en workshop med Det Andre Teateret! I improteater må man ta raske, store valg med overbevisning, lytte til medspillere og være tydelig. Gjennom konkrete strukturer og regler legger improteater til rette for kreativ flyt og humoristisk samspill.
NOPA-seminarets oppgave er å inspirere til skaperkraft for låtskrivere. Gjennom en workshop med Simen Hovd og Håvar Gressum inviterer vi til lek og uhøytidelige kreative prosesser som kan ufarliggjøre risiko og valg – og kanskje gi deg en overraskelse?
Workshopen er for alle, uansett komfortsone, og ingen må opp på scenen eller framføre noe ufrivillig. Kom som du er, og ta del i denne overfloden av kreativ flyt og improvisasjon!
Dette er en workshop om låtskriving basert på improteaterteknikker.
Onsdag 15. januar
Anneli Drecker
Anneli Drecker er en norsk sanger og låtskriver, mest kjent som vokalist i bandet Bel Canto. I tillegg har hun en etablert solokarriere og har samarbeidet med en rekke profilerte artister og prosjekter, blant annet Röyksopp, Ketil Bjørnstad og A-ha.
Hun har også markert seg innen film- og teatermusikk og har erfaring som skuespiller, med roller både på scenen og i film.
Drecker er også professor på Institutt for musikk ved Høyskolen Kristiania i Oslo.
I foredraget Urstemmen vil Drecker vil dele sine erfaringer og teknikker for å bruke “gibberish” i låtskriving.
Marthe Wulff
Marthe Wulff er låtskriver, musiker og skjønnlittærer forfatter. Wulff sitter i NOPAs grønne arbeidsutvalg (GAU) som er NOPAs rådgivende organ i spørsmål om miljø og bærekraft. Utvalget arbeider med utgangspunkt i NOPAs miljøpolicy og har som mål å utvikle konkrete tiltak og strategier som fremmer en mer bærekraftig praksis for NOPA.
GAU består av Marte Wulff, Kjetil Bjerkestrand og Jeff Wasserman, inkludert representasjon fra NOPAs styre, og støtte fra administrasjonen.
På NOPA-seminaret deler Marte Wulff utvalgets visjoner og erfaringer med arbeidet som GAU står ovenfor i dag.
Marthe kommer til å være i samtale med Thea Hjelmeland som sitter i NOPA-seminarets programkomité.
Torgeir Rebolledo Pedersen
Torgeir Rebolledo Pedersen er utdannet arkitekt, men debuterte som lyriker i 1983 og har siden gitt ut mer enn tyve diktsamlinger.
Gjennom mangslungne dikt kombinerer han et humanistisk engasjement med rytmiske og melodiske kvaliteter i tekstene sine. Blant hans mange utmerkelser kan nevnes seieren i det første Norgesmesterskapet i slampoesi i 2005.
I foredraget på NOPA-seminaret utforsker Rebolledo hvordan kunst kan utfordre urettferdighet, inspirere samfunnsengasjement og knytte forbindelser på tvers av kunstformer. Han vil fortelle om hvordan han gjennom sitt virke ønsker å skape dikt som kan være både er politisk aktivistiske og poetisk spørrende – alltid med en klar forpliktelse til humanistiske idealer.
Tanja Orning
Tanja Orning er en eksperimentell cellist som utfolder seg som utøver og komponist, både solo gjennom prosjektet Cellotronics og i ulike ensembler og duokonstellasjoner som asamisimasa (Spellemann 2012 og 2015), Christian Wallumrød Ensemble, Helga&Tanja, Kyberia og Dr:OX. Hun stod nylig bak forestillingen Beveget cellist, fremført på Ultimafestivalen 2023.
En rød tråd i Ornings virke er nære samarbeid med komponister for å utvikle og fremføre nye verk. Hun har bestilt og urfremført rundt 200 komposisjoner av norske og internasjonale komponister. I 2024 ble hun tildelt Rolf Gammlengs ærespris i kategorien samtid. Orning er også førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole.
På NOPA-seminaret bidrar hun musikalsk til opplesning av Torgeir Rebolledo Pedersen.
Magdi Ytreeide Abdelmaguid
Gjennom flere tiår har Chirag og Magdi bygd en karriere med nær relasjon til sitt stadig voksende publikum. Låtene har beskrevet innhold fra det relasjonelle til samfunnstema, ofte med utgangspunkt i perspektiv og utfordringer fra diasporaen. Med tydelige tekster har de blitt en stemme for mange som ikke selv opplever å kunne beskrive sine livssituasjoner og utfordringer. Denne stemmen har også blitt anerkjent som en viktig samfunnskommentator.
På sitt siste album brukte de musikk fra egen barndom; satt inn i nye rammer og hiphop-sjanger, og traff hjertene til publikum. Gjennom audiovisuelle produksjoner, store live-konsept og 10x utsolgt spektrum, har de markert seg som norges største artister.
Men hvordan er det å være nyskapende når man har nådd sine mål? Hvordan tenker de når de skriver tekster? Hvilke mål har de for sitt møte med publikum – og i hvor stor grad er den kunstneriske prosessen strategisk?
Magdi er hovedpersonen i NOPA-seminarets legendeintervju som gjøres av Alexandra Archetti Stølen.
Alexandra Archetti Stølen
Alexandra Archetti Stølen har vært festivalsjef for Oslo World siden 2006, en festival som i 2024 ble arrangert for 31. gang og regnes som en av Norges viktigste kulturarrangementer. Hun er også medgrunnlegger av Beirut & Beyond International Music Festival, initiativtaker til familiefestivalene Vårt Nabolag på asylmottak, og har vært president for European Forum of Worldwide Music Festivals.
Alexandra brenner for kjønnsbalanse i musikkbransjen og har programmert underrepresenterte artister og aktivister i 25 år. Hun er styreleder i Keychange og jurymedlem for Telenors kulturpris. For sitt arbeid har hun mottatt flere utmerkelser, blant annet NOPAs formidlingspris i 2023 og Ordre des arts et des Lettres i 2019.
På årets seminar skal Alexandra lede årets legendeintervju med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.
Andre bidragsytere:
Guro Von Germeten
Guro von Germeten er NOPA-seminaret konferansier!
Hun er kanskje best kjent som “hun med det lille røde trekkspillet,” og for sitt unike musikalske univers av lidenskapelige ballader, skitne sjømannsviser og ville cabarettakter. Hun har spilt i Les Misérables på Folketeateret, sunget viser med Jørn Simen Øverli, julesanger med Frode Alnæs, spilt trekkspill for CC Cowboys, og opptrer i Tom Waits-hyllestbandet Heartattack and Vine sammen med Hilde Louise Asbjørnsen.
Guro har mottatt flere utmerkelser, blant annet Prøysens kunststipend og Statens kunstnerstipend som populærkomponist. Nylig avsluttet hun en doktorgrad i musikk ved Norges musikkhøgskole, med avhandlingen The Omnivorous Voice – den altetende stemmen – som utforsker stemmebruk og sang i musikalbransjen.
Mats Onsum
Mats Onsum er NOPA-seminarets yoga-instruktør.
Mats er låtskriver, poet og artist, født og oppvokst i Oslo. I flere år har han tatt med seg sin kunnskap om pust, bevegelse og meditasjon til NOPA-seminaret. I pausene underveis vil Mats dele flere pusteøvelser, bevegelser og mindfulnessteknikker med formål om å åpne pusten, kroppen og sinnet. Å løsne opp i spent muskulatur, vekke kroppen, bevisstgjøre tanker og skape god sirkulasjon i pusten kan gi en følelse av velvære, øke fokus og bedre evnen til å være tilstede igjennom dagen.
Deltakerne på seminaret vil få muligheten til å bli med på morgenyoga tirsdag og onsdag kl. 08:15-09:00.
Programkomiteen
Hvert NOPA-seminar settes sammen av en programkomité. Denne har i år bestått av Thea Hjelmeland, Hilde Wahl og Ole Vuyo Småge. Thea vil også delta i samtalen med Marthe Wullf om arbeidet til NOPAs grønne utvalg.
Nettverkstimen
På årets NOPA-seminar legges det enda mer til rette for at medlemmene kan bli kjent. Derfor arrangerer programkomitémedlem Hilde Wahl “Nettverkstimen”.
Bli med på en unik mulighet til å knytte kontakter, dele idéer og kanskje finne din neste samarbeidspartner! Dette arrangementet er skreddersydd for låtskrivere, produsenter og bransjefolk som ønsker å utvide sitt nettverk på en effektiv og inspirerende måte.
I nettverkstimen har du mulighet til å møte andre deltakere og snakke fag, enten organisert som korte møter inne på hotellet organisert av programkomitémedlem Hilde Wahl, eller ved å bli med på «walk and talk» – gåtur i nærområdet med kollegaer.
Hva kan du forvente?
Speed meetings gir deg korte og målrettede møter med andre deltakere, hvor du raskt kan bli kjent og identifisere potensielle samarbeidspartnere. Disse møtene er en utmerket anledning til å bygge nettverk i en uformell og hyggelig atmosfære.
For å få mest mulig ut av opplevelsen, anbefaler vi at du forbereder en kort introduksjon om deg selv (2–3 minutter) og noen setninger om hva du ser etter i en samarbeidspartner. Ta med din kreative energi og et åpent sinn – vi gleder oss til å se deg der!