Alf Prøysens hederspriser til Finn Kalvik, Runa Bergsmo og Egil Hegerberg - NOPA
  • EN
  • Kalender 29

Alf Prøysens hederspriser til Finn Kalvik, Runa Bergsmo og Egil Hegerberg

Prøysenprisene gis årlig for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor genrene som forbindes med Alf Prøysen.
Prøysenprisene 2021
Foto: Bare Egil / Elisabeth Jakobsen – Runa Bergsmo / Trym Ivar Bergsmo – Finn Kalvik / Pressefoto Nama

Hver pris består av en statuett med en medalje i sølv og kr 25.000, og deles ut under konserten «Prøysen tel by’n» på Alf Prøysens dødsdag tirsdag 23. november, i Kulturkirken Jakob i Oslo. Prisen deles ut av NOPA, Norsk Viseforum, Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) og Prøysenhuset

Blant tidligere vinnere finner vi komponister og tekstforfattere som Lillebjørn Nilsen, Ove Røsbak, Kari Bremnes, Lars Lillo Stenberg, Siri Nilsen og Frida Ånnevik.

Årets jury består av Morten Abel (NOPA), Liv Tora Gulbrandsen (NBU), Kari Bremnes (Norsk viseforum).

Foto: Endre Lohne – Morten Abel deler ut Prøysens ærespris

Prøysens ærespris: Finn Kalvik

Alf Prøysens Ærespris blir tildelt for langt og fortjenestefullt virke innenfor musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen.

Fra Juryens begrunnelse:

«Vinneren fortjener all honnør, alle priser og alle medaljer som kan gis, for han har gitt så mye til oss som har glede av musikk, og veldig mange av oss har funnet så mye trøst og glede i å høre på låtene hans.»

Finn Kalvik:

«Å motta Alf Prøysens ærespris er en av de største utmerkelsene jeg har fått som sanger og låtskriver.
Jeg tror nok ikke jeg hadde sunget på norsk gjennom hele karrieren om det ikke hadde vært for han.

Takk for all inspirasjon du har gitt meg, Alf!»

Foto: Endre Lohne – Kulturminister Anette Trettebergstuen deler ut Prøysenprisen til Egil Hegerberg

Prøysenprisen 2021: Egil Hegerberg 

Prøysenprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter.

Fra juryens begrunnelse:

«Det er unikt, det er originalt, det er insisterende. Det er morsomt, det er spinnvilt og til dels irriterende. Det ligner ikke noe annet du har hørt. Vinneren er Bare Egil Band alias Egil Hegerberg. Bare Egil Band er årets Prøysenpris verdig.»

Egil Hegerberg:

«Jeg setter også pris på juryens begrunnelse med deres ord om at jeg irriterer dem. Det er meningen. Jeg tenker også at dette er en påminnelse om at bare man holder på lenge nok vil man før eller senere få en pris.»

Foto: Endre Lohne – Kari Bremnes deler ut Teskjekjerringprisen til Runa Bergsmo

Teskjekjerringprisen: Runa Bergsmo

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter.

Fra juryens begrunnelse:

«Årets vinner av Teskjekjerringprisen hylles i dag for sitt kunstneriske arbeid for barn i alle aldere. Som musiker, komponist og tekstforfatter har hun siden 2001 gledet utallige barn med nære, varme, morsomme og spennende konserter og forestillinger. Prøysen er ikke redd for de store følelsene. Det er ikke årets prisvinner heller.»

Runa Bergsmo:

«For meg er prisen et slags bevis på at det gjelder å følge hjertet, for når jeg skriver aner jeg ikke om det blir barnemusikk eller ei, jeg skriver bare min musikk.»

 

Les mer om Prøysenprisen her. 

 

Se tidligere vinnere av Prøysenprisene her.