Kjemper for et rettferdig internett - NOPA
  • EN
  • Kalender 19

Kjemper for et rettferdig internett

YouTube må holdes ansvarlig for opphavsrettslig materiale som blir lastet opp, mener den europeiske organisasjonen GESAC.
Make the internet fair. Skjermdump.
Make the internet fair. Skjermdump.

Paraplyorganisasjonen GESAC tar opp kampen mot nettplattformer som baserer seg på brukergenerert innhold, som for eksempel YouTube. De har nå satt i gang kampanjen “Make the Internet Fair”, og oppfordrer låtskrivere og komponister over hele verden til å skrive under.

Ingrid Kindem Foto: Anne Valeur
Styreleder i NOPA, Ingrid Kindem. Foto: Anne Valeur

NOPA stiller seg bak kampanjen som skal sørge for at plattformer slipper unna med å betale for innhold som blir lastet opp – også kjent som “safe harbors”.

– De store plattformtjenestene baserer sin virksomhet på innhold. Vår musikk er en stor og viktig del av dette. Plattformtjenestene har betydelige annonseinntekter knyttet til vårt materiale. Den fortjenesten bør også komme de som skaper innholdet til gode, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

Målet er at den nye europeiske lovgivningen om opphavsrett skal inkludere denne problematikken, og dermed sørge for at opphavere blir kompensert for bruken av verket.

Brevet retter seg direkte beslutningstakerne i EU, som skal sørge for en ny lovgiving knyttet til opphavsrett:

”Dere har nå erkjent at plattformer som baserer seg på brukergenerert materiale er hovedkilden til våre opphavsverk på nettet, men dere gir oss ikke godtgjørelse for denne utnyttelsen.”

Kampanjen har allerede blitt underskrevet av flere kjente internasjonale låtskrivere og komponister, som den britiske komponisten og låtskriveren Imogen Heap. Styreleder for den britiske opphavsrettsorganisasjonen BASCA, Crispin Hunt, sier følgende om kampanjen:

– Dette er den viktigste musikalske underskriftskampanjen for opphavere vi har hatt på lenge.

– EU blir bombardert med henvendelser fra copylefts [red.anm. de som ønsker et åpent internett] som prøver å sabotere EUs løsninger for opphavsrett. Fristen for å oppnå endring er juli. Signer dette og send det til alle du kjenner som bryr seg!

Den nye gjennomgangen av opphavsrettlovgivningen kommer til å påvirke livsgrunnlaget til komponister og låtskrivere, men man vet fremdeles ikke hvor drastiske endringene vil bli. NOPA har, sammen med NKF, skrevet et høringssvar til den nye europeiske lovgivningen, som du kan lese her.

du kan signere oppropet her.