Det norske komponistfond er for alle - NOPA
  • EN
  • Kalender 31

Det norske komponistfond er for alle

Styremedlem i Det norske komponistfond, Anniken Paulsen, oppfordrer flere populærkomponister til å se nærmere på fondet. Det er mange potensielle bestillere av populærmusikk der ute!

Anniken Paulsen. Foto: Willy Martinsen.
Anniken Paulsen. Foto: Willy Martinsen.

Hvem er du, Anniken Paulsen?
Hmm. Interessant spørsmål! Når det gjelder musikk, har jeg de siste 25 årene jobbet mest som komponist for diverse besetninger og debuterte også som klassisk pianist for en god stund siden. Jeg er medlem av NOPA, NKF, MFO og selvfølgelig TONO. I fondssammenheng har jeg sittet flere år som medlem i fagutvalget for musikk i Fond for Lyd og Bilde og i Norsk Kassettavgiftsfond. Nå er jeg styremedlem i Det norske komponistfond. Jeg har god kjennskap til de utfordringene som møter komponister når de søker midler.

Hva er Det norske komponistfond?
Det er et fond der en bestiller kan søke om støtte til et nytt musikkverk av en komponist.  Fondet skal brukes til støtte for komponister som bor og hovedsakelig har sitt virke i Norge, deres etterlatte og til andre formål for fremme av norsk skapende tonekunst.

På musikkfondene.no finner du enkelt hvem bestilleren kan være.

Hva skal til for å få midler fra Det norske komponistfond?
1: Skaff deg en bestiller om du ikke allerede har. Du som komponist kan ikke søke til deg selv! 

2: Les søkerveiledningen grundig! Den finner du på Musikkfondene sine sider. 

Du får greie på: hvem kan søke, hva kan det søkes til og hva kan det IKKE kan søkes til! Fondet er et fantastisk opplegg, fordi kulturhus, jazz/viseklubber, festivaler, Musikkens Venner og tekstforfattere som ønsker musikk til tekst kan søke. Men tekstforfatteren kan ikke selv være komponisten, fordi man som nevnt ikke kan søke til seg selv. Rekken av bestillere sees på musikkfondene.no. Og det er virkelig mange muligheter. Nå har vel snart alle landets kommuner et kulturhus? Og de vet antagelig ikke at de kan bestille musikk av deg gjennom Det norske komponistfond… så gjør noe med det! Er søknadssummen over 200.000,- skal det legges ved et totalbudsjett for hele prosjektet. Og husk lydfil…alltid!
Hvilke sjangere kan få midler? Er det noen sjangere som er overrepresentert i statistikken?
Absolutt alle sjangere kan få midler. Det er to kriterier:

  • at hun/han offentlig har vist sin yrkesaktivitet som komponist
  • i hovedsak bo og ha sitt virke i Norge

Så er det mange gode søknader som blir nøye vurdert av 5 styremedlemmer.

Det er ikke laget noe statistikk over sjangere foreløpig, selv om vi selvfølgelig følger med. Styret har instrukser og vår styreleder er advokat. Det viktige her er at bestilleren har en god søknad til et nytt prosjekt.

Er det noen feil som går igjen som gjør at søkere ikke får penger?
At ikke søkeveiledningen/kriteriene er fulgt!

Har du noen hemmelige innsidetips du kan dele med oss?
Les søkeveiledningen ordentlig og følg den! Du kan absolutt ikke søke til deg selv, være medlem av et band eller et produksjonsselskap for eksempel. Og husk lydfiler (styret kjenner ikke alle komponister som det blir søkt til).

Det norske komponistfond har søknadsfrist 2. oktober klokken 13:00

Bildet på forsiden er tatt av Willy Martinsen.