Rolf Løvland mottok nordisk ærespris - NOPA
  • EN
  • Kalender 01

Rolf Løvland mottok nordisk ærespris

NOPA delte ut NPUs ærespris til musiker og komponist Rolf Løvland.
løvland 2 IMG_7501 kopi
Nordisk ærespris 2024 tildeles Rolf Løvland. Foto: Frank Michaelsen

Musiker og komponist Rolf Løvland mottok NPUs ærespris (Nordisk Populærautorunion) på Lanternen i Oslo i dag.

Ole Henrik Antonsen, styreleder i NOPA – foreningen for komponister og tekstforfattere, delte ut prisen på vegne av det nordiske nettverket.

– Rolf Løvland er en popsnekker av de sjeldne og det er en ære å dele ut denne prisen til en som har bidratt så mye og vært til inspirasjon for så mange, sier Antonsen.

Juryens begrunnelse

Rolf Løvland tildeles Nordisk Populærautorunions (NPU) ærespris for sitt kunstnerskap og betydelige bidrag til musikklivet nasjonalt og internasjonalt.

Løvland har alltid vist en kompromissløs og nøye tilnærming til musikken, noe som har etablert ham som en mester i sitt felt. Enten han beveger seg i populærmusikkens eller folkemusikkens tradisjoner, er hans valg preget av én ting: en ustoppelig jakt etter  kvalitet. Og kvalitet har han funnet – både i seg selv, i tekstforfattere, sangere, musikere og andre nære samarbeidspartnere.

 I 50 år har han skapt musikk og neste år fyller han 70. Det er snart 40 år siden han fikk sitt gjennombrudd med «La det svinge» – noe som løftet Norge ut av rollen som «fiaskonasjon» i Melodi Grand Prix. Ti år senere utvidet han nok en gang våre horisonter ved å føre «Nocturne» til seier. Med dette etablerte han duoen Secret Garden sammen med Fionnuala Sherry – en duo som skulle bli den viktigste plattformen for Løvlands uttrykk. 

I 2001 utgav Secret Garden «You Raise Me Up”. Det er foreløpig ikke mulig å se breddene av verkets innflytelse. Kanskje det aldri vil være mulig. Sangen har blitt covret av over 1000 artister og finner stadig nye veier inn i menneskers liv.

Alt tyder på at jakten på den gode musikken fortsetter, for Rolf kommer med ny musikk allerede i år.

På vegne av NOPAs styre og NPU vil vi tildele deg NPUs ærespris. Gratulerer!

Om NPUs ærespris

Nordisk Populærautorunion samler de nordiske komponist- og tekstforfatterorganisasjonene innenfor populærmusikk. NPUs ærespris deles ut til en komponist eller tekstforfatter som har gjort en eksepsjonell innsats for musikklivet. Tidligere prisvinnere er blant annet Georg Riedel, Jens Book-Jensen, Bendik Hofseth, Pavel Ramel, Jan Garbarek, Mari Boine. NOPA, foreningen for komponister og tekstforfattere, er en del av det nordiske nettverket, og er i år vertskap for sine nordiske kolleger.